En directe

Trotamundos

SOCIETAT

“La revetlla ens ajuda a guarir la ferida global del confinament”

La revetlla de Sant Joan 2020 serà la més atípica que es recorda. Tot i que s'ha aixecat l'estat d'alarma, Protecció Civil insisteix que enguany…

23 juny 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La revetlla de Sant Joan 2020 serà la més atípica que es recorda. Tot i que s'ha aixecat l'estat d'alarma, Protecció Civil insisteix que enguany serà més important que mai extremar les precaucions per evitar el contagi de coronavirus i evitar accidents i incendis. Es tracta de la primera festa popular a gran escala després del confinament, i és important veure com es comporta la societat i com s'incorpora la prevenció sanitària als costums i tradicions propis d’una nit especial. Verónica García Morales, professora de la Universitat de Barcelona, ha dit aquest dimarts que aquesta “és una primera prova de foc social, especialment a les ciutats”. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, la també experta en seguretat urbana ha explicat que “és important rescatar aquest simbolisme, el de la festa i la socialització, encara que sigui de manera diferent, perquè aquest tipus d'activitats ens ajuda a guarir la ferida global que ha causat el confinament”. A més, ha afegit que, “si superem aquesta prova, podrem seguir festejant però, si no complim, potser tindrem un estiu sense poder gaudir en aquest sentit”.
Verónica García ha analitzat la naturalesa de la revetlla, per recordar que “és una festa de proximitat social que, en aquest cas, no podrà ser física”. En aquest sentit, ha comentat que “cal buscar aquesta proximitat de relació, però amb la seguretat sempre present”. Preguntada per la responsabilitat com a comunitat per viure una data tan particular un cop superat un període tan dur, la professora mexicana ha dit que “la majoria la població està preparada per a la festa, perquè hi ha una responsabilitat ciutadana i un bon desplegament per part de les autoritats”. També ha aclarit que, “des de fa setmanes, es dissenya la festa perquè es pugui dur a terme, encara que no sigui com la coneixem”. Referint-se a l'àmbit social, García Morales ha assegurat que “bona part de la població està molt contenta de recuperar la llibertat, que és una mena de poder que tenim els ciutadans, però que comporta la responsabilitat de protegir-nos guardant la distància i evitant les concentracions”. I ha conclòs que “cal ser molt curosos pel perill que té el foc si es barreja amb l’ús mascaretes i gels hidroalcohòlics, que són altament inflamables”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 23 de juny.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció