Olga Ortiz, advocada experta en lideratge femení i temes de familia, Verónica García Morales, professora de Seguretat Urbana a la Universitat de Barcelona, i Núria Balada, presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), han parlat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, de violència masclista contra les dones, una xacra que ha arribat al miler de víctimes a Espanya des que es van començar a comptabilitzar l’any 2003. Balada ha destacat que, "al darrere de cada xifra, hi ha la vida d'una dona que s'ha truncat", i que "la violència masclista no és un problema individual de les dones, sinó col·lectiu, perquè demostren una vulneració continuada dels drets humans en la dona ". En aquesta línia, ha recordat que l'ICD "reivindica donar la paraula a les dones víctimes de la violència masclista, com s'ha vist amb un informe en què elles expliquen la submissió i la dificultat de trobar sortida i trencar el silenci".
Per la seva banda, Olga Ortiz ha destacat que, "quan hi ha una víctima, és quan s'encenen als jutjats totes les alarmes". L'advocada ha recordat igualment que "les víctimes són dones que pateixen un greu procés de submissió", alhora que ha conclòs que "només es pot sortir del problema reconeixent que són víctimes d'un patriarcat i d'un model d'home que només vol sotmetre-les fins que al punt que les dones sovint no s'adonen que allò que pot començar amb una bufetada pot acabar amb un assassinat". Verónica García ha explicat que "les xifres mostren un problema social però també una violència molt específica, contra la dona pel fet de ser dona, i aquesta mala pràctica per raó de gènere comporta, a més, una discriminació". Ha afegit que "hi ha molts instruments internacionals amb els quals ha costat veure aquest tipus de violència recollida en el Conveni d'Istambul més enllà de l'àmbit de les parelles o exparelles".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 27 de juny.
La víctima número 1.000, Ana Lúcia da Silva (a Còrdova) representa un trist referent d’un problema greu que fa encara més urgent el treball per eradicar-lo. Des del 2004, està vigent a l’Estat una llei integral contra la violència de gènere. Curiosament, el 2008, tot just 4 anys després de l’aprovació de la nova norma, va ser el període amb més víctimes, 76, i el 2018 va presentar el registre més petit, amb 47. També hem tingut recentment el cas de la dona de Terrassa Mònica Borràs, assassinada per la seva exparella Jaume Badiella, segons vam saber la setmana passada 10 mesos després de la desaparició de la víctima. La resposta a la pregunta sobre les claus del problema és molt complexa en un moment de màxima sensibilització social davant la necessitat de protegir, ajudar i respectar la dona en la seva llibertat. El cas de la Manada i altres exemples de violació múltiple confirmen que hi ha molta feina social per fer.
Més actualitat
ACCIÓ SOCIAL
DRETS HUMANS
POLÍTICA
SOCIETAT
Anna Gómez, sobre els retards a Rodalies: "Això és una merda, rebem garrotades de tot arreu"

La portaveu de Dignitat a les Vies insta el govern a dir la veritat sobre el caos a Rodalies perquè "només així podrem començar a treballar"
19 març 2025
Redacció,