En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

“L'economia va al darrere de l'evolució de la pandèmia”

Les noves restriccions anunciades aquest dimecres per la Generalitat tindran, sens dubte, un impacte en l’economia i particularment en el comerç i la restauració. El…

14 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Les noves restriccions anunciades aquest dimecres per la Generalitat tindran, sens dubte, un impacte en l’economia i particularment en el comerç i la restauració. El govern ha decidit, per exemple, que els bars i restaurants només podran servir menjar per emportar durant el propers 15 dies. Els comerços restringiran l'aforament al 30%. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés i les zones comunes als centres comercials estaran tancades. Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra. S’obliga a tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives.
D’altra banda, es redueix l'aforament al 50% en equipaments culturals i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Pel que fa als parcs i jardins, tancaran tots a les vuit del vespre. A més, queda ajornada la competició esportiva prevista durant els propers 15 dies, a excepció de la competició estatal, internacional i professional. Es mantenen els entrenaments i les instal·lacions esportives obertes. Hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30% i augmentaran els sistemes de verificació per accedir-hi. En una entrevista aquest mateix dimecres al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, l'economista Joan Buscà, professor de la Universitat de Barcelona, ha valorat la situació general en l'àmbit social i econòmic.

Com valora vostè aquestes mesures anunciades per la Generalitat i ja criticades des del sector de la restauració?
 
Hi ha un dilema que clar, perquè estem en un moment en què cal prioritzar entre la sanitat i l'economia. Com a persona humana i creient, crec que el primer són les persones. El Covid és una malaltia que ha causat molts morts. Quedàvem esparverats amb notícies sobre accidents d’avió, per exemple, on morien 150 persones, i ara estem parlant de 80 morts diaris i ens ho prenem una mica a la lleugera.
 
Com està la situació de les petites i mitjanes empreses en aquest moment, sobretot després de les greus dificultats derivades de l’estat de l’alarma i el confinament que vam viure entre el març i l’abril?
 
La situació segueix sent molt complicada. Si bé havia repuntat la recuperació una mica aquest estiu, ara amb la nova onada i amb aquestes mesures, tornarà a ser molt complicada. Aquest tipus de dimensió impacta en petites i mitjanes empreses i autònoms, que tenen els seus ingressos molt condicionats al dia a dia. I el tancament durant una quinzena é molt complicat. Les empreses no saben com se'n sortiran.
 
Amb aquest difícil panorama, què creu vostè que pot passar els propers 15 dies? Aquestes mesures dràstiques tindran conseqüències importants per a l’economia, el comerç i la restauració?
 
Les mesures tindran conseqüències. El mateix govern català parla d’una aportació de 40 milions per ajudar els comerços petits. I és el que necessiten, diners per poder subsistir. També hi ha el tema dels avals, per poder accedir a crèdits. Ara, en l’altra banda de balança, la malaltia empitjora. I això és el que veritablement obliga a fer un esforç.
 
En funció de l’evolució de la pandèmia i dels contagis, tenint en compte també que hi haurà ajuts als sectors més afectats, quin pot ser el ritme de recuperació? Seran moltes les empreses, sobretot petites i mitjanes, que no podran reprendre ja l’activitat?
 
El Fons Monetari Internacional deia que és preferible un confinament acurat, concentrat en pocs dies, perquè després la recuperació es millor, i no pas les mesures a mitges perqu,è d’aquesta manera, els contagis continuen.
 

Més enllà de l’ajuda que pugui donar l’administració com una emergència, quins mecanismes de solidaritat i d’injecció econòmica té ara mateix la petita i mitjana empresa de Catalunya per ajudar a afrontar aquesta dura situació?
Malauradament nosaltres, des de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, calculem que estem en un 12% d'empreses que ja no obriran més. Els efectes econòmics són importats i continuaran així, mentre el de la sanitat comporti aquestes mesures. El punt positiu es l’ajuda de la Unió Europea, els 140 milions, amb els altres 70 que el govern d’Espanya ha posat en marxa i que ha d’arribar a les petites empreses. Dir quan vindrà la recuperació es molt difícil. Dependrà de quan es controli la pandèmia. En aquesta dimensió és quan es podrà recuperar l'economia. Anem sempre al darrere de l'evolució de la pandèmia.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 14 d'octubre.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció