En directe

La taula de l'Evangeli

PROGRAMES

"La líder de la CDU donarà continuïtat a la política de Merkel"

Stephan Gras, capellà de la comunitat alemanya catòlica a Barcelona, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a…

11 desembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Stephan Gras, capellà de la comunitat alemanya catòlica a Barcelona, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació a Alemanya, país que afronta una nova etapa política després de la successió d’Angela Merkel al capdavant de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), tot i que la cancellera seguirà governant el país fins a les properes eleccions. Gras ha explicat que la nova líder del partit que governa Alemanya, Annegret Kramp-Karrenbauer, "és una persona molt interessant, amb experiència de govern al petit land de Sarre, al sud d'Alemanya, el més catòlic dels 16 estats alemanys". Ha destacat igualment que la substituta de Merkel "és catòlica practicant i molt vinculada a l'Església". A més, ha comentat que "quan era cap de govern de Sarre, es va posar en un espectacle de Carnestoltes".
D'altra banda, Stephan Gras ha destacat que Kramp-Karrenbauer "és la persona que donarà més continuïtat a la política de Merkel i, a més, s'ha imposat al poder dels dos rivals interns, que pertanyien a estats alemanys també més forts i més poblats". De cara al futur, el prevere ha assegurat que "actualment el risc més important que cal afrontar és l'èxit d'Alternativa per Alemanya, un partit d'extrema dreta, i això és un repte per a la nova líder de la CDU, que no és del sector més dretà del partit, cosa que ofereix dubtes".
Guillem Pursals ha pronosticat que el relleu a la CDU "pot donar més estabilitat al partit i fins i tot al govern" i "una política de diàleg continuista". Del futur, ha afegit que "una formació democristiana renovada i amb cara i ulls pot plantar cara als extremismes". I Xavier Torrens ha situat Annegret Kramp-Karrenbauer "en el pensament de Jürgen Habermas, el filòsof i pensador del diàleg, un valor que es troba molt a faltar a casa nostra". El professor ha recordat que "Alemanya és un model de cultura política per a Espanya, que va inspirar-se molt en el model de Constitució" del país centreeuropeu. Igualment ha elogiat "la cultura de la renúncia o de la dimissió, amb exemples com el d'un ministre que va plegar per haver copiat una tesi". En un altre àmbit, ha posat l'exemple "del Papa Benet XVI, alemany, que va renunciar" en un fet també sense precedents els últims 500 anys.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 11 de desembre de 2018

El relleu al capdavant de la CDU s’ha produït després 18 anys marcats per un lideratge fort, carismàtic i molt consolidat, amb experiència de pactes i gestió transversal. Ara, però, sorgeixen dubtes. La nova líder, Annegret Kramp-Karrenbauer, és considerada relleu natural de Merkel però amb un missatge reformulat que fa difícil l’esperit d’acord i consens que havia marcat l’era de la seva predecessora. En un moment especialment crític del partit (les enquestes donen menys del 30% del suport electoral a la CDU) els cristianodemòcrates alemanys necessiten resituar-se davant l'embranzida de la ultradreta, representada per Alternativa per Alemanya (AFD) i la nova empenta dels Verds, que estan ocupant posicions del centre liberal.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció