En directe

El Matí a Ràdio Estel

Sense categoria

L'economista Santiago Niño-Becerra assegura que la Unió Europea no té la força per fixar un topall al preu del gas

El catedràtic d'estructura econòmica de l'IQS, Santiago Niño-Becerra, i el director general de l'IEF, Josep Soler, analitzen la situació econòmica a 'El Matí a Ràdio Estel'

17 octubre 2022

Redacció

Comparteix

El catedràtic d'estructura econòmica a l'Institut Químic de Sarrià (IQS), Santiago Niño-Becerra, ha assegurat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que "la Unió Europea no té la força suficient per fixar un topall al preu del gas". Els motius, segons ha exposat, és que la UE no ocupa una posició oligopolística en el mercat del gas i que l'oferta és limitada. Aquestes declaracions arriben just el dia abans que la Comissió Europea anunciï la nova proposta de mesures per rebaixar el preu del gas.

L'economista Santiago Niño-Becerra
L'economista Santiago Niño-Becerra

Les declaracions de Santiago Niño-Becerra arriben tot just el dia abans que la Comissió Europea hagi anunciat la nova proposta de mesures per rebaixar el preu del gas

D'altra banda, l'economista ha vaticinat un escenari dur per a l'economia mundial. Santiago Niño-Becerra ha exposat que si les previsions del Fons Monetari Internacional es compleixen (l'FMI va rebaixar de forma generalitzada les previsions de creixement del PIB. A Espanya el 2023 se situaria a l'1,2%), suposarà que a partir d'ara anirem veient una degradació de l'economia. En aquest sentit, l'economista també ha posat sobre la taula la possibilitat que el futur sigui tan terrorífic que "donin la informació amb comptagotes per no espantar".

Santiago Niño-Becerra: "Podrien donar la informació a comptagotes per no espantar"

Santiago Niño-Becerra també ha detallat que "un tipus d'interès del 5% seria absolutament insostenible per a les empreses i les famílies perquè seria impossible finançar res". El catedràtic no és partidari de la filosofia del 'café para todos', com és el cas dels descomptes de 20 cèntims al litre de combustible o de la rebaixa de l'IVA de l'electricitat, i ha apuntat que "s'haurien de donar ajudes amb noms i cognoms".

Amb tot, la futura davallada de l'economia prevista dependrà, en gran part, de l'eficàcia dels mecanismes de correcció.

Segons el director general de l'Institut d'Estudis Financers (IEF), Josep Soler, hi ha elements que, si es traacten de forma correcta, podria fer la caiguda bastant més acceptable. En una entrevista, també al programa 'El Matí de Ràdio Estel', l'economista ha ressaltat positivament:

  1. Que s'hagin pres mesures de contenció de la inflació en el àmbit intern bastant aviat.
  2. Que aviat arribaran els Fons Europeus i, a més, n'hi ha que encara estan pendents de signar.
  3. Que el Banc Central Europeu estigui prenent mesures.
  4. Que hi hagi una important moderació a favor per part dels sindicats. És a dir, que si la inflació augmenta i els salaris pugen, s'aconsegueix un cercle viciós.

Soler ha destacat que "s'està buscant un equilibri adequat entre pujar els tipus d'interès per frenar la inflació i que l'activitat econòmica no caigui massa". D'altra banda, pel que fa a les hipoteques, el director general de l'IEF ha apuntat que "mantenir a mig o llarg termini un tipus d'interès negatiu o del 0% era impossible". En canvi, com a dada positiva, Soler ha indicat que l'economia espanyola ha estalviat. "Les persones que tenen un petit fons d'inversió, un compte d'estalvi, compte corrent o un pla de pensions, podran treure rendiment d'aquests comptes i dedicar-lo a l'augment de les hipoteques", ha sentenciat el director de l'IEF.

"Les persones que tenen un petit fons d'inversió, un compte d'estalvi, un compte corrent o un pla de pensions, podran treure rendiment d'aquests comptes i dedicar-lo a l'augment de les hipoteques", ha sentenciat Josep Soler

Entrevista a Josep Soler, director general de l'Institut d'Estudis Financers

0:00 / 0:00

Entrevista a Santiago Niño-Becerra, catedràtic d'economia a l'IQS

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

El president de PIMEC: “No és moment d’eleccions, els pressupostos no es poden prorrogar"

Antoni Cañete, president de PIMEC

Antoni Cañete considera que els impostos són "injustos", però que no hi ha d'haver una guerra fiscal i que Catalunya necessita un govern fort

30 setembre 2022

Redacció