En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

L'arquebisbe de Tarragona diu que "els bisbes són de tots" i que deixen "per als ciutadans la decisió sobre el futur del país"

L’any 2014 ha estat molt intens en la vida de l’Església, a Catalunya i a tot el món. El Papa Francesc ha fet nous gestos…

18 desembre 2014

Redacció

Comparteix
L’any 2014 ha estat molt intens en la vida de l’Església, a Catalunya i a tot el món. El Papa Francesc ha fet nous gestos i avenços en la reforma de l’Església, amb un Sínode extraordinari sobre els reptes de la família, i els bisbes de Catalunya, com els del conjunt de les diòcesis espanyols, han complert, va ser al febrer, amb el precepte de fer la Visita Ad Limina al Sant Pare. Ha estat també un any en què Francesc es va trobar amb el Patriarca Bartomeu I a Terra Santa, al maig, i va pregar amb els presidents israelià i palestí al juny al Vaticà. També aquest 2014, s’ha produït l’esperat relleu a la presidència de la Conferència Episcopal Espanyola, amb Ricardo Blázquez substituint Antonio María Rouco, que ja tenia exhaurits els seus mandats, i s’han renovat diverses comissions i departaments. Malauradament també hem conegut nous casos d’abusos sexuals que s’han destapat, per exemple, a la diòcesi de Granada, on el Papa i els bisbes han tornat a deixar clar que l’Església vol aplicar la tolerància zero i alhora eradicar aquesta perversió tan greu. D'aquests i altres temes, hem parlat aquest dijous amb l’arquebisbe de Tarragona, una diòcesi on també naturalment hi ha hagut notícies importants aquest any. 
 
Com a valoració general, l'arquebisbe Jaume Pujol ha dit que el més important ha estat, per a ell, la visita Ad Limina al Papa Francesc, “una injecció d’optimisme i per buidar el cor davant del Sant Pare”. En aquesta línia, ha afegit que “el col·legi episcopal, tots els bisbes units, nota la comunió que fa l’Església universalitat des de la particularitat de cada lloc”. També ha recordat la importància de “pregar pel pontífex, que aquest dimecres complia 78 anys”, i ha afegit que ho ha comunicat a tothom que es trobava amb ell. L’arquebisbe de Tarragona ha destacat “tots els missatges del Papa, des de les homilies diàries a la Missa de Santa Marta fins al discurs pronunciat al Parlament europeu i davant les institucions comunitàries”. “La vida de les persones i dels pobles, la corrupció i la dignitat humana són temes que ens preocupen”, ha explicat.
 
A partir del Sínode dels bisbes, l’arquebisbe ha dit que “ja va ser molt important l’enquesta que el Papa va enviar a les diòcesis, cosa que ha provocat una aportació molt important dels creients”, i ha recordat la publicació aquests dies dels nous “lineamenta” per a la propera cita sinodal. El prelat ha assegurat que, “si no vetllem per la família, la resta s’ensorra perquè, per exemple a les escoles, primer són els pares, després els professors i finalment els alumnes”. Sobre pastoral familiar en general, Pujol ha dit que “cal que l’Església tingui un gran acolliment per a les famílies, des de la defensa d’uns valors, com el de la unitat i la indissolubilitat, i sempre pregant i obrint les portes a tothom,  però alhora amb gestos com el de reunir famílies el diumenge de l’octava de Nadal”. Així, ha anunciat la celebració d’una Missa per al 28 de desembre a la Catedral de Tarragona, amb famílies i matrimonis.
 
Sobre el moment polític que viu Catalunya, Jaume Pujol ha fet seu l’últim comunicat dels bisbes catalans, en què demanaven “que la gent pregui, que les persones s’entenguin i que no es barallin, perquè estem en un moment molt important”. Jaume Pujol ha recordat que els bisbes “són de tots, des d’una defensa dels drets de les persones i dels pobles, des de la Doctrina Social de l’Església, però deixant per als ciutadans i les institucions civils la decisió sobre el futur”. El prelat ha reiterat la crida de l’Episcopat català “a tothom perquè doni arguments rellevants des de l’Església i el seu paper en un país, sempre parlant”.
 
Sobre els casos de pederàstia, Jaume Pujol ha defensat la tolerància zero i ha recordat que l’Arquebisbat de Tarragona “va reaccionar amb rapidesa davant el presumpte cas conegut recentment, vinculat als Mercedaris de Reus”. Tot i la tristesa pels casos, ha animat totes les famílies a “estar tranquil·les i a no tenir por de portar els seus fills a la catequesi, als grups de fe i a les parròquies, perquè els sacerdots i religiosos són exemplars, i els casos de perversió són molt minoritaris i cada vegada més rebutjats i aïllats”.
 
Finalment, l’arquebisbe de Tarragona ha destacat la visita que va fer durant aquest 2014 a una missió a Kampanga (Rwanda), “un projecte iniciat el 2008 i completat ara amb l’ajuda de molta gent”. Entre altres activitats i notícies de la seva arxidiòcesi, ha dit que l’han satisfet sobretot “les inauguracions de diversos locals de Càritas”, i ha subratllat igualment la celebració del primer aniversari de les beatificacions de màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya, així com la descoberta de la tomba de Sant Fructuós “per verificar la seva autenticitat”. En les seves últimes paraules, Monsenyor Jaume Pujol ha felicitat el Nadal a tots els qui escolten Ràdio Estel.
Es pot escoltar aquí (a partir del minut 12'00") tota l'entrevista a l'arquebisbe de Tarragona.

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció