En directe

L'Evangeli del dia

SOCIETAT

"La crisi econòmica i els populismes canvien el rumb d'Europa"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Quim Sabater,…

20 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector i expert en polítiques socials, han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de mostrar-se preocupats pel moment que viu ara el projecte europeu. Ferrer ha comentat que "pensàvem que l'Europa que havíem somiat des d'aquí aniria evolucionant d'una manera, però ara és diferent i el rumb ha canviat, per la crisi econòmica, que ha trasbalsat alguns països amb el sorgiment de populismes, per la demografia amb la immigració mal gestionada i altres aspectes que generen aquestes disfuncions i perquè els països de l'est incorporats el 2004, entre ells Hongria i Polònia, no tenen allò que esperaven precisament per aquesta problemàtica".

Sabater ha lamentat que "la Unió Europea va ser un pacte entre una dreta socialcristiana i una socialdemocràcia d'esquerres, totes dues amb uns valors, en molts casos compartits a favor del desenvolupament de les persones, i això s'ha perdut". En aquesta línia, ha afegit que "l'Europa social prevista en els Tractats inicials s'ha desvirtuat posant-hi molt de pes en els interessos econòmics dels estats i pels efectes de la crisi". Teresa Carreras ha destacat, per la seva banda, que "aquesta pèrdua de valors i d'expectatives entre els països europeus  porta a una manca de democràcia en el projecte europeu". La periodista ha conclòs que "s'ha creat un estil de populisme del qual participa Emmanuel Macron, que ja no parlava l'altre dia de l'Europa política, des del Parlament Europeu".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat el projecte europeu, obligat a afrontar la seva massa crítica i, en alguns casos, fins i tot contrària. A Hongria, la recent victòria electoral del president Viktor Orbán, amb un discurs marcadament antieuropeu i xenòfob, preocupa els dirigents de la Unió. Un informe fins i tot planteja la supressió del dret a vot d’aquest país en les cimeres per la seva deriva restrictiva de drets humans fonamental, en àmbits de premsa i migracions, entre d’altres. A Polònia, després que 13 reformes judicials, entre elles la possibilitat d’acomiadar jutges a dit, hagués situat el país fora dels paràmetres europeus, hi ha obert ara un diàleg amb la UE que pot reconduir la situació, fins ara amb l’amenaça encara d’una retirada del dret a vot.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 20 d'abril

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció