En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

L'arquebisbe Joan-Enric Vives, el palestí Mohamed Abdejamid i el president d'Amics d'Israel, Toni Florido, aposten per la pau

La reunió de la Coordinadora de Bisbes d’Europa i Amèrica amb els bisbes de Terra Santa, que es va fer la setmana passada, ha estat…

21 gener 2014

Redacció

Comparteix

La reunió de la Coordinadora de Bisbes d’Europa i Amèrica amb els bisbes de Terra Santa, que es va fer la setmana passada, ha estat un dels temes d’anàlisi aquest dimarts en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel. L’arquebisbe Joan-Enric Vives, present la trobada en representació de la Conferència Episcopal Espanyola, ha destacat la importància d’explorar camins de pau, perquè “es necessiten uns acords ferms, després de l’últim pla presentat pel secretari d’Estat nord-americà, John Kerry”. El bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra ha dit que l’objectiu del moment actual és molt clar. “Cal fer un nou esforç perquè, asseguts i parlant, hi hagi unes converses que puguin desembocar, si no en una pau absoluta, que seria el més desitjable, almenys en un avenç, perquè els últims anys sembla que res no es mogui”, ha assegurat.

L’arquebisbe Joan-Enric Vives ha explicat que el més important de les jornades a Terra Santa ha estat el contacte amb la minoria cristiana. “Aquest any hem pogut ser tot un dia a Gaza, on hem tingut contactes diplomàtics i amb diverses personalitats, però el més important ha estat el vincle amb les comunitats cristianes”, ha afegit l’arquebisbe. Monsenyor Vives ha destacat també la dimensió ecumènica dels cristians a Terra Santa, ara que celebrem la Setmana de Pregària per la Unitat, i ha recordat que la prioritat “és acompanyar la minoria cristiana, amb ortodoxos, grecocatòlics, maronites i llatins catòlics”.

En el mateix col•loqui, el palestí Mohamed Abdejamid, delegat de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina a Catalunya, s’ha mostrat pessimista de cara a un acord immediat de pau, alhora que ha admès que val la pena fer un esforç. Abdejamid ha explicat que “la societat israeliana té la responsabilitat de pressionar al seu govern perquè s’assoleixi un acord sobre les fronteres anteriors a la Guerra dels Sis Dies de 1967, que és l’únic que demanen els palestins”. I el president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Toni Florido, ha alertat contra les visions superficials del conflicte entre israelians i palestina i ha fet seva l’esperança. També ha expressa la seva confiança en “una pau que enderroqui el mur i asseguri un futur positiu per als nostres fills”.

En el manifest de la reunió de Terra Santa, la trentena de participants, entre bisbes i representants d’organismes eclesials d’Europa i Amèrica, recorden que la pau “només es pot construir sobre la justícia i l’equitat per als dos pobles”. També demanen a israelians i palestins que escoltin les paraules del Papa Francesc, quan mostrava ara fa uns dies la seva “esperança que les dues parts prenguin decisions valentes per trobar una solució justa i duradora al conflicte”.

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció