En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

Mans Unides denuncia que els interessos econòmics prevalen sobre el dret a la salut

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament…

6 abril 2018

Redacció

Comparteix

Dissabte 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Amb aquest motiu Mans Unides destaca que la salut de la població està intrínsecament lligada a la seva capacitat de desenvolupament, i que, si aquesta és dolenta, es veu afectada la capacitat laboral i productiva de les persones. Aquesta situació és més greu en els països més empobrits, on se sol necessitar més força física per poder treballar.
Mans Unides ressalta que, en moltes ocasions i en nombrosos països, els malalts i persones més febles es veuen estigmatitzats de manera que, a més de la pobresa i la malaltia, pateixen exclusió. Són precisament les persones més pobres i les que viuen en zones més disperses, les que tenen més dificultats per accedir a serveis sanitaris però que és la mercantilització de les medicines el que més impedeix que es respecti el Dret a la Salut.

"El dret a la salut és una qüestió de justícia social i de responsabilitat personal", assegura Fidele Pogda, coordinador del Departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides. "Milions de persones viuen torturades per la malaltia i la pobresa i aquesta situació exigeix canvis decisius. El dret a la salut i a béns tan bàsics com els fàrmacs i les vacunes, està greument amenaçat pels desequilibris econòmics del món."

Pogda recorda que el 97% de la mortalitat per malalties infeccioses té lloc en països en desenvolupament i la major part dels nous fàrmacs van destinats a curar malalties del món desenvolupat. Cada vegada s’inverteix menys en vacunes i en recerca per a les malalties mortals que es donen en el món en desenvolupament.

L’Organització Internacional del Treball calcula que el 40% de la població mundial no té cobertura sanitària; percentatge que augmenta fins al 80% en 44 països d’Amèrica, Àsia, i Àfrica, i més encara en zones rurals. Als països més pobres hi ha més de 400 milions de persones que no tenen accés als serveis bàsics de salut.

Enguany l'Organització Mundial de la Salut demana la cobertura sanitària universal i que els líders mundials es comprometin amb mesures concretes per promoure la salut de totes les persones i perquè en qualsevol lloc qualsevol persona pugui tenir accés a serveis de salut essencials i de qualitat sense que depengui de la seva economia. També des de l'ONU el tercer Objectiu de Desenvolupament Sostenible-ODS demana "garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats" perquè, malgrat alguns avenços, es necessiten encara moltes més iniciatives per erradicar per complet moltes malalties evitables.

Malgrat aquestes demandes, un terç de la població mundial no té accés a les medicines, i això té a veure, sobretot, amb l’alt cost dels medicaments. Encara que les declaracions internacionals estableixen que la protecció de la propietat intel·lectual no ha d’impedir la protecció de la salut pública dels més pobres i reconeix el seu dret a produir i importar genèrics, aquests acords no es compleixen.

La malaltia és avui un negoci multimilionari
en què els resultats es mesuren en termes de beneficis. "Assistim impassibles al fet que les grans corporacions farmacèutiques, propietàries de les patents dels medicaments, pressionin governs i empreses de països del Sud que han fabricat les seves pròpies medicines a preus molt inferiors", assegura Pogda. "S’argumenta que aquesta fabricació viola els drets de propietat intel·lectual, sense tenir en compte el Dret a la Salut ni la més mínima responsabilitat social i solidària envers les persones."

Amb l'objectiu de preservar la salut i prevenir les malalties als països més pobres, en l'últim any, Mans Unides ha realitzat 110 projectes sanitaris de cooperació en alguns dels països més empobrits d'Àfrica, Amèrica i Àsia i a ells ha dedicat el 19% del total dels seus recursos per beneficiar prop de 800.000 persones.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció