En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"Les esglésies orientals són malauradament poc conegudes"

La Comissió Ibèrica del Diàleg Interreligiós Monàstic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (l’ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat…

30 juny 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Comissió Ibèrica del Diàleg Interreligiós Monàstic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (l’ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, han organitzat per als dies 7, 8 i 9 de juliol el XV Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Les jornades donaran a conèixer el cristianisme oriental i les diverses esglésies que el componen: principalment l’Església Armènia, la Copta, l’Etiòpica, la Siro-Oriental, la Siro-Occidental, la Malabar, la Malankar i la Maronita. El ponent del curs serà el benedictí Manel Nin, exarca per als catòlics de ritu bizantí a Atenes, doctor en Estudis Patrístics i actualment consultor de la Congregació per a les Esglésies Orientals. El curs, que porta per títol: “Una mirada a les Esglésies Orientals”, partirà dels conceptes d’Esglésies ortodoxes i Esglésies orientals, amb les seves varietats, alhora que farà una aproximació a la seva història, la seva teologia i la seva litúrgia. Els assistents al curs, que està obert a tothom, s’allotjaran a l’Hostatgeria del Monestir i la inscripció inclou la pensió completa. Per a més informació i formalitzar la inscripció, es pot enviar un missatge a l’adreça electrònica fundacio2025@abadiamontserrat.net o bé trucar al telèfon 93 877 77 25 (de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30h). Carles-Xavier Noriega, responsable del Diàleg Interreligiós Monàstic a l’abadia, ha explicat aquest dimarts, en l'espai Temps de diàleg de Ràdio Estel, la importància de donar a conèixer més les Esglésies orientals i la seva riquesa.

Ens pot recordar què és el Diàleg Interreligiós Monàstic?
El DIM va començar ja fa molts anys, quan Pau VI va demanar als monjos que miressin d'entrar en contacte amb altres religions que també tinguessin monjos. Va pensar que era una bona forma de dialogar. A partir d'aquí, va començar tot un cicle de xerrades, conferències i altres trobades fins que s'han consolidat aquests cursos.

En què consisteix el Curs de formació interreligiosa, que ja viu aquest any la seva quizena edició, i quins objectius té?

Inicialment aquest curs estava pensat per a monjos i monges de les diverses comunitats espanyoles que volguessin conéixer el món del diàleg interreligiós. Però després el vam obrir a tothom. Normalment el curs està plantejat per conèixer altres religions, però fem de tant en tant sessions intercristianes. Ara tenim la sort de tenir un exarca que és monjo de Montserrat, nascut al Vendrell, un home que ens pot donar a conèixer religions orientals sovint poc conegudes pel gran públic.
Anem al tema específic d’aquest any! Les Esglésies ortodoxes orientals han estat històricament massa sovint oblidades i, en canvi, ofereixen una riquesa molt gran a l’Església de Crist malgrat les dificultats i la persecució que han hagut de patir al llarg de la història. Tenint en compte que la separació històrica amb l’Església catòlica de Roma és més política que no pas religiosa, podem dir que aquestes confessions cristianes estan més a prop d’una unitat plena?
No hi ha tantes coses que ens separen. Un dels motius d'aquest curs és mostrar això, que normalment hi ha hagut més problemes de comunicació, per la diferència de llengua o de concepcions, però en realitat parlem de les mateixes coses. És per això que és important donar a conèixer tota aquesta realitat, perquè els ortodoxos són molt diversos, per exemple en el món bizantí, que inclou moltes esglésies orientals d'arrels molt antiga i amb grans tresors per al cristianisme que desconeixem. És el cas d'Armènia, el primer país que es va considerar cristià, o d'Etiòpia, el segon país del món amb més cristians. Les esglésies orientals són malauradament poc conegudes. I a més, tota aquesta riquesa la desconeixem completament.

Formen part també de l’Orient cristià les Esglésies que, per diverses raons i circumstàncies, es van unir a Roma, tot conservant la pròpia tradició. Són orientals, però no ortodoxes; són catòliques, però no llatines. Potser caldrà revisar l’autoritat del bisbe de Roma, del Papa, per fer un pas decisiu cap a la unitat dels catòlics amb les Esglésies ortodoxes?
El cas de les esglésies de ritu bizantí però lligades a Roma és el de creences que estan en una situació difícil, perquè són catòliques vinculades a Roma, però també són de tradició ortodoxa. Sovint són poc enteses tant des d'Occident com des de l'ortodòxia. És important i interessant conèixer-les, perquè moltes vegades estan deixades de banda i no se les entèn. El curs, en definitiva, és de divulgació.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 29 de juny.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció