En directe

L'Evangeli del dia

POLÍTICA

"La situació que vivim, pendents d'una sentència, era innecessària"

Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Toni Picó, advocat i exdiputat,…

11 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Toni Picó, advocat i exdiputat, han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, el que pot ser els propers dies la mobilització social de l’independentisme a Catalunya, un cop es conegui probablement dilluns la sentència del procés. Pérez Francesch ha assegurat que "la situació que vivim, amb un país pendent de la sentència, era totalment innecessària perquè les actuacions que es van fer ja van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional i, per tant, sancionades ja de dret". El professor ha recordat que "no estem davant d'un cas normal i corrent, sinó excepcional", i que "hi ha una gran connotació política en tot plegat, amb un Estat que juga totes les seves cartes, com també les forces independentistes". Finalment ha comentat que "uns tenen pocs instruments coactius i els altres els tenen tots". Sobre la reacció, Joan-Lluís Pérez Francesch ha conclòs que "és una incògnita que genera confusió mental".
Guillem Pursals ha dit que "és totalment desconegut com pot ser la sentència, un dels misteris més gans, i no hi ha hagut cap filtració ni esborrany secret". En aquesta línia, ha afegit que, "després de la comunicació de la sentència, tothom s'està movent en la direcció de mantenir la màxima calma possible i que res no surti del pacifisme". Igualment el politòleg ha recordat que "els partits polítics estan redirigint el seu discurs cap a un sentit institucional, com es veu en Junts per Catalunya, Esquerra i fins i tot la CUP". Toni Picó ha destacat que "la sentència no està escrita des de fa un any", i ha assegurat que "el poder judicial té ara la seva decisió com un poder independent". D'altra banda, l'exdiputat ha dit que "és lògic que hi hagi una resposta, perquè la gent té dret a protestar, tot i que hauria de ser de manera proporcionada i moderada".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 11 d'octubre.
La situació política i social a Catalunya presenta grans dosis d’incertesa davant el que pot ser la reacció quan es conegui la decisió final del Tribunal Suprem. Mentrestant, en l’àmbit polític dels partits, continua una precamapanya en què el conflicte català continua molt present. A més, qualsevol diàleg o treball per buscar un consens mínim que permeti buscar algun acord segueix molt allunyat, entre el cansament de molts ciutadans de totes les sensibilitats i la sensació compartida de pessimisme davant tot el problema. Les entitats sobiranistes i els representants dels partits independentistes tenen previst convocar els ciutadans a una protesta que pot ser en diferents etapes o pot expressar-se amb certa continuïtat. I aquí és on no sabem com poden anar les coses, tenint en compte els operatius policials de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil i, en el terreny polític, les crides del govern a la desobediència.
A més, entre la reacció, hi ha en marxa una convocatòria en forma de vaga registrada ja, per a divendres vinent, pels sindicats la Intersindical CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. Les centrals asseguren que els motius són laborals, sobretot “la derogació de les lleis sobre treball i Seguretat Social i l’augment del Salari Mínim Interprofessional a 1.200 euros mensuals”, però és evident el rerefons polític d’aquesta iniciativa en el moment actual. Aquesta serà la quarta convocatòria d’aturada general en aquest context, després de la del 3 d’octubre del 2017, el 8 de novembre del 2018 i el 21 de febrer d’aquest any. Les legítimes idees, independentistes i d'altres sectors, conviuen aquests dies amb la pluralitat democràtica en una Catalunya que afronta la situació segurament més delicada des del 2012.

Més actualitat

MOBILITAT

Tito Álvarez, portaveu d'Elite Taxi, contra les plataformes digitals VTC: "No falten taxis a Barcelona"

manifestació de taxis a Barcelona contra les plataformes digitals de VTC el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu dels taxis demana una regulació d’aquestes plataformes digitals de VTC

28 maig 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció