En directe

El Matí a Ràdio Estel

COMUNICACIÓ

“La veu de Càritas”, cinc anys difonent per Ràdio Estel l’ajuda als necessitats

El programa La veu de Càritas de Ràdio Estel arriba el dilluns 7 de desembre a cinquè aniversari. Aquest espai, que s’emet els dilluns de…

4 desembre 2020

Ignasi

Comparteix

El programa La veu de Càritas de Ràdio Estel arriba el dilluns 7 de desembre a cinquè aniversari. Aquest espai, que s’emet els dilluns de 20 a 21 hores, és el fruit d’un vell projecte sorgit de la col·laboració entre Càritas Catalunya i la nostra cadena. El també dilluns 7 de desembre de 2015, amb la primera edició, es feia realitat un somni que arrodonia la tradicional bona col·laboració entre el mitjà eclesial i les Càritas diocesanes. La veu de Càritas és un projecte singular, important per a la vida de l’entitat catòlica. Les diocesanes catalanes s’han anat fent més presents a la societat a través de Ràdio Estel.

Ràdio Estel havia fet, uns mesos abans de l’inici, una proposta en ferm a Càritas Catalunya, presidida aleshores per Carme Borbonès. “Sortíem d’un llarg període de crisi econòmica i havíem constatat la necessitat d’ampliar la informació més enllà dels espais propis de les comunitats parroquials”, explica l’expresidenta. A més, assegura que “calia que es conegués més tota la tasca de l’Església en temes com ara formació laboral, atenció a la gent gran i a la dona, reforç escolar, habitatge o drogodependències”. Carme Borbonès destaca, dels inicis, “la il·lusió per fer arribar a tota l’audiència de Ràdio Estel la multitud d’accions, la positiva complicitat de tots els participants, voluntaris i professionals, i l’angoixa en algun moment, quan la coordinació no acabava de garantir el programa setmanal fins poc abans de començar”. Finalment, “l’actualitat, el reflex d’un treball conjunt de les Càritas diocesanes catalanes i la força del missatge” són, segons Carme Borbonès, els grans actius d’aquesta gran eina de la comunicació que és l’espai radiofònic setmanal.

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya des de finals del 2016, ha viscut bona part de l’encara curta història del programa La veu de Càritas. Des d’aquesta condició, assegura que va tenir “clar des d’un inici que calia potenciar iniciatives  com aquesta, en la línia de la continuïtat creixent però no només pel que fa a  continguts, sinó també en el format participatiu de les deu Càritas diocesanes” amb seu a Catalunya i les comissions. Com a balanç, Roig ha comentat que, en els aproximadament 200 programes emesos, “s’ha volgut donar veu a més d’un centenar llarg de testimonis d’arreu de Catalunya per encarnar, com a experiència directa en la projecció comunicativa, tot el que fa Càritas com a institució de l’Església”. I de cara al futur, el president ha destacat que La veu de Càritas “vol seguir donant veu als més necessitats, reflectir la problemàtica real de la crisi, denunciar -si cal- l’excessiva lentitud administrativa dels organismes públics i sobretot mostrar a la societat que Càritas segueix al costat dels qui més ho necessiten”.

Per la seva banda, el cap de Comunicació i adjunt a la Presidència de Càritas Catalunya, Luis-Miguel Luna, qualifica de molt positiva l’experiència després de cinc anys d’emissions. “Podem dir que hem consolidat plenament el programa però, com cada nou curs, ens hem de plantejar noves fites, perquè volem que sigui dinàmic i es vagi construint entre totes les Càritas diocesanes”, ha subratllat. Igualment Montserrat Creus, vinculada a l’espai radiofònic des del principi i actualment coordinadora, defineix La veu de Càritas com “un bon altaveu per donar a conèixer l’acció social i caritativa de l’Església, per fer visible la realitat dels qui pateixen, per donar veu als qui no en tenen, per denunciar les injustícies i per oferir un missatge d’esperança”

L’equip del programa està format per Montserrat Creus, coordinadora, i Luis Miguel Luna, responsable de Comunicació de Càritas Catalunya, amb qui escriu aquesta informació, que presenta l’espai cada setmana. També en va formar part Maria Marín, de Càritas Diocesana d’Urgell, que va coordinar el programa durant una mica més d’un any. Actualment, s'hi suma sovint Rafa Sanahuja posant veu a les notícies. Una reflexió breu, un tema d’aprofundiment sobre acció caritativa, les notícies, el testimoni i una agenda de previsions formen l’estructura habitual de La veu de Càritas.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció