En directe

Completes

SOCIETAT

“La societat madrilenya està vivint tot amb una incertesa enorme”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han acordat aquest dilluns crear un grup…

21 setembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han acordat aquest dilluns crear un grup de seguiment de la Covid que es reunirà setmanalment per planificar les respostes contra la pandèmia. El grup de coordinació estarà integrat pels ministres de Sanitat, Salvador Illa, i Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, per part del govern espanyol, i pel vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, per part de la comunitat.  Recordem que la comunitat té restringits els accessos a 37 zones bàsiques sanitàries amb alta incidència del virus, i només s'hi pot entrar i sortir per treballar, anar a l'escola o per motius de força major. Aquest dilluns, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la redactora en cap del diari La Vanguardia a Madrid, Celeste López, ha valorat la situació.

Com s’estan vivint a la Comunitat de Madrid aquestes mesures restrictives més dràstiques?
La situació és gravíssima. Això el que diuen tots els experts i la societat ho està vivint amb una incertesa enorme i amb una gran desconfiança. Recordem que les noves mesures no comencen fins dimecres i que, per tant, ni tan sols són immediates. Hi ha molta desconfiança perquè la gent no s'assabenta bé de res. No hi ha hagut gaire comunicació. També hi ha la sensació que s'està arribant tard i malament. Tot s'ha anat deixant. A més, les mesures no han estat clares, i la gent no va complir tampoc prou bé tot el que se li va anar demanant. S'han perdut quinze dies, i ara ens trobem amb mesures molt més dràstiques, però que no ho són en realitat perquè les excepcions són moltíssimes. Es permet, per exemple, anar a comprar, anar a renovar un document. Aquí, al centre de Madrid, funciona com a succionadora de la resta. Totes les persones es mouen molt, d'un costat a l'altre. Les persones que treballaran es mouen moltíssim.

Té vostè la sensació que aquestes mesures poden ser eficaces per frenar l’expansió del coronavirus de cara a les properes setmanes?

Pel que fa a les mesures, la qüestió és que, si es pren la decisió que la gent es mogui, no es talla l'expansió del virus. Els casos absurds de restriccions en una banda del carrer i no pas en l'altre em recorden a situacions com la que es va viure entre Barcelona i l'Hospitalet. Ara bé, quan a Barcelona es van fer les restriccions, jo crec que es van explicar meridianament. Però a Madrid, no. Aquí la comunicació és dolenta. A més, aquestes restriccions selectives deixen situacions com la del centre de Madrid obert, perquè és el nucli comercial i econòmic.

 
Per què no s'han pres, segons vostè, mesures amb anterioritat, ara fa quinze dies, per exemple?
 
És que ni tan sols són quinze dies. És que tot segueix endavant en aquests moments, fins que entrin en vigor aquestes restriccions. I així, Madrid va abocada a un tancament total, que no serà possible, però sí que augmentaran les restriccions en moltes més àrees.
 
Com s’està expressant la decepció d’una part de la població madrilenya davant la gestió autonòmica de la pandèmia?
 
Certament hi ha protestes. També hi ha gent que s'ha pres això com un greuge entre els barris humils, els primers que queden segregats. Potser és més un criteri econòmic. Lavapiés, per exemple, no es tanca perquè hi ha un gran centre d'economia. No tanquen Vallecas perquè és la mà d'obra de la resta de la comunitat. Però més enllà de tot això, el problema és la pedagogia. No s'ha explicat res. Sense la col·laboració de la gent, no es pot fer res.
 
Com es viu a nivell de comunicació aquesta situació tan difícil en aquests moments a Madrid? Quin paper poden tenir els mitjans de comunicació aquests propers dies?
 

Els periodistes continuarem fent el mateix. Intentarem donar una informació el més objectiva i menys alarmant possible. Però la realitat és que la situació és complicada i l'hem d'explicar. La realitat a nivell de comunicació és que t'esforces a comunicar amb veracitat, però la gent moltes vegades prefereix seguir les notícies falses que corren per WhatsApp i per les xarxes.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 21 de setembre.

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció