En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"La corrupció amenaça de destrossar la base de la democràcia"

Manuel Milián Mestre, exdiputat i analista polític, i Ton Verdeny, politòleg i economista, han analitzat aquest divendres la corrupció del PP, amb els processos judicials…

11 juny 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Manuel Milián Mestre, exdiputat i analista polític, i Ton Verdeny, politòleg i economista, han analitzat aquest divendres la corrupció del PP, amb els processos judicials i comissions polítiques en marxa, tota una realitat que es mou ara entre l’espionatge a l’extresorer Luis Bárcenas, l’ús de fons reservats de manera il·legal i les qüestions pendents sobre el seu finançament il·legal. Ha estat durant la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, on tots dos han coincidit en una sensació d'indignació davant el setge a l’antiga cúpula dels populars i del govern de Mariano Rajoy, que és ben intens. Milián Mestre ha dit que "la corrupció és el pitjor dels pecats socials, perquè acaba destruint-ho tot, i ara amenaça de destrossar la base de la democràcia, que són els partits". En aquesta línia, ha denunciat "la poca moral que han tingut les forces polítiques en tot això, perquè no són gens curosos". Per la seva banda, Verdeny ha destacat que "la corrupció és malauradament transversal a tot el sistema polític espanyol, i ara és el PP, però temps enrere han estat el cas Filesa del PSOE i, més recentment, el 3 per cent i el Cas Palau". Sobre el moment actual, ha qualificat tot el que afecta ara els populars de "gravíssim, perquè afecta els fons reservats, les estructures directes del poder, el Ministeri de l'Interior i la Seguretat de l'Estat, en un cas típic entre els que s'emboliquen en la bandera".
En un altre moment, Manuel Milián s'ha mostrat "indignat amb el PP perquè l'ètica ha de ser fonamental en la vida de servei públic", i ha recordat la seva participació en la fundació del Partit Popular. "No m'he posat mai cap cèntim a la butxaca, i he patit l'assetjament de companys que es quedaven el 20 per cent de la recaptació i, com que jo no ho feia, m'acusaven", ha afirmat amb contundència. L'exdiputat ha lamentat que "no hi ha prou dignitat moral en els partits polítics, que no reconeixen el valor de les persones ètiques i dignes". Del cas de l'espionatge, Milián Mestre ha qualificat Luis Bárcenas de "víctima d'espionatge en uns moments en què és evident que li van destruir els ordinadors". Ton Verdeny ha assegurat que "sovint el mal o càncer de la corrupció pot créixer perquè dimiteixen els bons, en un sistema polític com l'actual en què les persones més vàlides tendeixen a fugir-ne i no les premia". Igualment ha comentat que "és un sistema francament dolent, tot plegat sumat a un factor humà en què hi ha persones que aprofiten la presència en la política per fer diners a cabassos". Finalment ha dit que "el que es fa públic sovint sobre corrupció està mogut per l'oportunitat política".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 11 de juny
L’Audiència Nacional ha imputat María Dolores de Cospidal, secretària general de la formació quan es van produir els fets de la presumpta operació “parapolicial” d’espionatge a Bárcenas, en el si de la Policia l’any 2013 i que va utilitzar fons reservats d’Interior. El jutge instructor considera que hi ha indicis suficients que Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, van participar en la trama, batejada amb el nom d’Operació Kitche, com també Jorge Fernández Díaz, aleshores ministre de l’Interior, imputat ja l’any passat.

 
Tot plegat té com a nexe d’unió el comissari jubilat José Manuel Villarejo. Els documents de l’expolicia han permès al jutge Manuel García Castellón verificar unes informacions que han determinat la imputació de la també expresidenta de Castella-la Manxa. L’era Rajoy pateix, doncs, un nou cop en un moment d’incertesa política i de redefinició de l’alternativa al PSOE ara representada per Pablo Casado. L’actual líder del Partit Popular, però, ha evitat definir-se davant d’uns fets dels quals ha assegurat que no hi té res a veure perquè no formava part ni de la cúpula del PP ni del govern espanyol d’aleshores.
 
Més enllà de la sacsejada viscuda la setmana passada al Congrés, quan es va haver d’anul·lar la compareixença de Cospedal a la Comissió d’Investigació sobre aquests temes, els populars veuen en l’horitzó immediata, ara mateix, una etapa en què han de conviure amb males peces del seu passat recent. Una vegada més, i des del respecte a la presumpció d’innocència en el terreny judicial, això mostra que la perversió i la corrupció política necessita un cop de timó per aïllar aquests comportaments a temps i aconseguir, d’aquesta manera, que la dimensió de servei públic no es vegi afectada negativament. És una qüestió d’ètica i de decència en la política i per a la societat. La justícia ja farà la seva feina.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció