En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“La vacuna és l’arma principal de control, però no la clau”

Molts ciutadans es pregunten què passarà aquest diumenge quan acabi l’estat d’alarma, el toc de queda o la restricció de mobilitat, com també en quin…

7 maig 2021

Redacció

Comparteix
Molts ciutadans es pregunten què passarà aquest diumenge quan acabi l’estat d’alarma, el toc de queda o la restricció de mobilitat, com també en quin moment de la pandèmia som i si anem bé. En declaracions al programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, el doctor en Medicina i Cirurgía per la Universitat de Barcelona Salvador Macip, també investigador a la Universitat de Leicester, ha dit que “hem d’estar atents perquè hi ha països amb un alt nivell de vacunació i tenen pics alts de dades epidemiològiques”. Sobre el moment i l’estat actual de la pandèmia, Macip ha explicat que “ara mateix estem estables dins la gravetat”. I pel que fa a a l’aixecament de l’estat d’alarma, el també divulgadori autor del llibre ‘Lliçons d’una pandèmia’ ha afirmat que “no hem de tenir por, però sí prudència, i en tot cas minimitzar les situacions on pot haver-hi risc de contagi”.
D’altra banda, hem sabut aquests dies que la Unió Europea està disposada a debatre la suspensió de patents de les vacunes contra el Covid. Sobre aquest tema, Salvador Macip ha estat molt clar i directe, quan ha afirmat que “aquesta proposta d’aixecament de patents respon a un moviment populista”. Igualment ha recordat que “les vacunes que es fan se les queden els països rics, i ara aquesta suspensió de patents és una excusa fàcil d’aquest països que, en lloc d’això, haurien de regalar dosis”. En aquest sentit, Salvador Macip ha explicat que “el problema més gran que té ara el planeta és l’Índia i el Brasil”, i ha afegit que, “si volguéssim realment ajudar els països, s’haurien de cedir totes les vacunes a l’Índia, on persones de més de 70 anys s’estan morint”. Segons Macip, la proposta dels Estats Units i Europa d’alliberar patents “no tindrà un impacte real sobre la vacunació a l’Índia, com tampoc a qualsevol altre país”. De fet, “és una mesura inútil”, ha dit el doctor. 
I davant la qüestió del ritme de vacunació, el 25,9% dels catalans ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. En les últimes 24 hores, s'han injectat 34.435 primeres dosis i 46.351 segones. En total s'han administrat 2.027.490 primeres dosis i 904.782 segones. Salvador Macip ha reiterat que no podem abaixar la guàrdia tot i l’alt ritme de vacunació, ja que “la vacuna evita hospitalitzacions, però no pas contagis”. El cirurgià ha posat l’exemple de Xile, un país que té uns alts nivell de vacunació i alhora un alt nivell de contagis. Segons Macip, “aquest fet demostra la fragilitat de la situació”. Malgrat això, ha remarcat que “la vacuna és l’arma principal per controlar la pandèmia, però no la clau”
Sobre la mascareta, l’expert ha assegurat a Ràdio Estel que “ens acompanyarà durant un llarg període de temps” perquè s’ha comprovat que, “fins que no controlem el fluxe del virus, és necessari extremar les precaucions”. Ha conclòs que “s’ha de valorar tot pas a pas”, i que “el virus del Covid-19 no desapareixerà del tot fins que no estigui el 100% de la població mundial vacunada”.
Es pot escoltar el programa A Primera Hora AQUÍ

Més actualitat

Xavier Trias: "Si guanyo a Colau, una de les primeres coses que faré serà tornar a anar a dinar amb ella"

Xavier Trias, als estudis de Ràdio Estel

El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona exigeix al Partit Popular que si volen parlar amb ell, primer li han de demanar perdó

26 maig 2023

Redacció

Robert Güerri: "No som davant una situació catastròfica com diu l'OMS, és només un missatge per no abaixar la guàrdia amb el coronavirus"

El doctor Robert Güerri, cap de secció de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar

El cap de secció de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar assegura que ara es veuen més casos de Covid-19 perquè la grip ha marxat i el coronavirus "no té aquest perfil tan estacional"

25 maig 2023

Redacció

Ernest Maragall: "Si soc alcalde de Barcelona, el consistori assumirà el lideratge que li pertoca" 

Ernest Maragall, als estudis de Ràdio Estel

El candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Barcelona ha remarcat que "hi hauria un paper actiu i no d’inhibició ni de renúncia com ara"

24 maig 2023

Redacció