CULTURA
"L'editor no ho controla tot; la seva feina és donar bons textos"
Marcel·lí López, director executiu de l'editorial Claret, Quique Fernández, responsable de promoció i presentacions de Paulines, Ignasi Moreta, editor de Fragmenta Editorial, i Amparo Gómez,…
23 abril 2019
@IgnasiMiranda, 
Marcel·lí López, director executiu de l'editorial Claret, Quique Fernández, responsable de promoció i presentacions de Paulines, Ignasi Moreta, editor de Fragmenta Editorial, i Amparo Gómez, membre del consell de Ciutat Nova, han protagonitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, un col·loqui especial, amb motiu de la Diada de Sant Jordi. han parlat de la salut del llibre, particularment del llibre sobre temàtica religiosa, espiritual i social, i han presentat les principals novetats de les respectives editorials. Moreta ha destacat que "és bonic quan es crea, amb les editorials, un cert clima i una expectativa sobre allò que treu cada projecte". En aquesta línia, ha afegit que "l'editor no està sol en el món, sinó que troba lectors que s'interessen per les seves propostes". Sobre la situació actual del llibre, el també professor de literatura catalana ha assegurat que "la feina dels editors és donar bons textos, bons instruments per al creixement, la investigació i l'aliment de l'ànima, perquè no tot es controla i almenys cal aconseguir que la mala qualitat no sigui cap pretext".
Entre les novetats, el responsable de Fragmenta ha destacat "un llibre curiós, La religió de l'ateu, de Joan Carles Mèlich, que es defineix com a metafísicament agnòstic i èticament cristià ja que considera que el millor text d'ètica que ha fet la humanitat és el Sermó de la Muntanya". En aquesta línia, ha recordat que Mèlich "sosté que el fet que hagi mort Déu no vol dir que hagi mort la religió". D'altra banda, ha presentat "una conversa amb Lluís Duch, un pensador de primeríssim nivell i un dels grans antropòlegs del món", treball escrit pel mateix Moreta.
Quique Fernández ha explicat que "la diada de Sant Jordi ha anat bé, malgrat la pluja de les primeres hores, però després s'ha arreglat". Sobre el moment del llibre, ha comentat que "cal descobrir nous autors i no pas viure sempre dels mateixos". Igualment ha dit que "les editorials són missatgeres entre persones que tenen coses bones per explicar i els qui poden interessar-se per ells". Ha presentat com a principals novetats Búsqueda, de Josep Otón, "un treball que es presenta el dia 1 de juny a les 18.30 hores a les Paulines, amb la participació de Jaume Aymar, director de Ràdio Estel". Igualment ha comentat que "el dia 4 de maig, a les 18.00 hores a les Paulines, es presenta Rosarium, un llibre que té a veure amb una obra de Beatriz de Colmenares i sobre el qual diversos membres de l'Escola d'Animació Bíblica".
Marcel·lí López ha lamentat que "la situació amb pluja fa les coses complicades, bàsicament perquè molts llibres s'han fet malbé i alguns companys han patit perquè no tenien possibilitat de tapar el material". El responsable de Claret ha assegurat, d'altra banda, que "el llibre és ara com un malalt estable que manté les constants vitals, tot i que el lector final és cada vegada més complicat perquè els hàbits canvien, sobretot els joves, que són els nous". Com a novetats, ha destacat Déu a Barcelona, "un llibre on els sis principals candidats a l'alcaldia de la ciutat situen la religió en l'àmbit polític i social". També ha presentat com a recomanable "La música de la fe. Que no deje de sonar, un treball de Jesús Ballaz, el testimoni que ell, un avi, vol deixar al seu net veient que la transmissió de la fe s'ha trencat perquè els fills no han continuat amb la tradició, com passa amb moltes famílies catòliques". Finalment ha subratllat "un llibre sobre Simone Weil en la seva dimensió educadora" i "Zapatos rotos, del fotoperiodista Joan Guerrero, que explica la seva trajectòria i el seu arrelament a Catalunya".
Amparo Gómez ha explicat que, "d'idees, es pot debatre molt, però quan es troben testimonis de vida amb fets novedosos, està molt bé si es transmet a través dels llibres, que són com un arbre viu". La responsable de Ciutat Nova ha presentat, entre les principals novetats de Ciutat Nova, "Poder y dinero. La justicia social según Bergoglio, de Michele Zanzucchi, que va ser director de la revista italiana Città nuova i que va recollir tot el pensament de justícia social del pontífex, prologat pel mateix Sant Pare". D'altra banda, ha recomanat "Reconstruir a partir del amor, un llibre de Daniela Maria Augello sobre la gestió dels canvis en la parella a partir de la seva experiència terapèutica amb adults i infants".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 23 d'abril.