En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

Mans Unides denuncia que els interessos econòmics prevalen sobre el dret a la salut

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament…

6 abril 2018

Redacció

Comparteix

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament lligada a la seva capacitat de desenvolupament, i que, si aquesta és dolenta, es veu afectada la capacitat laboral i productiva de les persones. Aquesta situació és més greu en els països més empobrits, on se sol necessitar més força física per poder treballar.
Mans Unides ressalta que, en moltes ocasions i en nombrosos països, els malalts i persones més febles es veuen estigmatitzats de manera que, a més de la pobresa i la malaltia, pateixen exclusió. Són precisament les persones més pobres i les que viuen en zones més disperses, les que tenen més dificultats per accedir a serveis sanitaris però que és la mercantilització de les medicines el que més impedeix que es respecti el Dret a la Salut.

"El dret a la salut és una qüestió de justícia social i de responsabilitat personal", assegura Fidele Pogda, coordinador del Departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides. "Milions de persones viuen torturades per la malaltia i la pobresa i aquesta situació exigeix canvis decisius. El dret a la salut i a béns tan bàsics com els fàrmacs i les vacunes, està greument amenaçat pels desequilibris econòmics del món."

Pogda recorda que el 97% de la mortalitat per malalties infeccioses té lloc en països en desenvolupament i la major part dels nous fàrmacs van destinats a curar malalties del món desenvolupat. Cada vegada s’inverteix menys en vacunes i en recerca per a les malalties mortals que es donen en el món en desenvolupament.

L’Organització Internacional del Treball calcula que el 40% de la població mundial no té cobertura sanitària; percentatge que augmenta fins al 80% en 44 països d’Amèrica, Àsia, i Àfrica, i més encara en zones rurals. Als països més pobres hi ha més de 400 milions de persones que no tenen accés als serveis bàsics de salut.

Enguany l'Organització Mundial de la Salut demana la cobertura sanitària universal i que els líders mundials es comprometin amb mesures concretes per promoure la salut de totes les persones i perquè en qualsevol lloc qualsevol persona pugui tenir accés a serveis de salut essencials i de qualitat sense que depengui de la seva economia. També des de l'ONU el tercer Objectiu de Desenvolupament Sostenible-ODS demana "garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats" perquè, malgrat alguns avenços, es necessiten encara moltes més iniciatives per erradicar per complet moltes malalties evitables.

Malgrat aquestes demandes, un terç de la població mundial no té accés a les medicines, i això té a veure, sobretot, amb l’alt cost dels medicaments. Encara que les declaracions internacionals estableixen que la protecció de la propietat intel·lectual no ha d’impedir la protecció de la salut pública dels més pobres i reconeix el seu dret a produir i importar genèrics, aquests acords no es compleixen.

La malaltia és avui un negoci multimilionari
en què els resultats es mesuren en termes de beneficis. "Assistim impassibles al fet que les grans corporacions farmacèutiques, propietàries de les patents dels medicaments, pressionin governs i empreses de països del Sud que han fabricat les seves pròpies medicines a preus molt inferiors", assegura Pogda. "S’argumenta que aquesta fabricació viola els drets de propietat intel·lectual, sense tenir en compte el Dret a la Salut ni la més mínima responsabilitat social i solidària envers les persones."

Amb l'objectiu de preservar la salut i prevenir les malalties als països més pobres, en l'últim any, Mans Unides ha realitzat 110 projectes sanitaris de cooperació en alguns dels països més empobrits d'Àfrica, Amèrica i Àsia i a ells ha dedicat el 19% del total dels seus recursos per beneficiar prop de 800.000 persones.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024