En directe

Fórmula Estel

SOLIDARITAT

"La pandèmia ha aguditzat les desigualtats al Marroc i altres llocs"

El món ha superat els 95 milions de contagis per coronavirus. Però hi ha altres xifres encara pitjors. Aquest any, més de 800 milions de…

9 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El món ha superat els 95 milions de contagis per coronavirus. Però hi ha altres xifres encara pitjors. Aquest any, més de 800 milions de persones patiran fam al món, i 1.300 milions es veuen ja afectades per la pobresa. D’aquesta idea, surt la campanya 2021 de Mans Unides, la número 62, que comença ara amb el lema "Contagia solidaritat per acabar amb la fam". L’organització catòlica se centra aquest any en la denúncia de les conseqüències que la pandèmia del Covid-19 està tenint entre les persones més vulnerables de la planeta i a promoure la solidaritat entre els éssers humans com l'única forma de combatre la pandèmia de la desigualtat, agreujada per la crisi sanitària mundial, que castiga amb fam i pobresa centenars de milions de persones arreu del món. En el web de Mans Unides, es pot ambientar el que serà el gran dia de la solidaritat, aquest proper diumenge, 14 de febrer, amb la ja tradicional col·lecta de la Campanya contra la Fam, un gest que marca l’inici de la campanya i que es podrà fer presencialment en una església o bé a distància (am el número de Bizum 00051). Mohamed Fuad Amrani, director general de l'Associació Atil a Tetuan (Marroc), és un dels testimonis que l'organització catòlica a l'arxidiòcesi de Barcelona té aquest any com a referència. Aquest dimarts, en una entrevista a l'espai Temps de diàleg dins el magazine El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha explicat què és aquest servei.
 
En què consisteix el programa de prevenció de radicalització en els joves en l'àmbit educatiu?
 
La prevenció de la radicalització violenta de joves en l'àmbit educatiu és un projecte que té com a objectiu implementar un nou model d'intervenció en què, mitjançant diverses activitats amb pares i agents de la societat civil, es transmetin valors i competències de vida que serveixin per contrarestar la tendència de molts joves que viuen en contextos d'exclusió social a evitar en diversos processos de radicalització. El programa es duu a terme en sis centres, però la idea és ampliar-lo a altres zones del nord del Marroc.

Com es treballa en els tallers amb alumnes i alumnes?

El treball que es fa amb alumnes als centres educatius constitueix la primera etapa d'un procés que va cap a una segona fase que consisteix a acompanyar aquests joves perquè, dins el seu barri o la seva comunitat, assumeixin la iniciativa i organitzin activitats esportives, sociocultural i de lleure en què transmetin als joves del seu entorn perquè aprenguin en una 'educació entre iguals' perquè arribin a una meta educativa que els permeti exercir un lideratge positiu i que tinguin finalment capacitat d'incidir en polítiques públiques dirigides a joves.

Més enllà de l'àmbit dels centres educatius, de quina manera s'estén socialment tot aquest treball?

Per treballar amb els alumnes als centres públics escollits com a pilot, hem desenvolupat eines pedagògiques, guies metodològiques per a professors i educadors en què se'ls indiquen les dinàmiques que poden utilitzar per realitzar activitats de teatre, creativitat, amb xarxes socials, noves tecnologies per a l'educació i organització de fòrums de debat, entre d'altres, sempre enfocats a temes de drets humans, pensant a aplicar la millor vacuna contra la radicalització, que és la cultura democràtica social.

Tenint en compte que és un treball amb joves en risc d'exclusió social, quin és el seu gran objectiu dins de la recerca de el bé comú?

Entre tots els projectes, aquest programa té unes característiques especials que el converteixen en una iniciativa innovadora. Es tracta no només de cobrir les necessitats bàsiques d'aquests nois i noies, sinó d'empoderar aquests joves perquè puguin prendre la iniciativa i puguin protegir els més vulnerables dins la seva comunitat, tot perquè desenvolupin el seu sentit del bé comú ara, en el futur, siguin ciutadans productius que projecten sobre el seu entorn.

Com animaria tothom a col·laborar aquest diumenge a la Campanya de Mans Unides, que us dóna suport en tota aquesta gran obra?

Tenint en compte que la societat espanyola sempre ha estat exemplar davant les desgràcies d'altres països, diria a tothom que aquest any és molt especial. Les greus conseqüències de la pandèmia, que es pateixen també a Espanya, han aguditzat les desigualtats aquí al Marroc i en molts altres països, tot en un context en què tothom està ficat en el mateix problema. Això fa que enguany, més que mai, tingui sentit col·laborar amb una organització exemplar com és Mans Unides, que ha demostrat la seva capacitat per gestionar aquest tipus d'ajuts de la millor manera possible.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 9 de febrer.

Més actualitat

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció