En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

La Passió és popular, al teatre i a la parla

La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama…

6 abril 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama dels darrers dies de la vida de Jesucrist, gairebé en format de tragèdia clàssica. 
Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què a Catalunya està tant arrelat fer representacions teatrals sobre la Passió citant Francesc Massip: “La  cultura  catalana, privada del suport estatal necessari per la creació d’un teatre nacional modern quan ho fan les distintes cultures europees durant el segle XVI (teatre elisabeteà, classicisme francès, comèdia italiana, segle d’or espanyol), es va refugiar en l’àmbit més irreductible, això és, en l’esfera de la festa i l’espectacle popular, generalment de tema religiós. D’aquesta manera, les representacions tradicionals d’arrel medieval han suposat la més fidel continuïtat d’una activitat dramàtica ininterrompuda. De fet, no hi ha a Europa un país ni una cultura que hagi conservat amb major puixança la tradició passionística com la catalana“.
La parla s’ha impregnat d’expressions i dites provinents d’aquesta tradició passionística. Amadeu Carbó ha posat exemples com:
- Ser fals com un Judes / Podrit com l’ànima de Judes / Està fet un Judes.
- Fer anar d’Herodes a Pilat, en referència a fer-te anar d’un cantó a l’altre sense donar-te solució,…  
- Rentar-se les mans 
- Carregar una creu
- Portar pel camí de l’amargura, 
- Això és un Calvari 
- Plorar com una Magdalena
- Estar feta una dolorosa
- Ser de la pell de Barrabàs
- Beure fel i vinagre
- Posar el dit a la llaga
A RàdioEstel estem sortejant 5 entrades dobles per a La Passió d'Esparreguera del dissabte 22 d'abril. Si encara no ho has fet, apunta't al concurs!
Escolta l’entrevista sencera (minut 44)

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció