En directe

Matines

POLÍTICA

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció

Comparteix

El doctor en dret i advocat penalista Marc Molins assegura que "la llei del només sí és sí té moltes deficiències i que s'ha de millorar". En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Molins ha detallat que ja s'ha constatat l'efecte no desitjat de la norma, perquè no és correcta, i per això afegeix que s'ha de modificar i no criticar a qui l'aplica.

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista ha explicat que la deficiència més greu no és la rebaixa de penes, sinó la inclusió de preceptes que "ni els tècnics tenim clar quan i com s'apliquen". Marc Molins també ha deixat clar que "no es pot aplicar una norma desfavorable a qui ja s'ha vist beneficiat" i que, per tant, si ara es canvia la llei i s'endureixen les penes, hi continuarà havent persones a qui se'ls aplica la rebaixa "perquè, com a mínim durant un temps, han viscut una norma més favorable". Amb tot, l'advocat ha apuntat que "no podem viure en un estat de dret amb una norma penal que genera dubtes".

"La deficiència més greu no és la rebaixa de penes, sinó la inclusió de preceptes que ni els tècnics tenim clar quan i com s'apliquen"

Aquesta llei està generant un nou estira-i-arronsa al govern espanyol. Per una banda, el PSOE aposta per retocar-la perquè s'eviti la rebaixa de penes; i per altra, Podemos diu que el problema és la interpretació que se n'ha fet i no la volen reformar; sinó que aposten per un pla de mesures urgents perquè s'implementi correctament.

"Si ara s'endureixen les penes, continuarà havent-hi persones a qui se'ls aplica la rebaixa, perquè, durant un temps, han viscut una norma més favorable"

D'altra banda, aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciava sobre la negativa de Bèlgica d'extradir l'exconseller de Cultura, Lluís Puig. A l'entrevista, Molins estava convençut que el TJUE es pronunciarà en la mateixa línia que l'advocat general de la Unió Europea, perquè "els estats no poden entrar en qüestions internes del seu homòleg" i perquè "existeix el principi de la no-ingerència". Segons el parer de l'advocat penalista, "Bèlgica s'ha extralimitat de forma flagrant i ha trencat el principi de no-ingerència", amb independència del biaix polític de l'euroordre. La decisió del tribunal europeu, però, no tindrà una eficàcia immediata com poden tenir altres sentències; sinó que "afegirà claredat per dir-li a Bèlgica que no pot entrar en qüestions de dret intern quan respon a una euroordre" i "marcarà les regles del joc", segons l'advocat Marc Molins.

Entrevista a l'advocat penalista Marc Molins

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

Santi Balmes: "Si jo pogués, seria Banksy"

Ejército de salvación

El líder de Love of Lesbian presenta 'Ejército de salvación', el nou disc de la banda

13 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Oriol López (Militància Decidim): “És poc important saber que va votar Oriol Junqueras en la investidura d’Illa” 

El candidat a secretari general adjunt de Militància Decidim creu que Helena Solà és una bona candidata a presidir el Consell Nacional

13 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras" 

congrés d'Esquerra Republicana

L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”

12 desembre 2024

Redacció