En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Mans Unides denuncia que milions de dones no poden reclamar els seus drets

Milions de dones no poden reclamar els seus drets ni el 8 de març ni cap dia de l’any, denuncia Mans Unides. Són milions de…

8 març 2019

Redacció

Comparteix

Milions de dones no poden reclamar els seus drets ni el 8 de març ni cap dia de l’any, denuncia Mans Unides. Són milions de dones que en ple segle XXI no són ni tan sols conscients de l’existència d’aquests drets que les emparen i que els haurien de garantir la independència, la seguretat i la possibilitat de tenir un paper rellevant en les seves famílies i comunitats.

Per això, Mans Unides vol aprofitar la jornada d’aquest 8 de març per denunciar que la pobresa és la major causa de vulneració de drets de la dona. “Una vulneració que comença gairebé des del moment del naixement i que s’agreuja ja des de l’escola”, afirma María José Hernando, del departament d’Estudis de Mans Unides. A partir d’aquesta realitat, les dones es queden enrere en el camí del desenvolupament, amb “les conseqüències de marginació i exclusió que la manca d’educació i formació comporten”, afegeix.

Segons Hernando, les dones menys formades “tenen moltes més possibilitats d’engrossir les estadístiques de la pobresa i seran més vulnerables davant tot tipus de violència, per desconèixer, fins i tot, el seu dret a denunciar i a demanar ajuda”.

I si això hi sumem tradicions ancestrals com el matrimoni força, la dot o el matrimoni infantil, el panorama de la igualtat entre homes i dones encara es fa més difícil.

Durant 60 anys Mans Unides ha estat testimoni dels avenços que s’han produït en qüestions d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones en moltes comunitats i països del món en els quals treballa. Així, diu Hernando, “el camí per recórrer encara és molt llarg perquè la desigualtat porta les dones a ser víctimes de la fam, l’analfabetisme, el tràfic de persones, l’atur, el treball esclau i l’exclusió de la vida pública i de l’exercici del poder”.

Com explica Isabel Vogel, responsable de l’Àrea de Projectes de Mans Unides, “hem comprovat que els projectes en els quals hi ha dones involucrades tenen resultats més reeixits perquè solen mostrar-se més implicades en les tasques i compromeses amb que el projecte doni els fruits desitjats”. Per això, assegura que “les dones són agents fonamentals del desenvolupament, de creació de renda familiar i de beneficis socials”.

El treball amb les dones és un eix transversal en totes les iniciatives de Mans Unides als països on és present, si bé la vulnerabilitat especial que pateixen porta l’ONG a donar suport a projectes i iniciatives destinades específicament a la promoció i formació en drets de les dones, a la lluita contra la violència de gènere, a la posada en marxa d’activitats generadores d’ingrés i al foment de la participació social i política de les dones.

El 2018 Mans Unides va donar suport, directament, a més de 800.000 dones en els projectes aprovats.

Amb la campanya “Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones” posa el focus en els milions de dones per a les quals la pobresa és la major vulneració dels drets que els emparen com a éssers humans.

Més actualitat

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció