En directe

El diumenge a Montserrat

RÀDIO ESTEL

La votació al Congrés sobre la consulta: "proposta oberta plantejada en positiu" o "iniciativa contra la Constitució"

El debat d’aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Diputats, amb el “no” majoritari a la proposta de cedir a la Generalitat les competències…

9 abril 2014

Redacció

Comparteix

El debat d’aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Diputats, amb el “no” majoritari a la proposta de cedir a la Generalitat les competències per convocar referèndums (299 vots en contra i 47 a favor), ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Recasens ha assegurat que els diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera han defensat la proposta amb actitud constructiva, i ha negat que la qüestió de la consulta estigui tancada, sempre que hi hagi voluntat de diàleg. “No s’ha explicat mai la consulta com una proposta tancada, i així ho han explicat els tres partits que han anat al Congrés. Es tracta d’una petició de referèndum consultiu, amb una pregunta que no estava tancada”, ha explicat. En la mateixa línia, Recasens ha recordat que, “si el PP s’hi hagués posat bé i hagués acceptat parlar de la pregunta i de la data, els tres partits que han defensat la proposta a Madrid haurien estat oberts”.

Per la seva banda, el diputat socialista Ferran Pedret ha dit que el PSC està a favor de treballar perquè la consulta encaixi en el marc legal vigent, i ha posat tota la responsabilitat del conflicte en el Partit Popular. Pedret, això sí, ha recordat que els catalans “ja voten en les eleccions”, i ha alertat davant possibles escenaris futurs conflictius i no desitjables. Ha aclarit, de tota manera, que “una altra cosa és que hi hagi una reivindicació, àmpliament compartida pel grup socialista, en el sentit que la situació política catalana actual requereix que es faci una consulta específica sobre un tema concret”. Pedret, a més, ha afegit que “cal buscar l’encaix legal a aquesta consulta” i que el seu grup “defensa que, sense necessitat de modificar ni la Constitució ni lleis orgàniques, és possible troabar aquest encaix”. Finalment, ha aclarit que, “si calgués fer reformes, es poden fer sense cap esdeveniment traumàtic”.

En el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel, també ha intervingut el secretari de Noves Generacions del PP català, Marcos Sánchez, que ha negat que els populars tinguin por de la consulta. Marcos Sánchez ha assegurat que la possibilitat de cedir competències “no afecta tots els temes, com és el cas del que s’ha discutit aquest dimarts”. El dirigent del Partit Popular ha assegurat que “és tan democràtic dir que no com qualsevol altra opció”, i ha recordat que “els diputats catalans al Congrés, escollits a Catalunya, han votat majoritàriament contra la consulta”, cosa que l’ha portat a afegir que “els representants de la Generalitat o altres alts càrrecs no poden afirmar que parlen en nom de Catalunya, sinó d’una part més o menys significativa”.

Després del col•loqui, en l’entrevista d’actualitat a Ràdio Estel, la diputada d’Esquerra al Congrés Teresa Jordà ha destacat el fet que els tres diputats del Parlament català han estat aquest dimarts a Madrid per parlar en positiu. Jordà ha assegurat que Turull, Rovira i Herrera “han fet una gran feina, una bona pedagogia per intentar que s’entengui tot allò que vol el poble de Catalunya i el que significa cridar la ciutadania a les urnes a votar”. També ha destacat que “la cordialitat ha marcat el que ha estat una oportunitat històrica per explicar a Espanya i al món allò que volem els catalans”.

Des dels grups al Congrés, han intervingut el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, tots dos per dir “no” a la proposta catalana. Rajoy ha tornat a oferir vies de diàleg amb el govern de Catalunya. Els socialistes, per la seva banda, han plantejat una reforma de la Constitució.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (des del minut 26'30").

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció