En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"La recuperació econòmica dependrà dels ajuts a les empreses"

Joan Buscà, professor d’Economia a la Universitat de Barcelona, i Ivan González, economista i màster en Economia Social, han analitzat aquest divendres la previsió d’una…

28 maig 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Buscà, professor d’Economia a la Universitat de Barcelona, i Ivan González, economista i màster en Economia Social, han analitzat aquest divendres la previsió d’una sortida de la crisi econòmica de manera ràpida, i amb pujades fortes en els índexs de creixement, cosa que fa pensar en una possible onada d’inflació al món. En la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, tots dos han coincidit a l'hora d'apel·lar a la prudència. Buscà ha explicat que "parlar d'economia és com parlar del temps perquè, en aquests moments, la situació a Catalunya va de menys a més en termes generals". Referint-se a Europa i als Estats Units, ha comentat que "la gestió d'aquesta pandèmia no s'ha fet a tot arreu igual i, amb els efectes econòmics, passa el mateix". González ha destacat que "la prudència és clau, i un exemple per entendre el moment actual és que el Producte Interior Brut, que va caure l'any passat un 11,4 per cent i aquest any pujarà d'un 6, és com unes escales en què baixem i pugem esglaons". Ha aclarit que "a Espanya pujarem els esglaons més a poc a poc que en altres llocs".
En un altre moment, Joan Buscà ha recordat que "la recuperació dependrà molt dels ajuts que rebran les empreses, un tema en què Espanya està malament, perquè gairebé no ha existit aquest suport de l'administració, el contrari del que ha passat a Alemanya, on han rebut més de 50 milions d'euros, i en altres països europeus". Ha comentat igualment que, a Catalunya i a Espanya, "s'ha produït en la pandèmia un estalvi forçós, perquè no s'ha pogut anar a restaurant ni al cinema, cosa que permet satisfer les ganes de gastar que té la gent, perquè la inflació es troba en alguns sectors, però la indústria i els serveis són els que han d'aixecar l'economia, i hi ha ofertes". Ivan González ha aclarit que "l'estalvi forçós no és real, perquè no és palpable a llarg termini, com es veurà després de l'estiu, quan ens retrobarem cara a cara amb la dura realitat". L'expert en economia social ha dit, a més, que "la recuperació real serà el 2023, cosa que s'ha de tenir present des de la precaució de saber que no estem al final" de la crisi. Finalment, com a punt positiu, ha subratllat que "el ritme de vacunació donarà aquella tranquil·litat que agrada especialment a l'economia". Tots dos han coincidit, d'altra banda, que l'atur no s'ha disparat tant com en la crisi del 2008. Buscà ha lamentat, però, que "l'atur juvenil és preocupant, perquè Espanya el té en el 39 per cent, quan la mitjana europea és del 17 per cent".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 28 de maig.

Dades per tenir presents
Els preus superen les expectatives a Europa (amb un 2 per cent) i als Estats Units (amb el 4,2 d’inflació aquest any), per l’augment de la demanda i els estímuls. Per exemple, el de l’habitatge s’ha disparat al Regne Unit i també als Estats Units, fins a nivells previs a la bombolla immobiliària que va esclatar el 2008. Algunes matèries primeres, com ara el coure, han arribat a nivells de rècord. A Alemanya, sempre molt previsora davant de l’increment de preus, es preveu una inflació del 3 per cent aquest any. Els bancs centrals, mentrestant, demanen calma i insisteixen que les pujades són conjunturals. D’altra banda, a Catalunya, la recuperació anirà de menys a més aquest 2021, i continuarà el 2022 fins a assolir el nivell d’abans de la pandèmia. Ho diu l’informe trimestral de conjuntura catalana elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona sobre els mesos de gener a març d’aquest any. A partir de la idea que comencem a veure la llum al final del túnel del Covid-19, es preveu una recuperació lenta, però progressiva, de l’activitat econòmica, amb un creixement de l’1,2 per cent en el Producte Interior Brut el segon trimestre, en relació amb el primer. A més, la previsió de creixement del PIB per a tot el 2021 es manté en el 6 per cent, xifra que permetrà un augment del 3,8 per cent en els llocs de treball. La inflació, no tan temuda aquí com en altres països europeus i americans, recuperarà valors positius aquest any, alhora que la taxa d’atur arribarà al 13,5 per cent. I la confiança empresarial millorarà aquest segon trimestre, més a Catalunya que no pas al conjunt d’Espanya.

 
I entre moltes altres dades d’aquest informe de la Cambra de Comerç sobre el primer trimestre d’aquest any, destaquem que el creixement previst en el consum privat serà aquest 2021 del 5,1 per cent, cosa que no compensa la davallada del 12,5 l’any passat. D’altra banda, les limitacions a la mobilitat i a determinades activitats està frenant el consum privat però, en canvi, augmenta l’anomenat estalvi “forçós”. I una altra dada ferma és que la inversió s’ha reduït el 2020 menys del que es preveia en els informes previs, mentre que la previsió per al 2021 és d’un creixement del 6,9 per cent. També creixeran les exportacions, un 12,6 per cent, i les importacions, un 11,6. Igualment la indústria es recuperarà d’un 6,6 per cent, amb la qual cosa quedarà molt a prop dels nivells previs a la pandèmia. El ritme de recuperació en els serveis i la construcció anirà en paral·lel amb la disminució de les restriccions. En definitiva, tenim un panorama esperançador i alhora vulnerable en aquests moments.

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció