En directe

Trotamundos

POLÍTICA

"La situació que vivim, pendents d'una sentència, era innecessària"

Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Toni Picó, advocat i exdiputat,…

11 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Toni Picó, advocat i exdiputat, han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, el que pot ser els propers dies la mobilització social de l’independentisme a Catalunya, un cop es conegui probablement dilluns la sentència del procés. Pérez Francesch ha assegurat que "la situació que vivim, amb un país pendent de la sentència, era totalment innecessària perquè les actuacions que es van fer ja van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional i, per tant, sancionades ja de dret". El professor ha recordat que "no estem davant d'un cas normal i corrent, sinó excepcional", i que "hi ha una gran connotació política en tot plegat, amb un Estat que juga totes les seves cartes, com també les forces independentistes". Finalment ha comentat que "uns tenen pocs instruments coactius i els altres els tenen tots". Sobre la reacció, Joan-Lluís Pérez Francesch ha conclòs que "és una incògnita que genera confusió mental".
Guillem Pursals ha dit que "és totalment desconegut com pot ser la sentència, un dels misteris més gans, i no hi ha hagut cap filtració ni esborrany secret". En aquesta línia, ha afegit que, "després de la comunicació de la sentència, tothom s'està movent en la direcció de mantenir la màxima calma possible i que res no surti del pacifisme". Igualment el politòleg ha recordat que "els partits polítics estan redirigint el seu discurs cap a un sentit institucional, com es veu en Junts per Catalunya, Esquerra i fins i tot la CUP". Toni Picó ha destacat que "la sentència no està escrita des de fa un any", i ha assegurat que "el poder judicial té ara la seva decisió com un poder independent". D'altra banda, l'exdiputat ha dit que "és lògic que hi hagi una resposta, perquè la gent té dret a protestar, tot i que hauria de ser de manera proporcionada i moderada".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 11 d'octubre.
La situació política i social a Catalunya presenta grans dosis d’incertesa davant el que pot ser la reacció quan es conegui la decisió final del Tribunal Suprem. Mentrestant, en l’àmbit polític dels partits, continua una precamapanya en què el conflicte català continua molt present. A més, qualsevol diàleg o treball per buscar un consens mínim que permeti buscar algun acord segueix molt allunyat, entre el cansament de molts ciutadans de totes les sensibilitats i la sensació compartida de pessimisme davant tot el problema. Les entitats sobiranistes i els representants dels partits independentistes tenen previst convocar els ciutadans a una protesta que pot ser en diferents etapes o pot expressar-se amb certa continuïtat. I aquí és on no sabem com poden anar les coses, tenint en compte els operatius policials de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil i, en el terreny polític, les crides del govern a la desobediència.
A més, entre la reacció, hi ha en marxa una convocatòria en forma de vaga registrada ja, per a divendres vinent, pels sindicats la Intersindical CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. Les centrals asseguren que els motius són laborals, sobretot “la derogació de les lleis sobre treball i Seguretat Social i l’augment del Salari Mínim Interprofessional a 1.200 euros mensuals”, però és evident el rerefons polític d’aquesta iniciativa en el moment actual. Aquesta serà la quarta convocatòria d’aturada general en aquest context, després de la del 3 d’octubre del 2017, el 8 de novembre del 2018 i el 21 de febrer d’aquest any. Les legítimes idees, independentistes i d'altres sectors, conviuen aquests dies amb la pluralitat democràtica en una Catalunya que afronta la situació segurament més delicada des del 2012.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció