En directe

Trotamundos

POLÍTICA

"La decisió d'ajornar les eleccions catalanes no és legal"

L'escriptor i exdiputat Manuel Milián Mestre i el metge internista Josep Maria Guardiola han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de…

19 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'escriptor i exdiputat Manuel Milián Mestre i el metge internista Josep Maria Guardiola han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la situació política i social en aquest moment de la pandèmia a Catalunya i a Espanya. Tots dos han coincidit en la idea que són ara molt necessàries mesures més restrictives i dures, sense excloure algun tipus de confinament domiciliari. Milián Mestre ha lamentat que "la gent no té responsabilitat, i no s'ha volgut confinar a casa, una actitud que té conseqüències". Ha denunciat, a més, que "moltes persones, sobretot joves, no fan cas dels consells de les autoritats i no valoren la gran feina dels metges i sanitaris". En la mateixa línia, el també periodista ha assegurat que "els polítics s'han de sotmetre al dictat dels experts en medicina i en pandèmies, però ara no estan a l'altura, mentre la classe mèdica està donant un exemple molt bo". Per la seva banda, Josep Maria Guardiola ha recordat que "la malaltia exigeix una responsabilitat col·lectiva, però sobretot individual, que és la que després suma". Igualment ha comentat que "una minoria pot fer que la patologia no es pugui controlar, com es va veure en la primera onada i en la segona". En un altre moment, ha defensat "que la vacuna sigui obligatòria, perquè és la que proporciona la immunitat de grup ja amb el 70 per cent de persones havent-la rebuda".
Manuel Milián ha criticat, en un altre moment, la decisió d'ajornar les eleccions catalanes. "Hi ha raons que poden justificar la decisió, però políticament no s'aguanten i jurídicament són més que discutibles", ha destacat. L'escriptor i analista ha qüestionat "que el president en funcions de la Generalitat tingui atribucions per a aquesta decisió, que és un desastre". A més, ha dit que "a Catalunya no s'està governant, sinó que s'està telegovernant des de Brussel·les". Milián ha defensat "la possibilitat de dilatar la data d'unes eleccions com aquestes, allargant-la a dos o tres dies". A més, ha apuntat que "encara no sabem si estarem en condicions de celebrar les eleccions el 30 de maig, després d'una decisió que, en definitiva, no és legal". I per la seva banda, el metge Josep Maria Guardiola ha comentat que "no era gens fàcil celebrar les eleccions amb normalitat el 14 de febrer", alhora que ha aclarit que "no hauria de ser difícil potenciar les votacions telemàtiques i posar una mica d'imaginació perquè, a més, no tenim cap garantia que estiguem millor el 30 de maig, data en què l'epidèmia no estarà ni de bon tros controlada".
Setmanes de preocupació per la pandèmia
La situació de la pandèmia a Catalunya i al conjunt d’Espanya continua sent preocupant. Un cop ajornades les eleccions catalanes del 14 de febrer, la gestió política se centra ara en l’intent de trobar mesures tan eficaces com es pugui, sense que es descarti un confinament total. La xifra que vam conèixer dijous passat, 35.000 contagis de Covid i 201 morts més en només 24 hores, ja és prou indicativa de l’expansió del virus. La incidència de les últimes dues setmanes ja arriba a 522 casos per 100.000 habitants. És una onada, la tercera, més greu que la de la tardor.
 
Les vacunes, mentrestant, no tindran efecte en aquesta fase de l’epidèmia. Només influiran en la caiguda de la letalitat, que se situa ara en un 1 per cent. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, preveu setmanes molt dures als hospitals després d’un període de Nadal en què han augmentat molt els contactes, fet que ha marcat la diferència en relació amb la tardor. L’ombra del confinament domiciliari, amb el mal econòmic i social que pot comportar, plana sobre el moment polític d’avui. Potser és necessari, com ho ha estat també ajornar les eleccions catalanes o cancel·lar altres previsions de la vida social i política.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 18 de gener.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció