En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Les garanties que ofereixen Sánchez i Torra estan sota zero"

Manuel Milián Mestre, periodista, exdiputat, escriptor i analista polític, Carles Armengol, pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserra,…

6 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Manuel Milián Mestre, periodista, exdiputat, escriptor i analista polític, Carles Armengol, pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserra, i Lluís Sols, professor i col·laborador de Cristianisme i Justícia. programa, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la reunió de Pedro Sánchez amb Quim Torra, que ha servit per trencar el gel en un moment especialment difícil a nivell polític, no només pel conflicte de fons sobre el futur de Catalunya, amb moltes tensions aquests anys, sinó també per les dificultats internes del govern català aquests dies, amb la legislatura “sense recorregut” com ja va dir el president català, i per la feblesa amb què ha nascut el nou executiu espanyol de coalició. Milián Mestre ha lamentat que "les garanties i la credibilitat que ofereixen Pedro Sánchez i Quim Torra, amb aquesta reunió, estan sota zero". En aquesta línia, ha dit que "les persones són més importants que no pas les paraules", i ha acusat el cap de l'executiu espanyol "d'haver mentit, cosa que el desautoritza absolutament, dins una dinàmica de manca de coherència entre el que els polítics diuen i fan". El també expolític ha acusat Torra de "messiànic que no té idees per flexibilitzar o progressar en un camí" cap a possibles acords. Finalment Milián Mestre ha assegurat que "el progressisme no és res", i ha parlat de "buidor" per referir-se a la compareixença de Pedro Sánchez després de la trobada a la Generalitat. Tot plegat, segons l'escriptor, forma part d'una "greu crisi com la que viu actualment la democràcia a Espanya".
Lluís Sols, per la seva banda, ha destacat que "la gran novetat és que s'està fent política, cosa que sembla estranyíssima, perquè semblava que aquesta via no servís per resoldre els conflictes". Dit això, el professor ha lamentat que "Sánchez i Torra no tenen res per acordar". En la mateixa línia, ha apuntat que "es poden anar pujant esglaons, però el president català ja ha dit que no pot fer autonomisme, i dona la impressió que el diàleg està dissenyat per xocar". I Carles Armengol ha constatat que "el fet que un líder parli de diàleg i l'altre insisteixi en la negociació ja indica que la predisposició no és la mateixa i que el procés pot tenir poc recorregut". El pedagog, a més, ha subratllat que "Pedro Sánchez i Quim Torra porten a sobre hipoteques importants: l'un la feblesa del seu govern i l'altre, una legislatura sense recorregut com ell mateix ha dit". Igualment Armengol ha conclòs que "és un molt mal moment per iniciar una negociació, amb la perspectiva d'unes eleccions properes a Catalunya".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 6 de febrer.

Finalment, a banda de qüestions del present com el temporal ‘Gloria’ i alguns altres problemes urgents, Sánchez i Torra han abordat la creació d’una mesa de diàleg entre els dos governs. Però la possibilitat d’aconseguir acostar posicions, i sobretot de fixar avenços operativament visibles, és encara molt llunyana. Els presidents català i espanyol no han anat més enllà de la cortesia, després d’una reunió molt necessària però certament afectada pels últims esdeveniments polítics. Recordem que l’executiu de Pedro Sánchez havia anunciat dijous passat inicialment un ajornament de la mesa de diàleg dins l’agenda, fins després de les eleccions catalanes, però després va rectificar després d’una exigència d’Esquerra. Les discrepàncies en el govern de PSOE i Podem van ser igualment importants, i només la rectificació de Sánchez va aclarir les coses en un moment molt confús.

Tot plegat ha afectat el contingut d’una reunió celebrada a Barcelona. Tot i que s’han mantingut els temes d’agenda previstos, la situació no és com s’havia contemplat inicialment, després de les convulsions en l’àmbit parlamentari i polític espanyol, amb una dura oposició liderada per PP i Ciutadans, i també després dels desencontres entre Junts per Catalunya i Esquerra, agreujats amb la retirada de l’escó a Torra com a conseqüència d’un procés d’inhabilitació que, d’altra banda, podria fer-se present qualsevol dia en tota aquesta nova dinàmica, teòricament de diàleg.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció