En directe

La Caravana

ESGLÉSIA MÓN

“La vida és sagrada per a totes les religions com a do de Déu”

Rafael Vázquez, director del Secretariat de la Subcomissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola, ha demanat aquest dimarts que “la visió transcendent de…

15 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Rafael Vázquez, director del Secretariat de la Subcomissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola, ha demanat aquest dimarts que “la visió transcendent de la vida es tingui també present en el debat sobre l'eutanàsia”. Ha estat en una entrevista a l'espai Temps de diàleg, dins el magazine El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. El prevere ha comentat el contingut i el missatge principal d'un encontre interreligiós que va tenir lloc divendres passat a Madrid, amb el lema “Artesans de vida i esperança”. L’objectiu de la iniciativa ha estat invitar tots els homes i dones de bona voluntat a treballar precisament per aquests dos grans tresors, la vida i l’esperança, una de les tasques més importants de les religions arreu del món. Els participants, representants de les religions jueva, musulmana, hindú i les diverses esglésies cristianes, van coincidir a l’hora d’exaltar el valor sagrat de tota vida humana, en uns moments en què la mort ha agafat massa protagonisme en la nostra societat, per la pandèmia del coronavirus i també per iniciatives legislatives que aposten per provocar el final de l’existència humana com a alternativa al sofriment. Durant les diferents sessions, van intervenir diversos líders religiosos, amb estones de música clàssica. Al final, es va signar i es va llegir un manifest, tot just titulat ‘Artesans de vida i esperança’. Rafael Vázquezha explicat com va anar la trobada.

Com es va desenvolupar la trobada interreligiosa? En què va consistir bàsicament?

El que es va realitzar és una trobada en què totes les confessions religioses presents a Madrid i Espanya en general van voler enviar un missatge comú. Tots valorem la vida, perquè és sagrada. Independentment de les condicions de la pròpia vida, més fràgil o més forta, totes les religions la consideren sagrada, en ser un do de Déu. I aquest és el missatge que vam voler adreçar a la societat.

Els representants de les diverses confessions van tractar els grans temes comuns a les religions presents a Espanya. En representació de la Conferència Episcopal Espanyola, va ser-hi el seu secretari general i bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello. Tot va ser com una preparació per a la presentació del manifest "Artesans de vida i esperança". Què diu essencialment aquest escrit?

En aquest manifest, es va voler recollir la defensa de la vida que fan les diferents creences. Diem que la violència en nom de Déu no està legitimada en cap cas. També que ens fem portaveus d'aquells que desenvolupen la seva vida amb fragilitat, que ens sentim propers a tots ells. I sobretot volíem parlar del tema de l'eutanàsia i de llei que s'està desenvolupant al Congrés actualment.
Efecticament, aquest manifest planteja sobretot el rebuig a la violència i als el terrorisme, la necessitat d'un diàleg plural entre cultures, sensibilitats i religions diferents, un compromís més ferm amb l'ajuda als necessitats i descartats de la societat, reconeguts com a germans, una petició als responsables de les nacions i als governants perquè protegeixin i defensin la vida i la dignitat de la persona i una crida general al diàleg que enriqueix la humanitat. Què pot aportar aquesta reflexió a la societat i als responsables polítics concretament a Espanya?

El que nosaltres demanem és que la nostra visió de la vida, que és transcendent, es tingui també present en el debat sobre l'eutanàsia, que la nostra veu sigui considerada, dins d'una societat democràtica. Volíem fer-ho de manera conjunta perquè, en aquest sentit, totes les religions tenim una mateixa veu. Tots vam acabar signant el manifest perquè tots hi estem d'acord. Totes les trobades que ha realitzat l'Església en aquest sentit són fruit del document que el Papa i l'imam d'Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb, van signar a Abu Dhabi el 2018, sobre la fraternitat. És una idea conjunta, la defensa de la vida, a la qual tractem de posar mètode. També ve recollit per l'encíclica Fratelli Tutti.
Com va sorgir la idea d'organitzar aquesta trobada interreligiosa "Artesans de vida i esperança"? Tindrà continuïtat?
Ha estat un sentiment general. De seguida que va sorgir la tramitació de la llei de l'eutanàsia, ens vam posar d'acord i tot va ser molt ben acollit. S'ha preparat tot en una setmana, cosa que ens parla de la bona voluntat de totes les parts. La idea certament és seguir treballant amb els valors que ens uneixen, ja sigui a través de mesos de diàleg o per altres fórmules. Volem treballar, perquè són temes que ens afecten, a tots, que ens uneixen, i també pel bé de la societat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 15 de desembre.

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024