En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

L'Episcopat espanyol anima també a "respectar drets i institucions"

La Conferència Episcopal Espanyola defensa el diàleg que permeti trobar solucions per a Catalunya. En una declaració llegida aquest dimecres a la tarda pel president…

27 setembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Conferència Episcopal Espanyola defensa el diàleg que permeti trobar solucions per a Catalunya. En una declaració llegida aquest dimecres a la tarda pel president de l’organisme eclesial espanyol, Ricardo Blázquez, l’Episcopat fa seves algunes de les reflexions expressades ara fa una setmana pels bisbes de Catalunya, sobretot la crida a la "fraternitat" i "el respecte als drets i les institucions". En aquesta Declaració, aprovada el mateix dimecres al matí per unanimitat dins la reunió de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola, els bisbes demanen un treball "sincer" en què les parts parlin des d’una "cultura de l’encontre".
El cardenal Ricardo Blázquez, en la lectura de la declaració i sense preguntes, ha expressat el reconeixement de la Conferència Episcopal als "drets dels pobles que formen l’Estat", alhora que ha fet una crida a "no prendre decisions irreversibles". Finalment la Conferència Episcopal Espanyola defensa que es tingui present "la llei i la Constitució sancionada pels ciutadans", de cara a buscar la serenor, i ofereix "la col•laboració de l’Església amb aquest diàleg a favor de la convivència". L’Episcopat espanyol reitera la seva crida als creients perquè preguin per Catalunya i per una solució al conflicte.
Es pot escoltar AQUÍ (des del minut 7'45'") completa informació sobre la declaració.
DECLARACIÓ DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL ESPANYOLA
DAVANT LA SITUACIÓ A CATALUNYA (traduïda al català per Ignasi Miranda)
1. Davant la greu situació que es viu a Catalunya, amb gran preocupació a la resta d'Espanya, els bisbes volem en primer lloc fer nostres els desitjos i sentiments manifestats recentment de forma conjunta pels bisbes amb seu al territori de Catalunya, autèntics representants de les seves diòcesis.

2. Especialment invitem a la pregària pels qui, en aquest moment difícil, tenen la responsabilitat en el govern de les diferents administracions públiques, de la gestió del bé comú i de la convivència social, a fi que tots siguem guiats pel seny i el desig de ser justos i fraterns i, amb responsabilitat, 'avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau' (Comunicat dels Bisbes de Catalunya, 20 de setembre de 2017).

3. En aquests moments greus, la veritable solució del conflicte passa pel recurs al diàleg des de la veritat i la recerca del bé comú de tots, com subratlla la Doctrina Social de l'Església. El papa Francesc ens indica que "és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegia el diàleg com a forma d'encontre, l'acció de buscar de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, amb memòria i sense exclusions" (Exhortació Apostòlica 'Evangelii Gaudium', n. 239).

4. Per fer possible aquest diàleg honest i generós, que preservi els béns comuns de segles i els drets propis dels diferents pobles que formen l'Estat, cal que tant les autoritats de les administracions públiques com els partits polítics i altres organitzacions, així com els ciutadans, evitin decisions i actuacions irreversibles i de greus conseqüències, que els situï al marge de la pràctica democràtica emparada per les legítimes lleis que garanteixen la nostra convivència pacífica i origini fractures familiars, socials i eclesials.

5. Com ja hem destacat els bisbes, en una altra ocasió també difícil per a la nostra convivència democràtica i pacífica, "és totalment necessari recuperar la consciència ciutadana i la confiança en les institucions, tot això en el respecte de les vies i els principis que el poble ha sancionat en la Constitució" (Comunicat de la XXXIV Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. 28 de febrer de 1981).

6. Finalment, tot reiterant la nostra crida a l'esperança i la pregària a Déu, a la serenor i l'entesa, oferim la nostra col·laboració sincera per al diàleg en favor d'una pacífica i lliure convivència entre tots.

                     Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola, 27 de setembre de 2017

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció