En directe

La Caravana

POLÍTICA

"Les eleccions que tenen més importància són les europees"

El periodista Lluís Foix, l'activista i exdirector general d'Afers Religiosos Jordi López Camps i el politòleg i màster en Seguretat Guillem Pursals han analitzat aquest…

17 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista Lluís Foix, l'activista i exdirector general d'Afers Religiosos Jordi López Camps i el politòleg i màster en Seguretat Guillem Pursals han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el panorama general de les eleccions municipals i europees del 26 de maig, amb la incidència que pot tenir en la situació política general, a Catalunya, a Espanya i a Europa. Foix ha destacat que "les eleccions que tenen més importància, cosa que no vol dir que interessin més, són les europees perquè hi ha una batalla d'idees de fons en què una sèrie de forces poden ser ara determinants, sobretots els de Salvini, Viktor Orban o Marine Le Pen". En aquesta línia, ha afegit que, "per damunt de tot, hi ha una lluita per afeblir la Unió Europea, interna (moviments que volen canviar Europa per dintre perquè sigui menys social i no tingui en compte els estrangers i immigrants) i externa (amb Rússia, Estats Units i la Xina, que no volen una Europa forta)".
Per la seva banda, Guillem Pursals ha lamentat que "les europees sovint es defineixen politològicament com de segon ordre, però la veritat és que ens estem jugant molt, amb partits radicals que guanyen en les enquestes a diversos països, sobretot Itàlia, el Regne unit, Hongria i França, en el que és tota una revolució conservadora i reaccionària per portar Europa cap a un model dels estats, perquè concentrin tota la sobirania". López Camps ha recordat que "la revolta que està havent-hi a Europa és de fet de l'extrema dreta, en tota una operació conduïda per Steve Bannon, que va aterrar des dels Estats Units, i que que es manifesta de diferents maneres però sempre des de l'objectiu de tenir una Europa insensible als valors que van donar sentit a la seva construcció, somiada per democristians i socialdemòcrates i fonamentada en l'humanisme cristià, a través de la solidaritat, la cooperació i la superació dels antagonismes nacionals".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 17 de maig.

La previsible pèrdua de força del PP pot ser més gran o més petita als territoris de l’Estat (ajuntaments i les 12 comunitats que trien parlaments) i, per tant, utilitzada de manera diferent segons el cas des de l’oposició al PSOE de Pedro Sánchez. D’altra banda, el diàleg i les vies de solució al problema polític de Catalunya, amb el cas de l’entrada de Miquel Iceta al Senat per ser el nou president d’aquesta cambra, poden tenir un nou impuls o un retrocés segons el que passi el dia 26. Les municipals a Catalunya, amb un independentisme que busca reeditar o ampliar la seva força municipal, com també el PSC, mentre les noves formacions, entre elles la marca de Manuel Valls a Barcelona i Xavier García Albiol a Badalona, lluiten igualment per aconseguir poder. Pel que fa a les eleccions europees, de moment les enquestes pronostiquen un resultat molt similar al de les generals del 28 d’abril.

Més actualitat

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023