En directe

La Missa de cada dia

ESGLÉSIA MÓN

"Les intuïcions del Papa actualitzen la reflexió pastoral i teològica"

Marcos Aceituno, cap del Departament de Bíblia de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dani Palau, director de la Càtedra de Teologia Pastoral de l'Ateneu…

15 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Marcos Aceituno, cap del Departament de Bíblia de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dani Palau, director de la Càtedra de Teologia Pastoral de l'Ateneu Universitari Sant Pacià i organitzador del congrés sobre el Sant Pare, i Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la teologia i la pastoral del Papa Francesc, dues dimensions per entendre un personatge que està marcant un estil propi per a l’Església i per al món i que deixa petjada allà on va. Aquestes han estat les principals qüestions tractades, des de diferents aspectes, en un congrés celebrat aquesta setmana a Barcelona, amb la participació de 5 cardenals, diversos arquebisbes i bisbes de fama internacional i un bon grup d’experts i professors.

Dani Palau ha explicat que el congrés "ha estat l'arribada del pensament teològic i pastoral del Papa Francesc a la nostra gent i les nostres facultats, des d'una visió internacional amb ponents d'arreu del món, cosa que és molt interessant perquè vol dir que no ho percebem des de la nostra pròpia realitat, sinó que som capaços de generar una mirada plural que no es redueix a la persona o figura sinó que la completa mentre ofereix una perspectiva més harmònica o simfònica d'unes intuïcions i unes idees". El també responsable de l'àrea de Teologia Sistemàtica de l'Ateneu Universitari Sant Pacià ha destacat que "les intuïcions del Papa Francesc no modifiquen la substància del Poble de Déu ni del pensament doctrinal, sinó que proposa uns accents que actualitzen i revitalitzen la reflexió i la proposta pastoral i teològica de l'Església".
Marcos Aceituno ha dit que el congrés "ha estat un moment de trobada en el Senyor perquè uneix la mateixa fe en Déu, d'encontre real i actual entre els diversos continents del món i finalment d'escolta perquè el compartir ha volgut seguir allò que el Papa Francesc ens demana, que és enriquir-nos mútuament a benefici de la nova evangelització". El també prevere de la diòcesi de Terrassa ha recordat que "el congrés ha posat de manifest que el protagonisme de la nova evangelització, la tenen Déu i el poble fidel", i ha conclòs que "el Sant Pare és mestre i també inspirador, cosa que ha ajudat a acollir el seu magisteri". Lluís Serra ha definit les sessions d'aquests dies com "un impuls integrador entre teologia i pastoral, perquè hi ha la temptació de fer una teologia desconnectada de la pastoral o a la inversa, una pastoral sense fonament teològic". En aquesta línia, el germà marista ha afegit que "l'aposta és integrar teologia i pastoral en un clima de comunió eclesial, que és un punt clau". Igualment ha recordat que la reflexió d'aquests dies "no ha estat tant sobre el Papa, sinó sobre l'evangelització, sobre la presència a les perifèries i sobre els valors que ell vol predicar".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 15 de novembre.

Les sessions d’aquests dies han volgut explorar les noves rutes que l’actual pontífex ha obert en els seus primers set anys de ministeri com a bisbe de Roma, amb la participació de pastors, teòlegs i institucions acadèmiques provinents d'Amèrica (UCA Buenos Aires, BC Boston), d'Àfrica (UCAO Yaoundé), d'Àsia i d'Europa (Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona). En una primera conferència marc dimarts passat, el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Lluís-Francesc Ladària, va desenvolupar la gran necessitat de comunió i de treball conjunt en el si de l’Església al servei del món, en una autèntica sinodalitat sense fronteres. L’Església com a poble, la misericòrdia, l’atenció als pobres, l’exhortació programàtica de Francesc La joia de l’evangeli, el diàleg de la teologia amb la vida, la pietat popular, l’ecologia i la protecció de la terra i el medi ambient, la solidaritat, la cultura de la pau, l’ecumenisme i el diàleg interreligiós i el treball dels cristians a les perifèries són alguns dels principals temes abordats.

Els cardenals Carlos Osoro, Matteo Zuppi i Walter Kasper, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el vaticanista i actual responsable de Comunicació a la Santa Seu Andrea Tornielli, i el bisbe d’Almeria, Adolfo González Montes, són alguns dels noms importants que formen l’ampli cartell de participants, a banda de professors d’aquí com el rector de l’Ateneu Sant Pacià, Armand Puig, i els professors Maurizio Gronchi, de Roma, i Carlos María Galli, de Buenos Aires. La relació de Francesc amb una segona aplicació del Concili Vaticà II, l'aposta del pontífex per un cultura de l'encontre que de vegades no agrada tothom i l'estil propi amb què governa l'Església en diàleg amb el món han estat alguns dels punts de reflexió que s'hi han tractat.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció