En directe

Camins

POLÍTICA

"La Llei d'Amnistia no incloïa el delicte de sang de Billy el niño"

Lluís Batlló, advocat penalista, ha comentat aquest divendres des de Ràdio Estel la recent mort de l’expolicia Antonio González Pacheco, conegut amb el nom de…

8 maig 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Lluís Batlló, advocat penalista, ha comentat aquest divendres des de Ràdio Estel la recent mort de l’expolicia Antonio González Pacheco, conegut amb el nom de Billy el Niño, a causa del Covid-19. Aquest fet ha reobert antigues ferides i vells debats. L’antic membre de la policia franquista i inspector del Cos Superior de Policia durant la Transició espanyola, havia estat acusat de greus tortures durant els últims anys del franquisme, però no va passar comptes amb la justícia ni va mostrar mai penediment. El lletrat, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, ha dit que “el seu cas no podia entrar dins de la llei d’amnistia de 1977, que va ser aprovada per alliberar presos polítics, però no pas per a delictes de sang”.

L’advocat ha aclarit que “no pot ser que algú pensi que un delicte de tortura entra dins de la categoria de presos polítics”, i alhora ha destacat que “els delictes dels quals s'acusava Billy el niño van passar la prescripció”. A més, ha afegit que, tot i que pugui semblar injust, en alguns casos, “la prescripció dels delictes és un mecanisme judicial necessari i essencial dintre d’un marc jurídic democràtic”.

Batlló també ha explicat que, “els darrers anys, només un jutjat havia interposat una querella per tortures contra Gonzalez Pacheco, acollint-se a la interpretació que les seves tortures no van ser contra persones individuals, sinó contra un grup de pensament, com eren els antifranquistes, cosa que s'emmarcaria en els crims de lesa humanitat". Finalment l’advocat penalista ha matisat que "les anteriors querelles de diferents jutjats de Madrid contra Billy el niño no havien prosperat justament perquè el crim de tortures contra persones sí que prescriu, cosa que no passa amb les tortures contra grups de pensament”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 8 de maig.
Entrevista aquest divendres a Julia Hidalgo, víctima de les tortures de Billy, en el programa A primera hora

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció