En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"La crisi econòmica i els populismes canvien el rumb d'Europa"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Quim Sabater,…

20 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector i expert en polítiques socials, han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de mostrar-se preocupats pel moment que viu ara el projecte europeu. Ferrer ha comentat que "pensàvem que l'Europa que havíem somiat des d'aquí aniria evolucionant d'una manera, però ara és diferent i el rumb ha canviat, per la crisi econòmica, que ha trasbalsat alguns països amb el sorgiment de populismes, per la demografia amb la immigració mal gestionada i altres aspectes que generen aquestes disfuncions i perquè els països de l'est incorporats el 2004, entre ells Hongria i Polònia, no tenen allò que esperaven precisament per aquesta problemàtica".

Sabater ha lamentat que "la Unió Europea va ser un pacte entre una dreta socialcristiana i una socialdemocràcia d'esquerres, totes dues amb uns valors, en molts casos compartits a favor del desenvolupament de les persones, i això s'ha perdut". En aquesta línia, ha afegit que "l'Europa social prevista en els Tractats inicials s'ha desvirtuat posant-hi molt de pes en els interessos econòmics dels estats i pels efectes de la crisi". Teresa Carreras ha destacat, per la seva banda, que "aquesta pèrdua de valors i d'expectatives entre els països europeus  porta a una manca de democràcia en el projecte europeu". La periodista ha conclòs que "s'ha creat un estil de populisme del qual participa Emmanuel Macron, que ja no parlava l'altre dia de l'Europa política, des del Parlament Europeu".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat el projecte europeu, obligat a afrontar la seva massa crítica i, en alguns casos, fins i tot contrària. A Hongria, la recent victòria electoral del president Viktor Orbán, amb un discurs marcadament antieuropeu i xenòfob, preocupa els dirigents de la Unió. Un informe fins i tot planteja la supressió del dret a vot d’aquest país en les cimeres per la seva deriva restrictiva de drets humans fonamental, en àmbits de premsa i migracions, entre d’altres. A Polònia, després que 13 reformes judicials, entre elles la possibilitat d’acomiadar jutges a dit, hagués situat el país fora dels paràmetres europeus, hi ha obert ara un diàleg amb la UE que pot reconduir la situació, fins ara amb l’amenaça encara d’una retirada del dret a vot.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 20 d'abril

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció