En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

La processó del Corpus, "novetat del segle XIV" que "completa l'acceptació de la presència de Crist en l'Eucaristia"

La processó del Corpus i tota la tradició lligada a la solemnitat del Cos i la Sang de Crist, amb tot un moviment creixent des…

8 juny 2015

Redacció

Comparteix
La processó del Corpus i tota la tradició lligada a la solemnitat del Cos i la Sang de Crist, amb tot un moviment creixent des del segle XIV, ha estat aquest dilluns el tema central de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel, amb Josep Maria Martí Bonet. El delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha recordat que "el Corpus ha estat des de fa segles l'acte més important de l'any a la ciutat", i l'ha qualificat de "novetat del segle XIV" que "completa l'acceptació de la presència de Crist en l'Eucaristia". En aquesta línia, des del record "d'altres processons que li feien ombra, entre elles la de l'església del Pi", el també canonge ha explicat que el seu fonament es troba "en el fet que l'Eucaristia és una realitat creguda pels cristians, des de la certesa i l'acceptació de la presència sagramental de Jesús entre nosaltres"
Martí Bonet ha recordat que, "des del segle XIV, s'ha remarcat molt que aquesta presència de Jesucrist cal adorar-la, una idea de la qual neixen diverses festes i tradicions plenes d'elements i mètodes per a aquesta adoració, entre elles la custòdia". En definitiva, segons el capellà i delegat de Patrimoni, la processó és "l'exaltació de l'Eucaristia entesa com el misteri de la presència de Crist instituïda pel mateix Senyor".
D'altra banda, Josep Maria Martí Bonet ha comentat l'existència "d'elements i activitats o escenificacions que es feien abans de la part seriosa, amb l'Eucaristia que ho neteja tot". Entre tot el seguici i els grups de persones, el prevere ha destacat "la participació dels hortalans o pagesos, els alliberats pel carisma de la Mercè, la inquisició, la clerecia i les corporacions, entre molts altres col·lectius".
Es pot escoltar aquí (minut 29'00) tota la conversa amb Josep Maria Martí Bonet.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció