En directe

Fórmula Estel

ADMINISTRACIONS

La Generalitat adjudica l'organització dels principals actes del Govern a una empresa que Presidència va denunciar a l'Autoritat Catalana de la Competència

A l'octubre, l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) la va multar i ha prohibit al govern de Pere Aragonès que la contracti durant dos anys

22 febrer 2023

Redacció

Comparteix

La Generalitat ha adjudicat l'organització dels principals actes del Govern d'aquest 2023 a una empresa que el departament de Presidència va denunciar a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). A l'octubre, l'ACCO la va multar i ha prohibit al govern de Pere Aragonès que la contracti durant dos anys per actes com el que ara s'ha adjudicat, a través de dos concursos, per valor de gairebé un milió d'euros.

Pág. 1 Resolució Adjudicació
Primera pàgina del document de resolució d'adjudicació del contracte

Ràdio Estel ha pogut comprovar que el departament de Presidència ha adjudicat els principals actes institucionals del Govern i del president Pere Aragonès durant el 2023 a una empresa que el mateix departament va denunciar a l'Autoritat Catalana de la Competència. Es tracta d'Iniciatives Events, que va ser denunciada per mala praxi i ara rebrà gairebé un milió d'euros pels contractes. L'Autoritat de la Competència la va multar i va prohibir a la Generalitat que la tornés a contractar durant dos anys. Ràdio Estel s'ha posat en contacte amb el departament de Presidència, que no ha explicat els motius d'aquestes adjudicacions per valor de prop d'un milió d'euros.

Concretament, l'empresa ha guanyat els concursos per fer l'acte institucional de la Diada de l'11 de setembre, l'entrega de les Creus de Sant Jordi i altres esdeveniments que organitza la Generalitat i on participa el president Aragonès, com per exemple les seves compareixences. L'Autoritat Catalana de la Competència considera que Iniciatives Events va cometre una infracció greu perquè va pactar una estratègia conjunta amb una altra empresa, Arcoiris Lighting Systems, per assegurar-se que guanyaven els concursos on es presentaven.

DENÚNCIA D'ERC

Les adjudicacions denunciades i que competència va acreditar com a fraudulentes, afectaven el departament de Presidència entre els anys 2018 i 2021, quan estava en mans de Junts. També hi havia adjudicacions als ajuntaments d'Igualada i Calella, governats pel mateix partit. De fet, la denúncia a l'Autoritat Catalana de la Competència la va presentar el mateix departament de la Presidència quan en va assumir les regnes Esquerra Republicana.

Després d'estudiar el cas, el passat octubre Competència va multar les dues empreses i va prohibir que el Departament de la Presidència les contractés durant dos anys per a organitzar esdeveniments com els que ara farà Iniciatives Events. Aquesta empresa també ha estat investigada pel cas Volhov, l'operació que va iniciar la Guàrdia Civil l'any 2020 arreu de país per investigar el desviament de fons públics en el marc del procés. Es van intervenir telèfons mòbils i es va apuntar a contactes d'alts càrrecs de Catalunya amb representants del govern de Vladímir Putin.

SILENCI DE LES ADMINISTRACIONS

Ràdio Estel s'ha posat en contacte amb l'empresa, que no ha volgut parlar dels concursos públics guanyats ni de la sanció de Competència. Des de Presidència tampoc han volgut donar explicacions sobre els contractes. L'Autoritat Catalana de la Competència diu que no pot donar més detalls del cas. Les dues empreses van presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la decisió de Competència.

Escolta la notícia de l'informatiu matinal 'El Matí a Ràdio Estel' amb Pol Marsà:

Notícia sobre la sanció de l'ACCO

Notícia sobre el contracte per a la realització tècnica dels actes institucionals i de les compareixences del President de la Generalitat

Contracte pels actes commemoratius amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya de l'any 2023

ACTUALITZACIÓ:

Més de dos dies després d'haver emetre la notícia, el departament de Presidència assegura a Ràdio Estel que l’empresa Iniciativa Events es pot presentar als concursos de la Generalitat perquè va presentar un recurs a la sanció de l'Autoritat Catalana de la Competència que el Tribunal Superior de Justícia ha acceptat.

La Generalitat ha reconegut que si l’empresa fa la millor proposta, els hi han d’adjudicar el concurs tot i que l’autoritat de la competència els prohibia durant 2 anys contractar aquesta empresa. I afirmen que és el que ha passat amb l’adjudicació de la Diada de l'11 de setembre i dels actes institucionals de la Generalitat i del president per aquest 2023, que Iniciatives Events s'ha emportat per gairebé un milió d'euros. Això ha passat perquè els magistrats del TSJ van acceptar les mesures cautelars que van demanar les dues empreses, sancionades per l’Autoritat Catalana de la Competència, que prohibia a la Generalitat que els adjudiqués l'organització d'aquests actes. Competència considera que Iniciatives Events va cometre una infracció greu perquè va pactar una estratègia conjunta amb l’altra empresa per assegurar-se que guanyaven els concursos on es presentaven.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció