En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

L'economista José Carlos Díez assegura que, amb el seu nou llibre sobre economia i felicitat, vol "ajudar la gent a pensar"

L’economia és un dels temes més recorrents aquests últims anys en tots els àmbits, des del fòrums d’experts fins a les converses del carrer, passant…

1 juliol 2015

Redacció

Comparteix
L’economia és un dels temes més recorrents aquests últims anys en tots els àmbits, des del fòrums d’experts fins a les converses del carrer, passant per articles, reflexions i llibres. I és que aquesta ciència ens afecta, perquè condiciona la vida de les persones que, individualment i en societat, vivim en un món organitzat en termes de mercat. Aquestes i altres qüestions són el centre del llibre La economía no da la felicidad, pero ayuda a conseguirla (Plaza y Janés, 2015), nou treball de José Carlos Díez, un dels economistes més influents a l’Estat espanyol. La crisi econòmica, l’atur, la manca d’inversions en investigació i desenvolupament, les tan comentades retallades en sanitat i educació, el creixement dels populismes i el deteriorament en les relacions socials són alguns dels punts analitzats en el llibre. Díez ha destacat aquest dimecres, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, que "la crisi econòmica és de deute, i és una recessió que ha tingut una capacitat més gran de provocar infelicitat, i es triga molt a decidir". En aquesta línia, ha afegit que "la crisi s'ha complicat més perquè hi ha hagut errors en política econòmica a Europa".
José Carlos Díez, d'altra banda, ha comentat que, "com deia Charles Darwin, sobreviu el qui s'adapta millor a l'entorn". Sobre la finalitat del llibre, ha assegurat que "és un manual clàssic d'economia, comprimit i accessible, des del desig de fer un servei, encara que no sigui d'autoajuda". I pel que fa als canvis sociopolítics, l'economista ha recordat que "el llibre no tracta només la crisi perquè, quan s'estudien aquestes recessions, es veu que és de dimensió social i, per tant, també política, com veiem quan els governs queden afectats". Díez s'ha mostrat, això sí, partidari de no sortir del sistema. "Els sistemes alternatius no funcionen, perquè el vigent té mecanismes per corregir els excessos", ha conclòs.
L'expert en Economia ha afirmat que 'La economía no da la felicidad' "és un llibre que ens ensenya a tenir criteri propi, cosa que exigirà més els periodistes i els polítics, ja que ajuda la gent a pensar i, per tant, a tenir una societat i un nivell de vida millor". Díez, a més, s'ha mostrat "totalment d'acord amb les reflexions del Papa Francesc sobre economia", per exemple, quan diu "que l'home ha de tornar a ser el centre de les decisions, perquè l'economia no ha de ser una finalitat, sinó un instrument, millorant el sistema de control financer i altres àmbits". També ha citat Sant Agustí per recordar que "no és més feliç el qui en té més sinó el qui en necessita menys".
Aquest nou treball de José Carlos Díez és un assaig molt interpelador que mostra la importància de l’economia per a la felicitat. ‘La economía no da la felicidad, pero ayuda a conseguirla’ ofereix tot un estudi sobre els diversos problemes econòmics, la reacció dels individus, les mesures econòmiques de les administracions públiques i el benestar o malestar social, entre altres grans temes. Des d’uns fonaments històrics i a partir dels corrents, moviments i sensibilitats econòmiques i socials que ens marquen actualment, José Carlos Díez obre en aquest llibre moltes portes i finestres perquè tothom pugui entendre una mica més les raons per les quals l’economia, més enllà de les visions negatives que té, està al nostre servei i es pot concebre com un valor, en la línia del que diu el Papa Francesc, supeditat a la persona, que és i ha de ser el centre.
L’economista José Carlos Díez, autor d’aquest llibre editat per Plaza y Janés, ha liderat projectes d’internacionalització. Entre altres tasques, ha estat cap d’Economia d’Intermoney i col•laborador del Banc Central Europeu. Sempre ha compaginat la seva vida professional amb l’acadèmica, tant en centres públics com privats arreu d’Espanya. Des de fa gairebé 7 anys, escriu en el blog El economista observador, un espai d’Internet en què explica amb claredat i rigor els fonaments de la crisi econòmica que tots hem patit aquests anys. A més, José Carlos Díez ha participat com a expert en programes de diverses cadenes radiofòniques i diaris de referència a l’Estat. El 2013, va publicar el seu primer llibre, Hay vida después de la crisis, amb gran èxit de vendes.
Es pot escoltar aquí (minut 28'00") tota l'entrevista a José Carlos Díez.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció