En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

“Les precaucions en la tornada als temples no afectaran la litúrgia”

Les parròquies i esglésies catalanes es reobriran per al culte públic el proper 11 de maig, tot i que no està clar que es faci…

6 maig 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Les parròquies i esglésies catalanes es reobriran per al culte públic el proper 11 de maig, tot i que no està clar que es faci a tot arreu. Santi Bueno, vicari judicial de l’Arquebisbat de Barcelona, ha valorat aquest dimecres l’imminent retorn del culte públic als temples de Catalunya. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que per fer-ho amb seguretat a l’arxidiòcesi, “les idees estan clares sobre allò que cal de fer, però no se sap el moment exacte en què es podrà aplicar”, perquè “s'aplicarà segurament de manera diferent en cada lloc”. D’altra banda, ha confirmat que, “a partir del dia 11 de maig, es podran utilitzar els temples de manera publica, amb restriccions, tal com va anunciar el govern d’Espanya”.
Bueno ha aclarit que “la Conferencia Episcopal no pot decretar mesures concretes, sinó que només pot orientar”. Igualment ha apuntat que “és cada bisbe el que ha de prendre les mesures oportunes”. El canonge ha afegit que ”es bo que els bisbes d’una mateixa zona puguin fer mesures similars perquè, evidentment, no és el mateix l'àrea urbana que la rural, tampoc a nivell de culte”. Com a vicari judicial, Santi Bueno ha explicat que les ordres concretes “s’han de publicar per decret, perquè quedin clares les mesures concretes que ordena el cardenal arquebisbe”.
Preguntat per l'afectació de les noves mesures a la litúrgia, el sacerdot ha explicat que “la celebració no canviarà, sinó que serà exactament el mateix, ja que els detalls que s’introduiran no incideixen en la litúrgia”. Algunes d’aquestes mesures, com ara el fet que el ministre ordenat es renti les mans abans i després de la part eucarística, “no canvien res”. En canvi, segons ha dit també, “canviaran algunes coses, com és el cas temps entre misses, per poder netejar i desinfectar, per exemple”. A més, Santiago Bueno ha fet una crida a “tenir en compte la manera de sortir del temple, que cal fer de manera escalonada i guardant la distancia social establerta”. També ha invitat a “complir amb les restriccions d’aforament i a ser puntual, per no quedar fora de l’assemblea”.
Pel que fa a la crisi actual i a la suspensió del culte públic, el vicari judicial ha dit que “no és la primera vegada que la societat es troba amb pandèmies, com no ha estat tampoc una novetat la suspensió del culte ni la utilització de la comunió espiritual, situació que ja es va produir a l'Edat Mitjana, per exemple”. A més, ha afegit que “els cristians ens adaptem, aprenem a viure cristianament cada situació, però ens havíem oblidant de situacions com l’actual”. Bueno ha dit també que “tot plegat ens recorda la feblesa humana, i que estem en mans del Senyor”.

Finalment, davant les critiques d’alguns sectors per no haver tingut aquestes setmanes passades més temples oberts, Santi Bueno ha dit que “tenir les parròquies obertes significa també vigilar-les, per tenir en compte la higiene”. El vicari judicial ha comentat, a més, que “no ens podem arriscar a que una persona sense seny, fes alguna bogeria i no totes les parròquies tenen recursos per vigilar”. No obstant això, ha aclarit que “les esglésies han estat prudentment obertes per al qui ha desitjat entrar a pregar”. I ha conclòs que, “si s’han suspès les litúrgies publiques, s'ha fet pensant justament en la salut dels fidels”.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció