En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

La Passió és popular, al teatre i a la parla

La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama…

6 abril 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama dels darrers dies de la vida de Jesucrist, gairebé en format de tragèdia clàssica. 
Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què a Catalunya està tant arrelat fer representacions teatrals sobre la Passió citant Francesc Massip: “La  cultura  catalana, privada del suport estatal necessari per la creació d’un teatre nacional modern quan ho fan les distintes cultures europees durant el segle XVI (teatre elisabeteà, classicisme francès, comèdia italiana, segle d’or espanyol), es va refugiar en l’àmbit més irreductible, això és, en l’esfera de la festa i l’espectacle popular, generalment de tema religiós. D’aquesta manera, les representacions tradicionals d’arrel medieval han suposat la més fidel continuïtat d’una activitat dramàtica ininterrompuda. De fet, no hi ha a Europa un país ni una cultura que hagi conservat amb major puixança la tradició passionística com la catalana“.
La parla s’ha impregnat d’expressions i dites provinents d’aquesta tradició passionística. Amadeu Carbó ha posat exemples com:
- Ser fals com un Judes / Podrit com l’ànima de Judes / Està fet un Judes.
- Fer anar d’Herodes a Pilat, en referència a fer-te anar d’un cantó a l’altre sense donar-te solució,…  
- Rentar-se les mans 
- Carregar una creu
- Portar pel camí de l’amargura, 
- Això és un Calvari 
- Plorar com una Magdalena
- Estar feta una dolorosa
- Ser de la pell de Barrabàs
- Beure fel i vinagre
- Posar el dit a la llaga
A RàdioEstel estem sortejant 5 entrades dobles per a La Passió d'Esparreguera del dissabte 22 d'abril. Si encara no ho has fet, apunta't al concurs!
Escolta l’entrevista sencera (minut 44)

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció