En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"L'Església s'ha de mirar bé per dintre i eradicar els abusos"

Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Puigdollers, advocat expert en temes d'infància, Lluís Serra, antropòleg, psicòleg i secretari…

11 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Puigdollers, advocat expert en temes d'infància, Lluís Serra, antropòleg, psicòleg i secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, i Maria Teresa Compte, periodista i presidenta de l’associació Betània, recentment creada per laics catòlics per atendre víctimes d’abusos, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, els casos d’abusos a menors comesos per sacerdots, religiosos i altres persones vinculades a l’Església a Catalunya, amb la importància de comunicar bé i, sobretot, d’afrontar el problema amb claredat, transparència i tolerància zero davant un crim que no s’hauria de tornar a produir mai. Aragonés ha recordat que "el tema no és d'ara, tot i que és mediàtic, però ha existit des de fa molts anys". En aquesta línia, ha afegit que "l'Església ha de tenir molt clara la tolerància zero, tot i que no podem oblidar que hi ha hagut casos a l'ONU, a l'exèrcit dels Estats Units i en boy-scouts, per exemple". Igualment ha assegurat ha assegurat que els abusos sexuals "és una problemàtica greu en la qual finalment la humanitat s'hi ha posat", per concloure que "l'Església s' ha de mirar molt bé per dintre i eradicar aquesta pràctica dels abusos". Entre les vies de solució, Aragonés ha proposat "verificar bé la humanitat i la sexualitat, no només l'espiritualitat, dels candidats al sacerdoci".
Xavier Puigdollers ha explicat que "es veu avui la infància de manera diferent a com es veia ara fa 50 anys o més". També ha recordat que "la Convenció de Drets de l'Infant és del 1989, i ara parlem de fets anteriors". L'advocat ha destacat que "la societat tenia abans uns altres valors, i no es pot jutjar un fet d'ara fa 50 anys amb ulls d'avui, tot i que està igualment molt mal fet, evidentment". Finalment el també professor de la Universitat Internacional de Catalunya ha lamentat que "el tràfic d'éssers humans és una perversió que inclou sovint els abusos sexuals a menors". I ha conclòs que "hem de mirar el problema en positiu, netejant el que s'ha embrutat i canviant la situació de cara al futur". Lluís Serra ha dit, per la seva banda, que ha parlat alguna vegada amb víctimes d'abusos, i ha comentat que "el més important és la transfrotmació de la persona que ha patit aquest trauma, a partir de la veritat, la restitució de la capacitat amorosa i la recuperació de la llibertat".
Finalment, la periodista Maria Teresa Compte ha presentat Betània, una associació de laics catòlics per ajudar víctimes d'abusos sexuals i que ella mateixa presideix. "Per les necessitats de persones que hem escoltat, hem vist que calia una estructura associativa", ha dit. Igualment ha aclarit que "el que és un repte és l'acompanyament i la sanació, perquè hi ha molts casos que s'han produït i moltes víctimes que han patit en silenci i fins i tot s'han revictimitzat, sense treure importància a la prevenció, que és una part". Finalment ha assegurat que "cal ser realistes i també acabar amb el silenci i l'encobriment, anar en aquesta direcció, en definitiva".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 11 de febrer.

El fet que s’hagin conegut aquests últims dies diversos casos amb monjos de Montserrat implicats, com també el dels dos sacerdots en actiu de l’arxidiòcesi de Tarragona, a banda d’un exrector de Constantí ara difunt, entre d’altres, presenten diverses interpretacions. Aquesta onada pot tenir a veure amb la crida del Papa a denunciar sense por i a aconseguir que les víctimes no se sentin soles, sempre amb l’objectiu d’eradicar aquests comportaments dins l’Església.
Es veu avui més clara que mai la necessitat d'una col·laboració de l’Església amb la justícia i les autoritats civils, fet que conviu amb la urgència d’un canvi radical que passi per no tapar ni encobrir cap cas davant el mínim indici. Des de la presumpció d’innocència de tothom, l’Església ha de predicar amb l’exemple. Hem analitzat, en definitiva, tot aquest problema sense oblidar altres perversions, com ara els casos de violacions a monges, especialment a l’Àfrica, o altres comportament sexuals més o menys criminals o més o menys inadequats moralment.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció