En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

"L'Església orienta sobre l'Eucaristia sense excloure ningú"

El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres dos documents de gran importancia per a la vida actual de l’Església: el de la Congregació…

19 juliol 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres dos documents de gran importancia per a la vida actual de l’Església: el de la Congregació per al Culte Diví sobre el Pa i el Vi de l’Eucaristia i el Motu Proprio del Papa que incorpora l’oferiment de la propia vida a la llista de criteris per a les beatificacions i canonitzacions. Josep Maria Romaguera, president del Centre de Pastoral Litúrgica, Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, i Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i delegat diocesà de Patrimoni, han coinicidit en una conclusió: "L'Església orienta sobre l'Eucaristia sense excloure ningú". Lluís Serra ha destacat que "les reaccions al document sobre el Pa i el Vi han estat motivades més per qüestions socials secundàries, com ara si es venen en supermercats o si els celíacs hi poden accedir, que no pas sobre el fons, que és simplement l'existència d'unes normes sobre la substància que cal tenir sempre presents, que ja existien i que s'han d'adaptar a les circumstàncies de cada lloc"
Per la seva banda, Josep Maria Romaguera ha comentat que "l'Església simplement recorda als bisbes unes condicions per a la validesa del pa i el vi, i cal pensar que, si ha fet pública la carta, és perquè hi ha hagut alguna situació no desitjada en alguns països del món". Martí Bonet ha explicat que "la repercussió és sobre qüestions que tenen poca importància, ja que allò que l'Església considera fonamental és l'origen, que és el pa i el vi, una substància que ha estat sotmesa a interpretacions durant la història". En aquest sentit, ha posat un exemple dels primers segles de cristianisme quan, "a Barcelona, s'havia arribat a celebrar l'Eucaristia amb molta aigua i poc vi, quan en realitat havia de ser a l'inrevés".
Sobre el Motu Proprio del Papa que introdueix l'oferiment de la pròpia vida en les vies per accedir als processos de beatificació i canonització, juntament amb les virtuts heroiques i el martiri, el president del CPL ha destacat que "acosta més el món a la santedat, perquè obre vies i perquè aquesta exemplaritat es manifesta en la vida humana, que es lliura i es desgasta" per amor. En aquesta línia, ha alertat davant la possibilitat de passar d'un extrem a l'altre, "com si ara qualsevol indici servís per declarar una persona santa". El secretari general de la URC, per la seva banda, ha posat com a exemple "Sant Maximilià Kolbe, que va ser beatificat per la via de les virtuts heroiques i beatificat, en canvi, per la del martiri". Serra ha conclòs que "la introducció de donar la pròpia vida pot servir com de nexe d'unió i d'obertura entre els camins per a la santedat", dins el principi de crida universal a aquesta santedat exaltada pel Concili Vaticà II.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat corresponent a aquest dimecres 19 de juliol.

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció