En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

"L'Església orienta sobre l'Eucaristia sense excloure ningú"

El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres dos documents de gran importancia per a la vida actual de l’Església: el de la Congregació…

19 juliol 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dimecres dos documents de gran importancia per a la vida actual de l’Església: el de la Congregació per al Culte Diví sobre el Pa i el Vi de l’Eucaristia i el Motu Proprio del Papa que incorpora l’oferiment de la propia vida a la llista de criteris per a les beatificacions i canonitzacions. Josep Maria Romaguera, president del Centre de Pastoral Litúrgica, Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, i Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i delegat diocesà de Patrimoni, han coinicidit en una conclusió: "L'Església orienta sobre l'Eucaristia sense excloure ningú". Lluís Serra ha destacat que "les reaccions al document sobre el Pa i el Vi han estat motivades més per qüestions socials secundàries, com ara si es venen en supermercats o si els celíacs hi poden accedir, que no pas sobre el fons, que és simplement l'existència d'unes normes sobre la substància que cal tenir sempre presents, que ja existien i que s'han d'adaptar a les circumstàncies de cada lloc"
Per la seva banda, Josep Maria Romaguera ha comentat que "l'Església simplement recorda als bisbes unes condicions per a la validesa del pa i el vi, i cal pensar que, si ha fet pública la carta, és perquè hi ha hagut alguna situació no desitjada en alguns països del món". Martí Bonet ha explicat que "la repercussió és sobre qüestions que tenen poca importància, ja que allò que l'Església considera fonamental és l'origen, que és el pa i el vi, una substància que ha estat sotmesa a interpretacions durant la història". En aquest sentit, ha posat un exemple dels primers segles de cristianisme quan, "a Barcelona, s'havia arribat a celebrar l'Eucaristia amb molta aigua i poc vi, quan en realitat havia de ser a l'inrevés".
Sobre el Motu Proprio del Papa que introdueix l'oferiment de la pròpia vida en les vies per accedir als processos de beatificació i canonització, juntament amb les virtuts heroiques i el martiri, el president del CPL ha destacat que "acosta més el món a la santedat, perquè obre vies i perquè aquesta exemplaritat es manifesta en la vida humana, que es lliura i es desgasta" per amor. En aquesta línia, ha alertat davant la possibilitat de passar d'un extrem a l'altre, "com si ara qualsevol indici servís per declarar una persona santa". El secretari general de la URC, per la seva banda, ha posat com a exemple "Sant Maximilià Kolbe, que va ser beatificat per la via de les virtuts heroiques i beatificat, en canvi, per la del martiri". Serra ha conclòs que "la introducció de donar la pròpia vida pot servir com de nexe d'unió i d'obertura entre els camins per a la santedat", dins el principi de crida universal a aquesta santedat exaltada pel Concili Vaticà II.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat corresponent a aquest dimecres 19 de juliol.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció