L'arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha assegurat aquest divendres, en una entrevista al programa El mirador de Ràdio Estel, que "és molt important respectar els cristians, com totes les creences, i que tots els ciutadans es respectin". En referència al Parenostre ofensiu recitat ara fa uns dies a l'Ajuntament de Barcelona, el prelat ha comentat que "sempre hi ha al carrer o a la societat algú que no respecta, i això sap greu, però els cristians som ciutadans com tots, paguem impostos com tothom, i ens hem de demanar que ens respectin". Sobre la recitació blasfema de la pregària cristiana, ha dit que li ha sabut "molt greu que una dona recités això, que no s'ha de fer, i se li ha de dir que ho va fer molt malament, però sense entrar en la mateixa dinàmica, perquè la violència genera violència", en referència a tota mena d'ofenses, com són les paraules. "Així podrem aconseguir una societat més en pau", ha conclòs.
ARQUEBISBAT DE BARCELONA
L'arquebisbe Omella demana "respecte a totes les creences" i lamenta que "no es denuncia la persecució dels cristians"
L'arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha assegurat aquest divendres, en una entrevista al programa El mirador de Ràdio Estel, que "és molt important respectar els…
26 febrer 2016
Redacció, 
D'altra banda, Omella ha lamentat que "de vegades no denunciem prou la persecució dels cristians, que és molt greu, i en aquesta aldea globalitzada que és el món, hem d'aconseguir el respecte per a tothom". Aprofitant els micròfons de Ràdio Estel, i tornant a les formes de rebuig a casa nostra, el bisbe s'ha adreçat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, una rectificació després del Parenostre ofensiu, "que ha estat un lapsus, perquè normalment sí que hi ha respecte institucional, com es va veure, per exemple, en la recent trobada d'harmonia interconfessional", amb l'acte celebrat al Parlament.
Els abusos sexuals a menors ha estat també tema de comentari en l'entrevista, que ha coincidit amb la primera visita d'Omella a la seu de Ràdio Estel i del setmanari Catalunya Cristiana. "Ens fa patir molt, i a mi també, perquè malauradament això existeix des que el món és món", ha dit. En el mateix sentit, ha destacat que sobretot pensa "en les víctimes, pel sofriment que els queda mentre creixen, i en les seves famílies". Immediatament, l'arquebisbe ha expressat el rebuig "a l'abús a menors, que el trobem malauradament dins els col·legis religiosos, encara que no sigui en gran nombre, però també en escoles públiques, en clubs esportius i sobretot dins la família, que són, per cert, els més grossos però no es diu".
Com a conclusió, Joan-Josep Omella ha dit que "la societat necessita, davant això, una regeneració moral a partir del treball conjunt de l'Església amb totes les institucions". Omella ha criticat també els agents socials que provoquen o generen el problema, "sobretot la televisió, internet o el cinema, que alimenten una educació moral deformada". Ha posat l'exemple de "pel·lícules que inciten a la violència sexual, mentre són molt poques les que estimulen la fidelitat matrimonial". Fins it ot l'arquebisbe de Barcelona ha posat l'exemple d'un poble en festes, on ell havia estat com a prevere. Allà algú va escriure una pintada que deia "las chicas vírgenes no saben lo que se pierden". Dies després, segons ha explicat Omella, "es va produir una agressió sexual".
Les escoles cristianes "fan una tasca importantíssima"
El prelat, entre els temes que ha repassat, ha parlat d'educació. "Les escoles cristianes fan una tasca importantíssima, mentre conviuen en una societat lliure que potencia la iniciativa privada, cosa que permet que l'Església i les congregacions tinguin les seves pròpies escoles, que fan un bon treball, encara que tenen equivocacions i pecats, però són més els encerts", ha destacat. A més, ha recordat que "hi ha molts religiosos i capellans exemplars, la majoria", i ha assegurat que no li agrada "que es digui que ara s'han d'eliminar els concerts de les escoles, cosa que és inadmissible, perquè s'ha de tenir molta més serenor en tot".
Sobre el procés polític que viu Catalunya, Omella no s'hi ha pronunciat. "No hi entro perquè sóc pastor que vol construir ponts d'unió de tots, tant entre les opcions polítiques i socials com en altres àmbits", ha assegurat. També ha dit que "tots hem de treballar pel bé comú de la societat, i en la política hi ha tècnics que fan la seva feina", alhora que ha expressat el seu respecte per totes les sensibilitats: "Jo respectaré els polítics i les seves decisions, tant si m'agraden com si no". Finalment, ha tancat el tema afegint que "l'Església respecta l'autonomia de la vida política, totalment". Sobre el procés de formació del nou govern espanyol, Omella ha dit que prega "perquè no hi hagi confrontació i es trobi una solució".
Sacerdots, preveres, joves i prioritats generals
El nou arquebisbe de Barcelona, que ha visitat Ràdio Estel tot just dos mesos després de la seva presa de possessió, ha comentat altres temes, més concretament de la vida eclesial. Dins la pastoral vocacional, Joan-Josep Omella ha destacat que "el diaconat permanent és un gran do per a l'Església, un servei que ja havia quedat acceptat a Logronyo". També ha comentat que "els diaques tenen un treball i una missió de servei dins l'Església que és molt admirable". Pel que fa a les vocacions al sacerdoci, ha destacat que Barcelona té ara "més de 30 seminaristes, la majoria nois que ja tenen experiència de vida universitària i en projectes anteriors, i molts, per exemple, han tingut nòvia". Finalment, ha elogiat "la pastoral juvenil que tenim a Barcelona, que mostra que els joves no estan tan allunyats de l'Església com pugui semblar".
L'arquebisbe, d'altra banda, ha dit que "els mitjans de comunicació tenen un gran poder", i els ha animat "a fer un bon ús d'aquesta potencialitat, evitant la mentida i apostant per la veritat, Càritas in veritate". Ha aprofitat la seva presència a Ràdio Estel, a més, per saludar "tots els oients, començant pels malalts i les persones grans".
Omella ha explicat que, en aquests dos mesos, està "coneixent la diòcesi, visitant els arxiprestats i les diverses realitats, amb els capellans i tothom, per decidir després el que cal fer en cada àmbit". L'arquebisbe ha destacat que "la realitat de l'Església a Barcelona és molt gran a tots els nivells, el litúrgic i espiritual, com també la catequesi, la formació, l'educació en el lleure dels esplais i altres, i finalment tota l'acció social, que és molt rica, sobretot als barris on hi ha més pobresa i misèria". En aquesta línia, ha elogiat especialment "la feina de molts cristians que col·laboren en la missió d'ajudar els més necessitats".
El prelat ha explicat, d'altra banda, que "l'Església ha de vetllar per l'espiritualitat, que és el menjar per fer la feina de presència en el món, sense por de sortir de l'armari de les sagristies, amb un missatge de joia, esperança, caritat...". Omella ha elogiat especialment "el testimoni de cristians, sense por de ser reconeguts per aquesta condició". També s'ha referit a la importància de dialogar amb el món: "Ja Joan XXIII deia que el Concili es va fer no pas per condemnar el món, sinó per estimar-lo més, cosa que vol dir que no s'ha de confrontar, sinó posar les mans a disposició de l'altre, acompanyar-lo i, en definitiva, ser més constructors de ponts i de pau que no pas d'enfrontament". Per assolir això, Omella ha proposat "una mirada positiva, fins i tot davant les realitats que no estan d'acord amb l'evangeli".
Es pot escoltar AQUÍ tota l'entrevista a l'arquebisbe Joan-Josep Omella.
Més actualitat
ECONOMIA I FINANCES
MEDI AMBIENT
SOCIETAT
El geògraf Luis del Romero alerta que l’aeroport del Prat és una zona inundable: “és una bogeria ampliar-lo"
Una setmana després del temporal DANA que ha castigat València, l’expert avisa que cal renaturalitzar i reubicar els espais més crítics perquè no s’hi torni a construir
7 novembre 2024
Redacció,