En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

"Les obres", eix del missatge del Papa per a la Jornada dels Pobres

«No estimem de paraula, sinó amb obres». Aquesta exhortació forma el títol del primer missatge del Papa per a la Jornada Mundial dels Pobres, que…

13 juny 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
«No estimem de paraula, sinó amb obres». Aquesta exhortació forma el títol del primer missatge del Papa per a la Jornada Mundial dels Pobres, que ell mateix va instituir l’any passat en el final del Jubileu de la Misericòrdia, en establir se celebri el diumenge anterior a la Solemnitat de Crist Rei. Aquest any, la jornada serà el 19 de novembre. El Sant Pare diu en l’escrit, que s’ha presentat aquest dimarts, que ha volgut «oferir a l'Església la Jornada Mundial dels Pobres, perquè arreu del món les comunitats cristianes es converteixin, cada vegada més i millor, en signe concret de l'amor de Crist pels últims i els més necessitats», a partir d’unes paraules de l’apòstol Joan que ha definit com un «imperatiu que no pot ignorar cap cristià».
El Sant Pare recorda la preocupació de l'Església pels pobres, seguint l'ensenyament de Jesús, des del Apòstol Pere i els primers cristians. En aquesta línia, afegeix que, «tot i que hi ha hagut ocasions en què els cristians no han escoltat completament aquesta crida, deixant-se contaminar per la mentalitat mundana», «l'Esperit Sant no ha deixat d’exhortar-los a fixar la mirada en allò que és essencial». El pontífex diu en el missatge que aquest Esperit «ha suscitat homes i dones que, de moltes maneres, han donat la seva vida en servei dels pobres», «amb tota senzillesa i humilitat i amb el generós enginy de la caritat, com es veu en l'exemple de Francesc d'Assís, al qual han seguit molts sants al llarg dels segles».
Amb el seu missatge per a la Jornada Mundial dels Pobres, el Papa invita tota l'Església, com també els homes i dones de bona voluntat, «a mantenir, en aquesta jornada, la mirada fixa en els qui estenen les seves mans clamant ajuda i demanant la nostra solidaritat, ja que són els nostres germans i germanes, creats i estimats pel Pare celestial». Francesc igualment assegura que «aquesta Jornada té com a objectiu, en primer lloc, estimular els creients perquè reaccionin davant la cultura del descartar i del malbaratament, per fer seva la cultura de l’encontre».
El bisbe de Roma adreça la seva invitació «a tots, independentment de la seva confessió religiosa, perquè es disposin a compartir amb els pobres, a través de qualsevol acció de solidaritat, com un signe concret de fraternitat». El missatge de Francesc per a la primera Jornada Mundial dels Pobres s’ha fet públic aquest dilluns, a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, coincidint amb la festa de Sant Antoni de Pàdua. En la presentació, el president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella, ha destacat que "els pobres no són un problema, sinó un recurs del qual ens podem nodrir per acollir i viure l’essència de l’evangeli".
El president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització ha animat els creients a "no pensar en els pobres només com a destinataris d’una bona pràctica de voluntariat per fer una vegada la setmana, o encara menys de gestos extraordinaris de bona voluntat per posar en pau la consciència". En aquesta línia, Fisichella ha afegit que "aquestes experiències, que poden ser fins i tot vàlides i útils per sensibilitzar davant la necessitat de molts germans i davant les injustícies que en són sovint la causa, haurien d’introduir-nos a un veritable encontre amb els pobres i donar lloc a un compartir que es converteixi en estil de vida".
Rino Fisichella ha qualificat la Jornada Mundial dels Pobres de festa important "en què tota la comunitat cristiana haurà de ser capaç d’estendre la mà als pobres i als febles, als homes i les dones que veuen massa sovint malmesa la seva dignitat". Finalment, el prelat ha destacat que "el missatge torna a fer una crida a l’expressió bíblica de la primera carta de Sant Joan: No estimem amb paraules, sinó amb els fets". En la presentació del document del Sant Pare, també ha participat José Octavio Ruiz Arenas, secretari del mateix Consell sobre Nova Evangelització.
"Sal i llum, amb resposta sempre afirmativa"
D'altra banda, el Papa ha fet aquest mateix dimarts una crida a tots els creients perquè siguin “llum i sal per als altres, glorificant Déu amb la pròpia vida”. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, en què han participat els cardenals del Consell dels Nou que l’assessoren per reformar la Cúria Romana, Francesc ha animat els cristians a no buscar "seguretats artificials", sinó a posar-se amb confiança en mans de l'Esperit Sant. Després de situar la resposta afirmativa en el nucli de l’Evangeli, el Sant Pare ha dit que aquest “sí” porta al "testimoni i també a glorificar Déu", perquè és aquí on "es compleix tot el que va ser promès, raó per la qual ell és la plenitud".
El pontífex ha assegurat que "tot és positiu" i que és precisament "aquesta actitud de seguretat i de testimoniatge allò que el Senyor ha encarregat a l'Església i a tots nosaltres, els batejats". Francesc ha explicat que de fet la proposta cristiana és molt senzilla i alhora "decisiva i molt bonica, perquè ens dóna molta esperança". El bisbe de Roma ha comentat igualment que, "en preguntar-nos si som llum per als altres, la resposta es troba en el fet de glorificar Déu amb la pròpia vida, plens de llum i convertits en allò que es diu “persones solars”. Finalment el Papa ha expressat en forma de pregària el seu desig que “tots demanem la gràcia d'estar aferrats i arrelats en la plenitud de les promeses en Crist Jesús, que és 'sí', la resposta totalment afirmatvia, per portar aquesta plenitud amb la sal i la llum del nostre testimoni als altres i, en definitiva, per donar glòria al Pare que està al cel".

Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 13 de juny.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció