En directe

El Matí a Ràdio Estel

COMUNICACIÓ

La "necessària millora" d'alguns programes de la cadena 13TV

El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres la línia dels programes de tertúlies de 13TV, que ha estat motiu de queixes i protestes en…

13 setembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres la línia dels programes de tertúlies de 13TV, que ha estat motiu de queixes i protestes en molts sectors de l’Església en tractar-se d’una cadena de la Conferència Episcopal Espanyola. La carta enviada recentment per una trentena de sacerdots de l’arxidiòcesi de Tarragona al cardenal Ricardo Blázquez, president de l'Episcopat, el to d'alguns dels presentadors, la manca de pluralitat en l'anàlisi política sobre Catalunya i algun exemple recent, com és la Diada de l'11 de setembre, han estat algunes qüestions tractades. Els periodistes Marcel•lí Joan i Salvador Aragonès, el capellà de Tarragona Josep Gil -un dels signants de la carta de protesta-, i Fernando Giménez Barriocanal, president del grup empresarial que gestiona 13TV, han coincidit en la idea que pot existir un model de mitjà generalista que sigui propietat de l'Església i que sigui més plural, integrador i, en definitiva, fidel a l'evangeli.
Precisament la idea de "fidelitat a l'evangeli" ha estat utilitzada per Fernando Giménez Barriocanal durant la seva intervenció, al principi del programa. El president de 13TV, després d'aclarir que "la cadena no és l'oficial de l'Església", s'ha compromès a "eliminar elements de crispació" amb els canvis "que s'han començat a introduir aquest dilluns passat", unes reformes que impliquen la supressió de l'espai La marimorena i el replantejament del programa El cascabel. Ha reconegut que "aquest compromís no sempre s'ha seguit", i ha demanat "perdó als catalans" per la línia seguida en mesos passats, tot i que també s'ha mostrat crític amb el fet "que uns capellans hagin enviat una carta al president de la Conferència Episcopal i l'hagin feta pública, cosa que sempre és més fàcil" que no pas seguir altres vies de queixa. De fet, dins la reorganització interna del Grup COPE, Giménez Barriocanal té competència sobre 13TV des de fa tot just un any. Va ser precisament l'any passat, en una conferència a Barcelona organitzada pel Consell de  l'Audiovisual de Catalunya (CAC), quan va expressar públicament, per primera vegada, aquest desig de "modificar el que calgui" perquè deixi de produir-se aquest malestar a Catalunya, especialment entre persones vinculades a l'Església i comunitats cristianes.
En resposta a Giménez Barriocanal, el periodista Marcel·lí Joan, membre del Grup Sant Jordi pels Drets Humans, ha recordat que "aquest compromís ja existia, teòricament des del 2012", i ha lamentat "que el president del grup que gestiona 13TV no s'hagi referit, per exemple, a les crítiques a la línia de la cadena expressades, ja el 2013, pels bisbes de Catalunya". En un altre moment, ha denunciat que, "malgrat els canvis anunciats, dilluns passat coincidint amb la Diada, la línia va ser de manca de respecte a la mobilització de la tarda a Barcelona amb un presentador que prenia partit i, a més, un corresponsal de Catalunya que va donar dades falses, com ara el fet que l'assistència havia estat molt inferior a la d'altres anys o que l'arribada de les pancartes a la cruïlla central va fallar". D'altra banda, Marcel·lí Joan també va elogiar "el gest de bona voluntat i de demanar perdó expressat per Giménez Barriocanal".
Salvador Aragonès s'ha mostrat més esperançat "amb els canvis dins uns programes que, tot i que siguin criticables pel seu to, ja queden enrere". A nivell més general, ha comentat que "les tertúlies, de fet, no són ni han de ser els principals actius de mitjans que estiguin vinculats a l'Església". El periodista, en un altre moment, s'ha mostrat crític amb "l'enviament de la carta, un gest que no és propi de la missió dels sacerdots". Finalment, a banda d'altres matisos, el sacerdot de l'arxidiòcesi de Tarragona Josep Gil, un dels signants de l'escrit de protesta, ha aclarit que "el motiu va ser sobretot el to i les paraules insultants i ofensives que utilitzen aquests programes, més que no pas una determinada línia política, que igualment hauria de ser plural". El prevere igualment ha explicat que "la carta respon a la iniciativa d'un sacerdot de l'arxidiòcesi de Tarragona que té càrrecs interdiocesans i que va preguntar, en una reunió del clergat, si volien signar-la".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat corresponent a aquest dimecres 13 de setembre.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció