SOCIETAT
"La crisi del Covid afecta la ment però tot depèn de com es visqui"
El metge internista Josep Maria Guardiola, de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, i l'antropòleg i psicòleg Lluís Serra, també secretari provincial dels Maristes, han compartit…
24 novembre 2020
@IgnasiMiranda, 
El metge internista Josep Maria Guardiola, de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, i l'antropòleg i psicòleg Lluís Serra, també secretari provincial dels Maristes, han compartit aquest dimarts la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Serra ha destacat que "la nova situació que vivim, des del març, modifica moltes coses, però també hauríem de canviar tots el nostre pensament, encara que creguem que això no hauria de passar". Ha comentat que "molta gent està vivint en guerra, cosa que és més difícil, i nosaltres hem d'afrontar la crisi sanitària de manera millor si ens plantegem que, tot i la importància del coronavirus, no és segurament tan dramàtic, i això ens pot fer més forts en l'adversitat". Guardiola, per la seva banda, ha destacat que "ha començat l'actual desescalada perquè els índexs estan de baixada, però això és enganyós, perquè realment no sabem com afrontar aquest virus i s'han de fer jocs malabars". Referint-se al panorama hospitalari aquest mateix dimarts, ha explicat que "les unitats de cures intensives estan plenes a l'Hospital Sant Pau, i encara hi ha molts malalts greus, cosa que obliga a esperar 15 dies". El metge ha admès que "estem amb l'ai al cor, perquè la situació és molt novedosa", alhora que ha aclarit que "ser polític ara és molt complicat, perquè és molt complexa la gestió".
En un altre moment, Lluís Serra ha subratllat que "la crisi del Covid afecta la ment, però tot depèn de com es visqui, sempre amb la possibilitat de viure de forma intel·ligent aquesta desescalada, obrint-se però sempre amb respecte i amb solidaritat, intentant actuar de la millor manera possible". El germà marista ha lamentat que, "en l'aspecte emocional, hi juga molt la por, perquè la realitat és que una persona que estimem, amb la qual ens abraçaríem, ens pot fer mal o li podem fer aquest mal". Entre les restriccions, ha dit que "hi ha frustracions a les quals no estem acostumats", i ha conclòs que "el repte és com viure, per exemple, el fet de no poder-nos desplaçar d'un municipi a un altre". Igualment ha afegit que "es perd la defensa quan es té una persona propera al costat, mentre que és més fàcil distanciar-se dels més llunyans o coneguts". Finalment Josep Maria Guardiola ha reconegut que "ara hi ha un cansament, cosa que obliga a demanar assistència psicològica, també entre els professionals sanitaris, en una vivència que passa factura a la societat en general".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 24 de novembre.