En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

L'Episcopat espanyol anima també a "respectar drets i institucions"

La Conferència Episcopal Espanyola defensa el diàleg que permeti trobar solucions per a Catalunya. En una declaració llegida aquest dimecres a la tarda pel president…

27 setembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Conferència Episcopal Espanyola defensa el diàleg que permeti trobar solucions per a Catalunya. En una declaració llegida aquest dimecres a la tarda pel president de l’organisme eclesial espanyol, Ricardo Blázquez, l’Episcopat fa seves algunes de les reflexions expressades ara fa una setmana pels bisbes de Catalunya, sobretot la crida a la "fraternitat" i "el respecte als drets i les institucions". En aquesta Declaració, aprovada el mateix dimecres al matí per unanimitat dins la reunió de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola, els bisbes demanen un treball "sincer" en què les parts parlin des d’una "cultura de l’encontre".
El cardenal Ricardo Blázquez, en la lectura de la declaració i sense preguntes, ha expressat el reconeixement de la Conferència Episcopal als "drets dels pobles que formen l’Estat", alhora que ha fet una crida a "no prendre decisions irreversibles". Finalment la Conferència Episcopal Espanyola defensa que es tingui present "la llei i la Constitució sancionada pels ciutadans", de cara a buscar la serenor, i ofereix "la col•laboració de l’Església amb aquest diàleg a favor de la convivència". L’Episcopat espanyol reitera la seva crida als creients perquè preguin per Catalunya i per una solució al conflicte.
Es pot escoltar AQUÍ (des del minut 7'45'") completa informació sobre la declaració.
DECLARACIÓ DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL ESPANYOLA
DAVANT LA SITUACIÓ A CATALUNYA (traduïda al català per Ignasi Miranda)
1. Davant la greu situació que es viu a Catalunya, amb gran preocupació a la resta d'Espanya, els bisbes volem en primer lloc fer nostres els desitjos i sentiments manifestats recentment de forma conjunta pels bisbes amb seu al territori de Catalunya, autèntics representants de les seves diòcesis.

2. Especialment invitem a la pregària pels qui, en aquest moment difícil, tenen la responsabilitat en el govern de les diferents administracions públiques, de la gestió del bé comú i de la convivència social, a fi que tots siguem guiats pel seny i el desig de ser justos i fraterns i, amb responsabilitat, 'avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau' (Comunicat dels Bisbes de Catalunya, 20 de setembre de 2017).

3. En aquests moments greus, la veritable solució del conflicte passa pel recurs al diàleg des de la veritat i la recerca del bé comú de tots, com subratlla la Doctrina Social de l'Església. El papa Francesc ens indica que "és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegia el diàleg com a forma d'encontre, l'acció de buscar de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, amb memòria i sense exclusions" (Exhortació Apostòlica 'Evangelii Gaudium', n. 239).

4. Per fer possible aquest diàleg honest i generós, que preservi els béns comuns de segles i els drets propis dels diferents pobles que formen l'Estat, cal que tant les autoritats de les administracions públiques com els partits polítics i altres organitzacions, així com els ciutadans, evitin decisions i actuacions irreversibles i de greus conseqüències, que els situï al marge de la pràctica democràtica emparada per les legítimes lleis que garanteixen la nostra convivència pacífica i origini fractures familiars, socials i eclesials.

5. Com ja hem destacat els bisbes, en una altra ocasió també difícil per a la nostra convivència democràtica i pacífica, "és totalment necessari recuperar la consciència ciutadana i la confiança en les institucions, tot això en el respecte de les vies i els principis que el poble ha sancionat en la Constitució" (Comunicat de la XXXIV Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. 28 de febrer de 1981).

6. Finalment, tot reiterant la nostra crida a l'esperança i la pregària a Déu, a la serenor i l'entesa, oferim la nostra col·laboració sincera per al diàleg en favor d'una pacífica i lliure convivència entre tots.

                     Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola, 27 de setembre de 2017

Més actualitat

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023