Jo crec que tenen molta por que el tema de la detecció de contagis faci perdre el control de l'epidèmia perquè, si no es fa per una via estandarditzada, pot ser més complicat compatibilitzar les estadístiques, però s’han de poder salvar les barreres burocràtiques. Aquesta acció requereix una formació, però és mínima. Com més tests i mes ràpids siguin, millor.
El programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel ha mirat aquest dilluns cap a Madrid, perquè les xifres mostren que allà l'evolució de la pandèmia millora. És per això que, la mitjanit d'aquest dilluns, s'han aixecat les restriccions en deu zones bàsiques de salut. Aquestes àrees representen un 2% de la població, unes 200.000 persones. El motiu de l'aixecament en aquestes zones és que estan per sota dels 500 casos per cada 100 mil habitants. Tot i això, les autoritats madrilenyes també recomanen que els moviments es redueixin al mínim imprescindible. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, atribueix la millora en les dades a la "gran capacitat diagnòstica" i demana al govern de Pedro Sánchez que autoritzi que els tests de detecció es puguin fer a les farmàcies. Aquest dilluns, el periodista Manuel Vilaseró, del diari El Periódico de Catalunya a Madrid, ha explicat algunes de les claus del moment actual a la comunitat madrilenya.
Com s'explica la millora experimentada a Madrid, tenint en compte que les mesures per contenir l'expansió del virus han estat, en aparença, més laxes que no pas en altres comunitats autònomes?
Es tracta d’una barreja de diversos factors, però cal destacar que aquesta baixada de la incidència no és tan gran com s’està dient. Per exemple, a Madrid, no s’estan fent rastrejos de contactes de positius, ni tampoc un seguiment estàndard als nens a les escoles. Són decisions que es van prendre quan mancaven recursos i que després, inexplicablement, s’han mantingut. Això fa que la xifra hagi davallat, i sí que s’ha controlat tot, però no tant. La prova, la tenim en el fet que les unitats de cures intensives estan saturades, i s’estan enterrant 50 persones cada dia. Es tracta d’un moment molt perillós, perquè pot ser que ens relaxem, cosa que seria el pitjor que podria passar quan la corba torni a pujar. És cert que l’estratègia dels tests d’antígens massius és bona, i cal que Catalunya intenti posar-la en marxa. Això ha contribuït a la baixada de la incidència.
Isabel Díaz Ayuso ha demanat al govern de Pedro Sánchez que autoritzi que els tests de detecció és puguin fer a les farmàcies. Creu que aquesta mesura serà possible?
Sabem que, des de fa unes setmanes, l'ambient social a Madrid està una mica enrarit amb l'augment de contagis i la manca de mesures. Com ho està vivint tot la població en aquest moment?
S’ha polititzat molt tota aquesta crisi, i no s’ha prioritzat la part sanitària. Sempre s’han criticat entre uns i altres, i això ho enverina tot. La Comunitat de Madrid ha prioritzat sempre l'economia davant de les mesures. Si el ministeri va intervenir, és perquè els dirigents autonòmics no estaven fent pràcticament res. Una intervenció de l’Estat es molt complicada, i realment la qüestió és que es va intervenir massa tard, i aquesta és un altra realitat que la política ha estat amagant. Veritablement, les mesures que s’han pres a Madrid, les ha pres el govern espanyol, el de l'Estat, per exemple les restriccions de restaurants i altres tancaments o el toc de queda. La iniciativa de confinar zones sanitàries, que va ser iniciativa de l'administració de la Comunitat, és una mica absurda, com no fer res, perquè ningú no ha seguit aquestes restriccions ni se sap ben bé com funciona, com tampoc quins són els límits. Aquí els madrilenys s’han dividit en bàndols, i no pot ser davant aquests temes per la qüestió política.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 de novembre.