En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

Les famílies carmelita i teresiana celebren a Montserrat els 500 anys de Santa Teresa de Jesús

Centenars de persones, la majoria vinculades a les famílies teresiana i del Carmel en totes les seves branques, es van reunir dissabte passat a Montserrat,…

30 març 2015

Ignasi

Comparteix

Centenars de persones, la majoria vinculades a les famílies teresiana i del Carmel en totes les seves branques, es van reunir dissabte passat a Montserrat, coincidint amb el dia exacte del cinquè centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús. La commemoració va començar amb l’Eucaristia a la Basílica de Santa Maria, presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i concelebrada per l’arquebisbebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, el de Terrassa, Josep-Àngel Saiz, amb el seu auxiliar Salvador Cristau, el de Lleida, Joan Piris, el de Tortosa, Enric Benavent, el de Vic, Romà Casanova, i el de Solsona, Xavier Novell, així com l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, la comunitat benedictina del monestir i altres sacerdots de diverses diòcesis i congregacions i ordes religiosos.

Després, als peus de la torre abacial i davant de l’estàtua de la santa d’Àvila, es va fer una ofrena floral amb la participació de representants de tots els carismes teresians, incloent-hi els laïcals i seglars. Finalment, a primera hora de la tarda i novament dins la basílica, es va cloure la celebració amb una breu pregària basada en el cant, la contemplació i el silenci.

En l’homilia, l’arquebisbe Jaume Pujol va recordar la dimensió de lliurament que aporta Teresa de Jesús al nostre temps. El pastor metropolità va destacar que “la santa ha donat gran fruit a través d’una conversió que parla a molta gent del nostre temps, a través de la vocació d’amor a Déu, al Crist nafrat, i de servei als germans”. Després, en l’ofrena a l’exterior, l’abat Josep Maria Soler va dir que Santa Teresa fa un gran servei “als qui arriben en pelegrinatge a Montserrat, que són invitats a pregar abans d’accedir a la basílica des de la crida a entrar en diàleg amb el Déu que sabem que ens estima”. En aquesta línia, va invitar tothom a fer una autèntica “acció de gràcies pel do d’aquesta santa per a tota l’Església, una dona que es va posar en mans del Senyor preguntant-li què volia d’ella i va imitar la humilitat de Maria, la seva mare”.

També va intervenir en l’acte Agustí Borrell, delegat dels Carmelites Descalços a Catalunya i un dels organitzadors de la jornada. Va subratllar el fet que l’estàtua de Teresa de Jesús “va ser la primera que es va col·locar a l’exterior del monestir, l’any 1949, amb una imatge que ens anima a ser bons imitadors i continuadors de tot el que ella va fer i va ensenyar”. L’homenatge a la santa d’Àvila va consistir en la col·locació de panells florals, cadascun amb una lletra i fins a formar la inscripció “Santa Teresa, 500 anys”. Van ser portats i dipositats, a sota de la imatge, per representants dels carmelites descalços, els carmelites, les carmelites descalces, les teresianes d’Enric d’Ossó, la Institució Teresiana i grups seglars d’aquests i altres carismes.

La jornada d’aquest dissabte 28 de març va coincidir, d’altra banda, amb l’estrena oficial del musical Si Teresa volviera. Va ser al vespre al col·legi de les Teresianes, situat al carrer Ganduxer de Barcelona. Sota la direcció teatral d’Albert López Vivancos, desenes d’actors voluntaris, entre pares, alumnes i personal de l’escola, van posar en escena música i diàlegs sobre el que seria la presència de Teresa de Jesús en la nostra societat actual.

Mar Fernández, actriu i excantant dels grups Kairoi i Xirat, va interpretar el paper de la santa, mentre que ella i la resta van combinar la paraula amb cançons composades pel marista Toni Torrelles especialment per a l’ocasió. Entre altres personalitats, van assistir a la representació el cardenal Lluís Martínez Sistach, el secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana, Carles Armengol, el secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, Lluís Serra, i l’autora del llibre que ha servit de base al musical, la teresiana Victòria Molins.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció