En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA ESPANYA

L’Església es prepara per al retorn del culte públic

La Conferència Episcopal Espanyola ha publicat aquest dijous unes "mesures de prevenció per a la celebració del culte públic als temples catòlics durant la desescalada…

30 abril 2020

Carme Munté Margalef

Comparteix
La Conferència Episcopal Espanyola ha publicat aquest dijous unes "mesures de prevenció per a la celebració del culte públic als temples catòlics durant la desescalada de les mesures restrictives en temps de pandèmia". És el document marc perquè s'adaptin a l'àmbit de les comunitats cristianes i dels creients en general les mesures de desconfinament anunciades dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El pla, en 4 fases, estableix que el culte públic tornarà, a les esglésies catòliques i d’altres confessions presents a Espanya, el proper 11 de maig, inicialment amb un màxim d’un terç en l’ocupació de l’espai i, si tot va bé, fins a la meitat a partir del 25 de maig. D’acord amb aquesta previsió de l'executiu i les autoritats civils, l'Església segueix les indicacions.

En el capítol de disposicions de caràcter general, que cada diòcesi haurà d’aplicar al seu propi territori, l'Episcopat espanyol recorda que, en aquesta fase de transició, es manté la proposta de dispensar del precepte de participar a la missa dominical: "Suggerim a les persones de risc, gent gran i malalts, que considerin la possibilitat de quedar-se a casa i seguir les celebracions pels mitjans de comunicació".

Per garantir que es facin efectives les limitacions d’aforament, es demana mirar d'incrementar, allà on sigui necessari i possible, el nombre de celebracions "per descongestionar els temples". També es recomana entre els fidels l’ús, amb caràcter general, de mascaretes. Altres disposicions són que els recipients d’aigua beneïda continuïn buits, que les portes de les esglésies estiguin obertes a l’entrada i la sortida de les celebracions, perquè no calgui tocar panys, i que s’ofereixi gel hidroalcohòlic o algun desinfectant similar als fidels.

Per a l'estona de la litúrgia, també es fan un seguit de recomanacions:

. Evitar els cors a la parròquia: S'aconsella mantenir un sol cantor o algunes veus individuals i algun instrument. No hi haurà full de cants ni es distribuiran plecs amb les lectures, com tampoc qualsevol altre objecte o paper.

. La panera de la col·lecta no es passarà durant l’ofertori, sinó que el servei d’odre l’oferirà a la sortida de la missa, seguint els criteris de seguretat marcats.

. El calze, la patena i els copons estaran coberts amb la pàl·lia durant la pregària eucarística

. El sacerdot celebrant es desinfectarà les mans en començar el cànon de la missa, i els altres ministres de la comunió ho faran abans de distribuir-la.

. La salutació de la pau, que és facultativa, es podrà substituir per un gest per tal d’evitar el contacte directe.

. El diàleg individual de la comunió ("El Cos de Crist", "Amén") es pronunciarà de forma col·lectiva després de la resposta "Senyor, no soc digne...", tot distribuint-se l’Eucaristia en silenci

. En cas que el sacerdot sigui gran, cal establir ministres extraordinaris de l’Eucaristia per distribuir la comunió.

Finalment es fan un seguit de recomanacions que afecten la celebració dels sagraments i les exèquies de difunts:


"Els funerals i les exèquies seguiran els mateixos criteris de la missa dominical. Encara que sigui difícil en aquests moments de dolor, cal evitar els gestos d’afecte que impliquin contacte personal i insistir en la importància de mantenir la distància de seguretat".

"Pel que fa a l’ús de les dependències parroquials per a reunions o sessions formatives, s'haurà de seguir en un primer moment la mateixa limitació de l’aforament d’un terç. En la tercera fase, l’aforament passa a ser de la meitat en llocs d’un aforament habitual de 50 persones i d’un terç els que siguin normalment de 80 persones."

"Les visites turístiques no estan permeses en les fases 1 i 2 de la desescalada. Per tant, caldria esperar a la segona quinzena de juny".

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció