En directe

La Caravana

Sense categoria

Les distribuïdores d'aliments titllen d'il·legal la proposta de Díaz de posar un topall a la cistella de la compra

La patronal assegura que són un mercat de lliure competència i que la legislació europea no permet aplicar aquest tipus de mesures

8 setembre 2022

Redacció

Comparteix

El Govern de Pedro Sánchez estudia la possibilitat d'abaratir la cistella de la compra i rebaixar el preu d'alguns productes bàsics, com ara el pa, la llet, els ous o la fruita.

La proposta, fins ara, ha rebut el rebuig de les patronals del sector de l'alimentació i també dels productors. La vicepresidenta i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha matisat que la proposta busca copiar el model francès que es van adoptar fa deu anys, amb un acord que incloïa una cistella de la compra amb productes bàsics a un preu reduït.

El secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Aliments de Catalunya, Roger Gaspa, assegura a Ràdio Estel que la proposta de la ministra és il·legal. "Som un mercat de lliure competència, no un mercat regulat i la legislació europea no ho permet". Afegeix que el problema del sector alimentari té una inflació derivada d'un augment de costos. "No tenim beneficis caiguts del cel, tenim una inflació derivada de l'encariment de les matèries primeres, un augment dels costos elèctrics i un augment desmesurat del cost del transport i del gasoil", ha apuntat Gaspa, que ha explicat que els marges comercials estan pràcticament fregant el 0%. "Històricament, teníem uns marges d'un 2-3% i ara estan per sota de l'1%".

"No tenim beneficis caiguts del cel, tenim una inflació derivada de l'encariment de les matèrires primères, un augment dels costos elèctrics i un augment desmesurat del cost del transport i del gasoil"

Des de la patronal de distribuïdors proposen reduir, de forma temporal, l'IVA dels productes alimentaris del 21% al 4%, abaratir del cost energètic de la cadena alimentària i trobar una major bonificació als transports.

ESCOLTA L'ENTREVISTA

ROGER GASPA, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Aliments de Catalunya (CEDAC)

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció