En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Llorenç Olivé recorda que, en la immigració, el problema de fons és la desigualtat

Llorenç Olivé, tècnic d´immigració i membre de la Junta de Justícia i Pau, ha explicat aquest dijous al matí que els problemes derivats de la…

7 novembre 2013

Redacció

Comparteix

Llorenç Olivé, tècnic d´immigració i membre de la Junta de Justícia i Pau, ha explicat aquest dijous al matí que els problemes derivats de la gestió de la immigració tenen molt a veure amb una qüestió de fons que és la desigualtat en el repartiment dels recursos. En El mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, Olivé ha recordat que ‘’al món hi ha unes desigualtats perquè volem que hi siguin, cosa que fa que tots siguem coresponsables, al costat dels governants, perquè no només parlem de migració entre el nord i el sud, sinó sobretot de la manera d’estructurar el món’’. Per la seva banda, el responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Jaume Castro, ha recordat el paper actiu del Papa Francesc aquests últims mesos per sensibilitzar els europeus davant el drama dels morts a Lampedusa i en molts altres llocs que són porta d’entrada d’immigrants a Europa. ‘’L’arribada d’immigrants a les costes europees ha disminuït notablement. En canvi, en l’últim any, hi ha un cert repunt, sobretot a causa de la crisi per la desestabilització de Líbia. Estem davant un problema de gran sensibilitat europea i, d’alguna manera, els països han de respondre a les crisis que han obert'', ha explicat.

En un altre moment del debat, la responsable del Departament de Migració de Càritas Barcelona, Imma Mata, ha assegurat que ‘’és falsa la sensació que molta gent té en el sentit que els immigrants estan tornant als seus països''. Com a mostra, ha explicat que ‘’Càritas va atendre en l’últim any 32.000 immigrants i només va tramitar 213 desnonaments’’. I per la seva banda, el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, ha posat com a exemple, per entendre la gestió de la immigració ‘’allò que volien els grans pensadors i fundadors de l’Europa unida, uns homes que, d’acord amb principis cristians, van fonamentar el seu projecte en el concepte de ciutadania, que dóna uns drets i uns deures en règim d’igualtat’’.

La gestió de la immigració preocupa Europa especialment en aquests moments en què s’ha destapat el problema de la manca de coordinació en aquest tema i també de la duresa en les lleis d’alguns països, entre els quals destaca Itàlia, país receptor d’onades d’africans sobretot per les illes de Lampedusa i Sicília. Tots tenim gravades les imatges dels 300 d’immigrants que van morir ara fa uns dies mentre arribaven a Lampedusa, en el seu intent desesperat de trobar un futur millor. El 25 d’octubre passat, els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea van discutir una proposta precisament d’Itàlia, Espanya i els altres països del sud, que reclamaven una normativa única sobre immigració irregular, alhora que defensaven la lluita contra les xarxes de tràfic de persones.

A la Península Ibèrica, mentrestant, seguim rebent persones que, sobretot procedents de l’Àfrica, intenten creuar l’Estret de Gibraltar per buscar un benestar que no tenen en els seus països d’origen. Davant tota aquesta realitat, i més enllà de les lleis, el Papa Francesc alertava al juliol passat, en una històrica visita a l’illa de Lampedusa, contra el que va qualificar de ''globalització de la indiferència'' davant el pobre germà mig mort del qual pensem que el seu problema no va amb nosaltres. Són frases colpidores i interpeladores que ens recorden una evidència: que els immigrants són persones.

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció