En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Llorenç Olivé recorda que, en la immigració, el problema de fons és la desigualtat

Llorenç Olivé, tècnic d´immigració i membre de la Junta de Justícia i Pau, ha explicat aquest dijous al matí que els problemes derivats de la…

7 novembre 2013

Redacció

Comparteix

Llorenç Olivé, tècnic d´immigració i membre de la Junta de Justícia i Pau, ha explicat aquest dijous al matí que els problemes derivats de la gestió de la immigració tenen molt a veure amb una qüestió de fons que és la desigualtat en el repartiment dels recursos. En El mirador de l’actualitat dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, Olivé ha recordat que ‘’al món hi ha unes desigualtats perquè volem que hi siguin, cosa que fa que tots siguem coresponsables, al costat dels governants, perquè no només parlem de migració entre el nord i el sud, sinó sobretot de la manera d’estructurar el món’’. Per la seva banda, el responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, Jaume Castro, ha recordat el paper actiu del Papa Francesc aquests últims mesos per sensibilitzar els europeus davant el drama dels morts a Lampedusa i en molts altres llocs que són porta d’entrada d’immigrants a Europa. ‘’L’arribada d’immigrants a les costes europees ha disminuït notablement. En canvi, en l’últim any, hi ha un cert repunt, sobretot a causa de la crisi per la desestabilització de Líbia. Estem davant un problema de gran sensibilitat europea i, d’alguna manera, els països han de respondre a les crisis que han obert'', ha explicat.

En un altre moment del debat, la responsable del Departament de Migració de Càritas Barcelona, Imma Mata, ha assegurat que ‘’és falsa la sensació que molta gent té en el sentit que els immigrants estan tornant als seus països''. Com a mostra, ha explicat que ‘’Càritas va atendre en l’últim any 32.000 immigrants i només va tramitar 213 desnonaments’’. I per la seva banda, el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, ha posat com a exemple, per entendre la gestió de la immigració ‘’allò que volien els grans pensadors i fundadors de l’Europa unida, uns homes que, d’acord amb principis cristians, van fonamentar el seu projecte en el concepte de ciutadania, que dóna uns drets i uns deures en règim d’igualtat’’.

La gestió de la immigració preocupa Europa especialment en aquests moments en què s’ha destapat el problema de la manca de coordinació en aquest tema i també de la duresa en les lleis d’alguns països, entre els quals destaca Itàlia, país receptor d’onades d’africans sobretot per les illes de Lampedusa i Sicília. Tots tenim gravades les imatges dels 300 d’immigrants que van morir ara fa uns dies mentre arribaven a Lampedusa, en el seu intent desesperat de trobar un futur millor. El 25 d’octubre passat, els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea van discutir una proposta precisament d’Itàlia, Espanya i els altres països del sud, que reclamaven una normativa única sobre immigració irregular, alhora que defensaven la lluita contra les xarxes de tràfic de persones.

A la Península Ibèrica, mentrestant, seguim rebent persones que, sobretot procedents de l’Àfrica, intenten creuar l’Estret de Gibraltar per buscar un benestar que no tenen en els seus països d’origen. Davant tota aquesta realitat, i més enllà de les lleis, el Papa Francesc alertava al juliol passat, en una històrica visita a l’illa de Lampedusa, contra el que va qualificar de ''globalització de la indiferència'' davant el pobre germà mig mort del qual pensem que el seu problema no va amb nosaltres. Són frases colpidores i interpeladores que ens recorden una evidència: que els immigrants són persones.

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024