En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

La Fundació Cassià Just celebra 25 anys

«Hem anat forjant un concepte renovat de fer feina ambcol·lectius fràgils i hem obtingut resultats excel·lents: ser competitius deportes enfora i, en canvi, de portes…

5 juliol 2019

Carme Munté Margalef

Comparteix

«Hem anat forjant un concepte renovat de fer feina ambcol·lectius fràgils i hem obtingut resultats excel·lents: ser competitius deportes enfora i, en canvi, de portes endins promoure l’enteniment d’humanitat itolerància cap a les persones que tenim confiades.» Així definia el qui fouabat de Montserrat, Cassià Maria Just, la Fundació que porta el seu nom i queva néixer fa 25 anys fruit de la inquietud d’un grup de professionals de lasalut mental, l’acció social i l’educació.

Tenint en compte la dificultat d’inserir sociolaboralmentles persones amb dificultats, en el camp de la malaltia mental i l’exclusiósocial, va néixer el 2005 l’empresa d’economia social Cuina Justa. D’aquestamanera, gràcies a la complicitat de molts col·lectius relacionats amb el sectorgastronòmic, Cuina Justa ha pogut assolir les dades actuals: 350 treballadors,el 70% dels quals amb fragilitat, i un volum econòmic de 6,5 milions d’euros el2018.

«La nostra raó de ser no és la gastronomia, sinó lespersones amb fragilitat», ha remarcat Josep Lluís Cleries, president de laFundació Cassià Just, però certament que «els hem pogut donar una oportunitatlaboral a través de la gastronomia, i d’una gastronomia feta amb qualitat». JosepLluís Cleries ha fet aquestes declaracions en un acte organitzat amb motiu del25è aniversari de la Fundació Cassià Just. Tal com ha exposat Àlex Pujol,director general de Cuina Justa, un 87% dels ingressos prové de lacomercialització dels productes i serveis; un 11%, de l’administració pública,i un 2% d’empreses i particulars.

Així, Cuina Justa posa a disposició de particulars iempreses una àmplia cartera de serveis gastronòmics: des de la gestió decuines, passant per l’elaboració de sandvitxos, entrepans, amanides o platspreparats, fins a l’opció de càtering per a empreses i institucions. Tambédisposen d’un hort propi on cultiven productes locals i de temporada: CalTudela, un camp de 4,5 hectàrees dins del Parc Agrari del Baix Llobregat, ceditper l’Ajuntament del Prat. Les aliances amb xefs de renom com Nandu Jubany o ambfirmes hoteleres com Mandarin Continental també són una ajuda tant per a laformació com la inserció dels mateixos treballadors de la Fundació.

La tasca de la Fundació Cassià Just també té un altrebenefici, en aquest cas intangible, com és el de la sensibilització social. Talcom ha destacat Àngela Jover, subdirectora general de Cuina Justa, «volem posaren valor que no es pot parlar de persones discapacitades, sinó de persones ambcapacitats diverses».

Aquest divendres el president del patronat de la fundació, Josep Lluís Cleries,  ha intervingut per parlar d'aquesta fita al programa  "A Primera Hora" de Ràdio Estel. Podeu trobar el programa AQUÍ

Més actualitat

SOCIETAT

Dia Mundial de la Infància: "Encara no ens creiem que siguin ciutadans del present"

El responsable de polítiques d’infància d’UNICEF Catalunya, Roger Garcia, reprova que es facin polítiques sense tenir en compte els drets dels infants

20 novembre 2025

Redacció

SOCIETAT

El llegat del règim: "Molta gent està agraïda al franquisme, perquè no es van desfer els organismes de la dictadura"

L'historiador Josep Solé i Sabaté apunta que el règim de Franco va tenir sort gràcies a elements històrics que el van afavorir

20 novembre 2025

Redacció

CULTURA

ENTREVISTES

LLIBRES

Gemma Ruiz: "El paper de la cultura per reconèixer-te en el món és essencial"

Gemma Ruiz

Parlem amb l’escriptora i periodista cultural Gemma Ruiz sobre el seu darrer llibre 'Una dona de la teva edat'

20 novembre 2025

Redacció