En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

La Passió és popular, al teatre i a la parla

La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama…

6 abril 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama dels darrers dies de la vida de Jesucrist, gairebé en format de tragèdia clàssica. 
Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què a Catalunya està tant arrelat fer representacions teatrals sobre la Passió citant Francesc Massip: “La  cultura  catalana, privada del suport estatal necessari per la creació d’un teatre nacional modern quan ho fan les distintes cultures europees durant el segle XVI (teatre elisabeteà, classicisme francès, comèdia italiana, segle d’or espanyol), es va refugiar en l’àmbit més irreductible, això és, en l’esfera de la festa i l’espectacle popular, generalment de tema religiós. D’aquesta manera, les representacions tradicionals d’arrel medieval han suposat la més fidel continuïtat d’una activitat dramàtica ininterrompuda. De fet, no hi ha a Europa un país ni una cultura que hagi conservat amb major puixança la tradició passionística com la catalana“.
La parla s’ha impregnat d’expressions i dites provinents d’aquesta tradició passionística. Amadeu Carbó ha posat exemples com:
- Ser fals com un Judes / Podrit com l’ànima de Judes / Està fet un Judes.
- Fer anar d’Herodes a Pilat, en referència a fer-te anar d’un cantó a l’altre sense donar-te solució,…  
- Rentar-se les mans 
- Carregar una creu
- Portar pel camí de l’amargura, 
- Això és un Calvari 
- Plorar com una Magdalena
- Estar feta una dolorosa
- Ser de la pell de Barrabàs
- Beure fel i vinagre
- Posar el dit a la llaga
A RàdioEstel estem sortejant 5 entrades dobles per a La Passió d'Esparreguera del dissabte 22 d'abril. Si encara no ho has fet, apunta't al concurs!
Escolta l’entrevista sencera (minut 44)

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció