En directe

Fórmula Estel

PROGRAMES

"La mentida sempre serà més seductora que la realitat"

Avui a A Primera Hora hem parlat de fake news. Ens ha visitat el periodista Joan Julibert, que ha presentat el seu nou llibre, "El…

28 novembre 2018

@OscarLlena

Comparteix

Avui a A Primera Hora hem parlat de fake news. Ens ha visitat el periodista Joan Julibert, que ha presentat el seu nou llibre, "El Poder de la Mentida".


El periodista ha explicat què són realment les fake news: "És el concepte modern de la mentida de tota la vida. És un concepte que sorgeix a partir de les xarxes socials i de la seva capacitat d'expansió. La construcció de la realitat s'ha fet tota la vida". En aquest sentit, Julibert ha destacat que: "Les fake news tenen moltes variants, com la mentida. També cal definir què és una mentida, que la podriem definir com una realitat distorsionada, construïda. Continuament tenim la necessitat de generar relats a partir dels estímuls que generen les noves plataformes".

Julibert ha destacat també que: "Internet té una gran capacitat d'estar difonent estímuls continuament. Ara les xarxes et venen a buscar per oferir-te informació, no ets tú qui les busques a elles." L'autor ha parlat sobre el paper de l'usuari en la difusió de les fake news: "A l'usuari se'l busca especialment perquè sigui partícep. Les xarxes ens permeten buscar-nos de manera individual, personalitzada, i això genera empatía entre usuaris, l'usuari es fa corresponsable." 

Finalment el periodista ha destacat: "La mentida sempre serà més seductora que la realitat. La pròpia versió del que passa ja és per sí mateixa una mentida. La veritat en sí no té capacitat racional. La mentida està pensada per seduir, per informar i per atraure. Les fake news interessen a tothom qui les construeix".
Cas Abengoa

Aquest dimecres també ens hem fet ressò de la multa de 30.000 € al ministre Josep Borrell pel cas Abengoa. N'hem parlat amb l'advocat Joan Contijoch.
Contijoch ha parlat sobre el cas Abengoa: "Fa referència de l'ús confidencial del ministre Borrell per recomanar a la seva exdona de vendre les accions d'Abengoa, dos dies abans que és fes públic el preconcurs de l'empresa. Estem parlant d'una infracció de l'ús d'informació confidencial relativa al mercat de valors". 

L'advocat ha valorat la multa a Borrell: "Els mitjans de comunicació han estat molt punyents. Borrell no ha recorregut a la sanció. És evident que la seva dona va vendre les accions abans que Abengoa entrés en situació de preconcurs. És completament sancionable. La multa a la que s'exposa és el doble del benefici obtingut", ha destacat. Contijoch ha afegit que: "Possiblement la informació confidencial la va utilitzar perquè la seva dona vengués els valors. Per una qüestió estètica hauria de dimitir".

Pots escoltar A Primera Hora


Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció