En directe

Vespres

Sense categoria

Les distribuïdores d'aliments titllen d'il·legal la proposta de Díaz de posar un topall a la cistella de la compra

La patronal assegura que són un mercat de lliure competència i que la legislació europea no permet aplicar aquest tipus de mesures

8 setembre 2022

Redacció

Comparteix

El Govern de Pedro Sánchez estudia la possibilitat d'abaratir la cistella de la compra i rebaixar el preu d'alguns productes bàsics, com ara el pa, la llet, els ous o la fruita.

La proposta, fins ara, ha rebut el rebuig de les patronals del sector de l'alimentació i també dels productors. La vicepresidenta i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha matisat que la proposta busca copiar el model francès que es van adoptar fa deu anys, amb un acord que incloïa una cistella de la compra amb productes bàsics a un preu reduït.

El secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Aliments de Catalunya, Roger Gaspa, assegura a Ràdio Estel que la proposta de la ministra és il·legal. "Som un mercat de lliure competència, no un mercat regulat i la legislació europea no ho permet". Afegeix que el problema del sector alimentari té una inflació derivada d'un augment de costos. "No tenim beneficis caiguts del cel, tenim una inflació derivada de l'encariment de les matèries primeres, un augment dels costos elèctrics i un augment desmesurat del cost del transport i del gasoil", ha apuntat Gaspa, que ha explicat que els marges comercials estan pràcticament fregant el 0%. "Històricament, teníem uns marges d'un 2-3% i ara estan per sota de l'1%".

"No tenim beneficis caiguts del cel, tenim una inflació derivada de l'encariment de les matèrires primères, un augment dels costos elèctrics i un augment desmesurat del cost del transport i del gasoil"

Des de la patronal de distribuïdors proposen reduir, de forma temporal, l'IVA dels productes alimentaris del 21% al 4%, abaratir del cost energètic de la cadena alimentària i trobar una major bonificació als transports.

ESCOLTA L'ENTREVISTA

ROGER GASPA, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Aliments de Catalunya (CEDAC)

0:00 / 0:00

Més actualitat

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció

Marta Vilalta: "La majoria del 52% hi continua sent i Esquerra no abandona el projecte de república catalana"

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en una roda de premsa.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha deixat clar que l'acord amb el grup parlamentari socialista "és una qüestió puntual"

3 febrer 2023

Redacció

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció