En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

"La llibertat d'expressió és un dret fonamental, però té límits"

L'advocat penalista Lluís Batlló, l'historiador Joan Pallares i el professor de la Universitat Abat Oliba Xavier Puigdollers han coincidit aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, a…

27 febrer 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'advocat penalista Lluís Batlló, l'historiador Joan Pallares i el professor de la Universitat Abat Oliba Xavier Puigdollers han coincidit aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complexa" la gestió i de la llibertat d'expressió, que "té certament els seus límits". Així s'ha expressat sobretot Batlló, que ha recordat que "és un dret fonamental, entre els articles 14 i 30 de la Constitució, i s'ha de defensar amb especial protecció". Sobre alguns fets, l'advocat ha assegurat que "alguns dels fets dels últims dies han sobrepassat tots els límits". Pallarès, per la seva banda, ha recordat que, quan s'analitza la llibertat d'expressió "es consideren de vegades unes víctimes determinades del terrorisme i altres, en canvi, no". Puigdollers s'ha mostrat sorprès "per la coincidència en la presència mediàtica d'uns fets que fan que ens preguntem què passa aquí". En aquesta línia, ha assegurat que "tothom pot dir el que vulgui sempre que no fereixi l'altre", i que "això va lligat a la llibertat de pensament, que també és perseguida si es persegueix la llibertat d'expressió".
En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem analitzat diferents esdeveniments i notícies dels últims dies que posen en qüestió els fonaments de la llibertat d’expressió a partir d'aquesta pregunta: On són els límits tenint en compte que hi ha moltes coses, dites de paraula o expressades amb l’art, que poden ofendre?
- La recent retirada de la fira ARCO, a Madrid, d’una obra sobre els polítics i dirigents socials catalans que són a la presó.
- La publicació del llibre ‘Fariña’, segrestat per ordre judicial després de la queixa de José Alfredo Brea, exalcalde d’O Grove (Pontevedra), que surt en el volum acusat de tenir vincles amb el narcotràfic gallec.
- La censura d’algunes de les portades de la revista ‘El Jueves’. El cas més sonat va ser l’any 2007, un “segrest judicial” per suposades injúries a la corona espanyola.
- El cas del raper Valtonyc (José Miguel Arenas), que entrarà a presó després que el Suprem hagi confirmat la condemna contra ell a més de 3 anys. El motiu, lletres ofensives a institucions de l’estat i el Rei... Altres casos semblants, Pablo Hasel (condemnat el 2014 però que no va entrar a presó) i el col•lectiu La Insurgencia, també rapers, per enaltiment del terrorisme.
- La condemna a Cassandra Vera, una jove que va fer broma al Twitter sobre Carrero Blanco, i la multa de 480 euros a un jove que va penjar a instagram un fotomuntatge amb una imatge de Crist amb la corona d’espines (és la imatge del “Cristo de la amargura”, popularment coneguda a Jaén) on va posar la seva pròpia cara.
- Altres realitats que dibuixen una jurisprudència que, per a molts, redueix o fins i tot fereix mortalment la llibertat d’expressió. Com conviu aquest dret fonamental amb el de les persones que se senten ofeses i denuncien atacs, calúmnies o suposades falsedats? La polèmica està ara més viva.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 27 de febrer.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció