Jordi López Camps, exdirector d'Afers Religiosos i membre d'Òmnium Cultural, Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés i membre de la Junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Toni Picó, advocat i exdiputat d'Unió, i Santiago Alonso, regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, han coincidit aquest dilluns en la idea que "la violència que es va viure aquest diumenge és lamentable". López Camps ha dit que no imaginava "la brutalitat de l'actuació de la policia", i ha denunciat que "els fills del franquisme governen aquest país i el neofranquisme s'ha apoderat de les institucions de l'Estat".
Picó ha comentat que "el dia va ser terrible per a tothom", però ha repartit responsabilitats entre "els responsables polítics de la Policia i la Guàrdia Civil" i "els membres del govern català, que no han aturat aquest procés" d'independència. Alonso, després d'expressar el desig que els ferits es recuperin i de "lamentar els fets", ha assegurat que "Puigdemont i Junqueras han portat el país a una situació insostenible, i són els veritablement culpables de portar la societat catalana a aquesta situació de trencament". Capdevila ha recordat que "els fets són els que són: uns armats han repartit i altres, pacífics i desarmats, han rebut amb l'única arma de les paperetes". Tots han comentat que el diàleg encara és possible malgrat tot.
En el col·loqui d'aquest dilluns, l'endemà de l'1-O, hem analitzat les tensions socials i el conflicte institucional, després d'un dia en què les intervencions violentes de les forces de seguretat de l'Estat van alterar la jornada de votació: Què passa a partir de l’endemà? S'ha comentat àmpliament una jornada en què el govern català tenia convocat un referèndum sobre la independència que, d'alguna manera, s'ha fet i s'ha vist alterat per les accions judicials i policials.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 2 d'octubre.