En directe

L'Evangeli del dia

ESGLÉSIA MÓN

“La vida és sagrada per a totes les religions com a do de Déu”

Rafael Vázquez, director del Secretariat de la Subcomissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola, ha demanat aquest dimarts que “la visió transcendent de…

15 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Rafael Vázquez, director del Secretariat de la Subcomissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola, ha demanat aquest dimarts que “la visió transcendent de la vida es tingui també present en el debat sobre l'eutanàsia”. Ha estat en una entrevista a l'espai Temps de diàleg, dins el magazine El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. El prevere ha comentat el contingut i el missatge principal d'un encontre interreligiós que va tenir lloc divendres passat a Madrid, amb el lema “Artesans de vida i esperança”. L’objectiu de la iniciativa ha estat invitar tots els homes i dones de bona voluntat a treballar precisament per aquests dos grans tresors, la vida i l’esperança, una de les tasques més importants de les religions arreu del món. Els participants, representants de les religions jueva, musulmana, hindú i les diverses esglésies cristianes, van coincidir a l’hora d’exaltar el valor sagrat de tota vida humana, en uns moments en què la mort ha agafat massa protagonisme en la nostra societat, per la pandèmia del coronavirus i també per iniciatives legislatives que aposten per provocar el final de l’existència humana com a alternativa al sofriment. Durant les diferents sessions, van intervenir diversos líders religiosos, amb estones de música clàssica. Al final, es va signar i es va llegir un manifest, tot just titulat ‘Artesans de vida i esperança’. Rafael Vázquezha explicat com va anar la trobada.

Com es va desenvolupar la trobada interreligiosa? En què va consistir bàsicament?

El que es va realitzar és una trobada en què totes les confessions religioses presents a Madrid i Espanya en general van voler enviar un missatge comú. Tots valorem la vida, perquè és sagrada. Independentment de les condicions de la pròpia vida, més fràgil o més forta, totes les religions la consideren sagrada, en ser un do de Déu. I aquest és el missatge que vam voler adreçar a la societat.

Els representants de les diverses confessions van tractar els grans temes comuns a les religions presents a Espanya. En representació de la Conferència Episcopal Espanyola, va ser-hi el seu secretari general i bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello. Tot va ser com una preparació per a la presentació del manifest "Artesans de vida i esperança". Què diu essencialment aquest escrit?

En aquest manifest, es va voler recollir la defensa de la vida que fan les diferents creences. Diem que la violència en nom de Déu no està legitimada en cap cas. També que ens fem portaveus d'aquells que desenvolupen la seva vida amb fragilitat, que ens sentim propers a tots ells. I sobretot volíem parlar del tema de l'eutanàsia i de llei que s'està desenvolupant al Congrés actualment.
Efecticament, aquest manifest planteja sobretot el rebuig a la violència i als el terrorisme, la necessitat d'un diàleg plural entre cultures, sensibilitats i religions diferents, un compromís més ferm amb l'ajuda als necessitats i descartats de la societat, reconeguts com a germans, una petició als responsables de les nacions i als governants perquè protegeixin i defensin la vida i la dignitat de la persona i una crida general al diàleg que enriqueix la humanitat. Què pot aportar aquesta reflexió a la societat i als responsables polítics concretament a Espanya?

El que nosaltres demanem és que la nostra visió de la vida, que és transcendent, es tingui també present en el debat sobre l'eutanàsia, que la nostra veu sigui considerada, dins d'una societat democràtica. Volíem fer-ho de manera conjunta perquè, en aquest sentit, totes les religions tenim una mateixa veu. Tots vam acabar signant el manifest perquè tots hi estem d'acord. Totes les trobades que ha realitzat l'Església en aquest sentit són fruit del document que el Papa i l'imam d'Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb, van signar a Abu Dhabi el 2018, sobre la fraternitat. És una idea conjunta, la defensa de la vida, a la qual tractem de posar mètode. També ve recollit per l'encíclica Fratelli Tutti.
Com va sorgir la idea d'organitzar aquesta trobada interreligiosa "Artesans de vida i esperança"? Tindrà continuïtat?
Ha estat un sentiment general. De seguida que va sorgir la tramitació de la llei de l'eutanàsia, ens vam posar d'acord i tot va ser molt ben acollit. S'ha preparat tot en una setmana, cosa que ens parla de la bona voluntat de totes les parts. La idea certament és seguir treballant amb els valors que ens uneixen, ja sigui a través de mesos de diàleg o per altres fórmules. Volem treballar, perquè són temes que ens afecten, a tots, que ens uneixen, i també pel bé de la societat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 15 de desembre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció