En directe

Camins

PAPA FRANCESC

La migració com a fenomen desintegrador de les famílies, un repte transversal per a l'Església molt present en el Sínode

El Sínode dels Bisbes dedicat a la família afronta en les últimes hores, en petits grups anomenats cercles menors, els temes programats per a aquesta…

8 octubre 2015

Redacció

Comparteix
El Sínode dels Bisbes dedicat a la família afronta en les últimes hores, en petits grups anomenats cercles menors, els temes programats per a aquesta primera setmana de Sínode. Un dels desafiaments que s'ha sentit més sovint ha estat el de la migració com un factor influent en els reptes relacionats amb la família. I és que la desesperació compromet la unitat d’una institució bàsica, de la qual novament està parlant el mateix Papa Francesc en les sessions d’avui. Com ha dit un dels pares sinodals, l’arquebisbe de la diòcesi xilena de Punta Arenas, aquest Sínode està sent més participatiu que els anteriors, un punt fonamental perquè els documents finals serveixin perquè l’Església ofereixi al món una aportació concreta sobre aquest tresor que no és només per als cristians, sinó per a tota la humanitat.
Cada continent, cada país i fins i tot cada regió presenta unes problemàtiques i uns desafiaments concrets, però el que suposa la migració com a fenomen desintegrador de les famílies és un repte transversal per a tota l'Església. Així ho han transmès en la roda de premsa que s’ha fet aquest dijous, a la Sala de Premsa del Vaticà, els pares sinodals que hi han comparegut, concretament l’africà Charles Palmer Buckle, arquebisbe de Accra (a Ghana); Ignace Youssif III Younan, patriarca d'Antioquia, i el cardenal italià Edoardo Menichelli, arquebisbe de la diòcesi d'Ancona-Osimo.
En concret, el patriarca ha explicat que a la seva regió, l’Orient Mitjà, estan "molt preocupats davant la situació que s'està creant en les comunitats cristianes". L’ha qualificada de “catastròfica perquè les famílies s'estan estripant". Per aquest motiu, ha afegit que les famílies "fan tot el possible per sortir d'aquest infern, en particular a l'Iraq i Síria". I ha assegurat que els cristians "volen ajudar i inspirar confiança allà”, alhora que se senten “impotents davant aquesta situació tan tràgica” i lamenten “no poder convèncer els joves, les noves generacions, perquè es mantinguin arrelats en els seus països".
Per la seva banda, el cardenal italià Menichelli ha subratllat també que, en el problema de la migració, l’Església està present "per a l'acollida, i es pregunta per què passa això i per què ara". També el bisbe de Ghana ha aclarit que, pel que fa al seu país, "sempre s’ha informat sobre la precarietat de la situació i destrucció que produeix en les famílies". El patriarca Younan d’Antioquia, per la seva banda, ha insistit en la dificultat que està vivint el Pròxim Orient, no només per la inseguretat sinó per la persecució. I ha avisat que "es fa tot els possible per donar veu a aquestes persones, víctimes de les persecucions i fer que Occident conegui el problema, s'assabenti de la situació". Igualment ha condemnat que "ens sentim oblidats i fins i tot traïts pels països occidentals". Younan ha lamentat, en aquest sentit, que algunes institucions occidentals es basen "en l'oportunisme econòmic".
El Papa participava aquest dijous, precisament, en les sessions quarta i cinquena dels cercles menors dins l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes. Bernando Miguel Bastress Florence, arquebisbe de Punta Arenas, a Xile, ha explicat que aquesta assemblea general sobre la família, la segona en què participa com a pare sinodal, és "molt més rica en aportacions que la celebrada ara fa un any". En aquesta línia, el prelat xilè ha destacat "el bon clima i l'esperit de col·laboració que es viu entre tots els participants".
Francesc anima a seguir Déu en els contratemps i les proves
D'altra banda, el Papa Francesc ha dit aquest dijous que “Déu no abandona mai els justos, mentre que els qui sembren el mal són com uns desconeguts, dels quals el cel no recorda el seu nom”. En l’homilia de la Missa a la residència de Santa Marta, el pontífex ha amplificat la gran pregunta que, com una fulla, talla els pensaments de tanta gent, i la fe convençuda, arrelada, és posada a dura prova pels drames de la vida. A partir de l’exemple d’una família en situació molt problemàtica, Francesc ha proposat una reflexió sobre les grans preguntes davant el sofriment humà, "el perquè".
El Sant Pare ha recordat que sovint "veiem aquesta realitat en gent dolenta, en gent que fa el mal i que sembla que a la vida li vagi bé, cosa que ens fa pensar per què ens cal Déu". El Papa ha ofert la resposta amb el Salm del dia, que proclama la condició de "benaurat" per a l'home "que no entra en el consell dels malvats" i que "troba la seva alegria" en la "llei del Senyor". En aquesta línia, Francesc ha recordat que sovint "ara no veiem els fruits d'aquesta gent que pateix, d'aquesta gent que carrega la creu, com aquell Divendres Sant i aquell Dissabte Sant". El Sant Pare ha fet una crida a donar sentit als contratemps i patiments en la pròpia vida.
Aquest divendres, en l'àmbit de la celebració del 14è Sínode general ordinari sobre la família, de 9.00 a 12.30 tindrà lloc la quarta  Congregació general, i de 16.30 a 19.00, la cinquena, en què els participants analitzaran la segona part de l'Instrumentum Laboris o document bàsic de treball. El portaveu de la  Santa Seu, Federico Lombardi, ha explicat que, en la conferència de premsa d'aquest mateix divendres, participaran el Cardenal filipí Luis Antonio Tagle, el nord-americà Joseph Kurtz i l'arquebisbe de Madrid i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Carlos Osoro.
Finalment destaquem que aquest diumenge a Roma alguns cardenals prendran possessió dels seus respectius títols. Per exemple, a les 12, el Cardenal Ricardo Blázquez Pérez, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, prendrà possessió del títol de Santa Maria a Vallicella.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció