En directe

Laudes

SOCIETAT

“La davallada de xifres a Madrid no és tan gran com es diu”

El programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel ha mirat aquest dilluns cap a Madrid, perquè les xifres mostren que allà l'evolució de la…

16 novembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel ha mirat aquest dilluns cap a Madrid, perquè les xifres mostren que allà l'evolució de la pandèmia millora. És per això que, la mitjanit d'aquest dilluns, s'han aixecat les restriccions en deu zones bàsiques de salut. Aquestes àrees representen un 2% de la població, unes 200.000 persones. El motiu de l'aixecament en aquestes zones és que estan per sota dels 500 casos per cada 100 mil habitants. Tot i això, les autoritats madrilenyes també recomanen que els moviments es redueixin al mínim imprescindible. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, atribueix la millora en les dades a la "gran capacitat diagnòstica" i demana al govern de Pedro Sánchez que autoritzi que els tests de detecció es puguin fer a les farmàcies. Aquest dilluns, el periodista Manuel Vilaseró, del diari El Periódico de Catalunya a Madrid, ha explicat algunes de les claus del moment actual a la comunitat madrilenya.
Com s'explica la millora experimentada a Madrid, tenint en compte que les mesures per contenir l'expansió del virus han estat, en aparença, més laxes que no pas en altres comunitats autònomes?

Es tracta d’una barreja de diversos factors, però cal destacar que  aquesta baixada de la incidència no és tan gran com s’està dient. Per exemple, a Madrid, no s’estan fent rastrejos de contactes de positius, ni tampoc un seguiment estàndard als nens a les escoles. Són decisions que es van prendre quan mancaven recursos i que després, inexplicablement, s’han mantingut. Això fa que la xifra hagi davallat, i sí que s’ha controlat tot, però no tant. La prova, la tenim en el fet que les unitats de cures intensives estan saturades, i s’estan enterrant 50 persones cada dia. Es tracta d’un moment molt perillós, perquè pot ser que ens relaxem, cosa que seria el pitjor que podria passar quan la corba torni a pujar. És cert que l’estratègia dels tests d’antígens massius és bona, i cal que Catalunya intenti posar-la en marxa. Això ha contribuït a la baixada de la incidència.
Isabel Díaz Ayuso ha demanat al govern de Pedro Sánchez que autoritzi que els tests de detecció és puguin fer a les farmàcies. Creu que aquesta mesura serà possible?

Jo crec que tenen molta por que el tema de la detecció de contagis faci perdre el control de l'epidèmia perquè, si no es fa per una via estandarditzada, pot ser més complicat compatibilitzar les estadístiques, però s’han de poder salvar les barreres burocràtiques. Aquesta acció requereix una formació, però és mínima. Com més tests i mes ràpids siguin, millor.

Sabem que, des de fa unes setmanes, l'ambient social a Madrid està una mica enrarit amb l'augment de contagis i la manca de mesures. Com ho està vivint tot la població en aquest moment?
S’ha polititzat molt tota aquesta crisi, i no s’ha prioritzat la part sanitària. Sempre s’han criticat entre uns i altres, i això ho enverina tot. La Comunitat de Madrid ha prioritzat sempre l'economia davant de les mesures. Si el ministeri va intervenir, és perquè els dirigents autonòmics no estaven fent pràcticament res. Una intervenció de l’Estat es molt complicada, i realment la qüestió és que es va intervenir massa tard, i aquesta és un altra realitat que la política ha estat amagant. Veritablement, les mesures que s’han pres a Madrid, les ha pres el govern espanyol, el de l'Estat, per exemple les restriccions de restaurants i altres tancaments o el toc de queda. La iniciativa de confinar zones sanitàries, que va ser iniciativa de l'administració de la Comunitat, és una mica absurda, com no fer res, perquè ningú no ha seguit aquestes restriccions ni se sap ben bé com funciona, com tampoc quins són els límits. Aquí els madrilenys s’han dividit en bàndols, i no pot ser davant aquests temes per la qüestió política.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 de novembre.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció