En directe

Vespres

RÀDIO ESTEL

La candidata d'Iniciativa-EUA-Pirates a l'Hospitalet de Llobregat planteja un canvi social i participatiu a la ciutat

L’Hospitalet de Llobregat, que té actualment uns 257.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim…

21 maig 2015

Redacció

Comparteix
L’Hospitalet de Llobregat, que té actualment uns 257.000 habitants, elegirà 27 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcaldessa Núria Marín, del Partit dels Socialistes de Catalunya, ha governat gràcies als seus 13 regidors, a un de la majoria absoluta, però també amb el suport d’Iniciativa-Verds-Esquerra Unida i Alternativa, que n’ha tingut 2. En aquest període de govern local, el consistori ha tingut 5  grups. Són els 13 representants del PSC, 6 del PP, 4 de Convergència i Unió, 2 d’Iniciativa-Verds i també 2 de Plataforma per Catalunya. La candidata de la renovada llista d'Iniciativa-Verds-Esquerra Unida-Pirates, Ana González Montes, ha explicat aquest dijous, en El mirador especial eleccions, que la seva formació "es presenta amb l'objectiu de governar l'Hospitalet, evidentment millorant els resultats del 2011 i amb l'objectiu d'aconseguir que la ciutat sigui més participativa, més inclusiva i amb menys atur i misèries econòmiques". En aquesta línia, ha recordat que "hi ha ara 25.000 aturats, dels quals 10.000 estan sense cap prestació"
Més enllà de la realitat política i del balanç municipal, l’Hospitalet de Llobretat, que és la segona ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, mira també de prop l’horitzó immediat de grans canvis que es poden produir en molts ajuntaments catalans. Als 5 grups actualment representats a l’Ajuntament, es podrien afegir Esquerra Republicana, Ciutadans i potser la CUP. Així, en aquests comicis, els socialistes repeteixen amb Núria Marín com a candidata a la reelecció. El PP presenta Sònia Esplugas com a cap de cartell, Convergència i Unió concorre amb Jordi Monrós, Iniciativa-Verds amb Ana González Montes i Plataforma per Catalunya amb Daniel Ordóñez. Les candidatures es completen amb Ciutadans, que es presenta amb Miguel García, Esquerra amb Antoni García Acero, la CUP amb Christian Giménez, Guanyem l’Hospitalet amb Rafael Jiménez i Unió Progrés i Democràcia amb José Conde.
Amb aquest panorama, els socialistes de l’Hospitalet argumenten, per tornar a demanar la confiança dels ciutadans, que han millorat la ciutat en urbanisme, en polítiques socials i en dinamització econòmica, amb Núria Marín, que havia substituït Celestino Corbacho l’any 2008, quan l’anterior alcalde va ser nomenat ministre. Des de l’oposició, hi ha hagut crítiques a la gestió des de molts vessants, que avui volem conèixer, d’una banda a partir de la veu d’un grup que aspira a tenir per primer cop representació a l’Ajuntament, concretament Ciutadans, i d’altra banda la d’un soci de govern, Iniciativa, tot i que Esquerra Unida i Alternativa, precisament la formació a la qual pertany Ana González, va decidir ara fa mig any abandonar el suport a l’equip de l’alcaldessa. La candidata ha presentat les línies bàsiques "d'un codi ètic que pretén impulsar la participació, amb consultes ciutadanes per a pactes de govern, millores urbanístiques i qualsevol qüestió que afecti els veïns i les veïnes de l'Hospitalet". Sobre possibles acords o suports, l'aspirant a l'Alcaldia ha dit que "primer s'ha de veure què diuen els votants de la ciutat i, després, Iniciativa-Esquerra Unida-Pirates està oberta a pactes diversos, en un escenari que segurament estarà més fragmentat".
D'altra banda, durant la conversa, ha intervingut uns minuts el candidat de Ciutadans a l'Alcaldia de l'Hospitalet de Llobregat, Miguel García, que ha destacat "la importància d'un regeneració en la política que acabi amb les pràctiques actuals i amb els bipartidismes, amb l'objectiu que Ciutadans sigui decisiu, primer intentant guanyar però, si no, influint en la governabilitat". En aquesta línia, l'alcaldable ha lamentat que "l'Hospitalet tingui poc pes propi com a ciutat i estigui massa a l'ombra de Barcelona".
Ens trobem ja en els últims dies de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. Fins a aquest proper divendres, el Mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formen part de l’agenda de temes que tractem. En una mostra representativa de tot el territori, fins ara hem parlat de Vic, Tarragona, Bossost (a la Vall d’Aran), Girona, la Seu d’Urgell, Barcelona, Lleida, Granollers i Badalona. Aquest dijous hem parlat de l’Hospitalet de Llobregat i, aquest divendres, tancarem amb Tortosa.
Es pot escoltar aquí (a partir del minut 3'00") tota la conversa amb els candidats de l'Hospitalet de Llobregat.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció