En directe

La Caravana

POLÍTICA

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció

Comparteix

El doctor en dret i advocat penalista Marc Molins assegura que "la llei del només sí és sí té moltes deficiències i que s'ha de millorar". En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Molins ha detallat que ja s'ha constatat l'efecte no desitjat de la norma, perquè no és correcta, i per això afegeix que s'ha de modificar i no criticar a qui l'aplica.

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista ha explicat que la deficiència més greu no és la rebaixa de penes, sinó la inclusió de preceptes que "ni els tècnics tenim clar quan i com s'apliquen". Marc Molins també ha deixat clar que "no es pot aplicar una norma desfavorable a qui ja s'ha vist beneficiat" i que, per tant, si ara es canvia la llei i s'endureixen les penes, hi continuarà havent persones a qui se'ls aplica la rebaixa "perquè, com a mínim durant un temps, han viscut una norma més favorable". Amb tot, l'advocat ha apuntat que "no podem viure en un estat de dret amb una norma penal que genera dubtes".

"La deficiència més greu no és la rebaixa de penes, sinó la inclusió de preceptes que ni els tècnics tenim clar quan i com s'apliquen"

Aquesta llei està generant un nou estira-i-arronsa al govern espanyol. Per una banda, el PSOE aposta per retocar-la perquè s'eviti la rebaixa de penes; i per altra, Podemos diu que el problema és la interpretació que se n'ha fet i no la volen reformar; sinó que aposten per un pla de mesures urgents perquè s'implementi correctament.

"Si ara s'endureixen les penes, continuarà havent-hi persones a qui se'ls aplica la rebaixa, perquè, durant un temps, han viscut una norma més favorable"

D'altra banda, aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciava sobre la negativa de Bèlgica d'extradir l'exconseller de Cultura, Lluís Puig. A l'entrevista, Molins estava convençut que el TJUE es pronunciarà en la mateixa línia que l'advocat general de la Unió Europea, perquè "els estats no poden entrar en qüestions internes del seu homòleg" i perquè "existeix el principi de la no-ingerència". Segons el parer de l'advocat penalista, "Bèlgica s'ha extralimitat de forma flagrant i ha trencat el principi de no-ingerència", amb independència del biaix polític de l'euroordre. La decisió del tribunal europeu, però, no tindrà una eficàcia immediata com poden tenir altres sentències; sinó que "afegirà claredat per dir-li a Bèlgica que no pot entrar en qüestions de dret intern quan respon a una euroordre" i "marcarà les regles del joc", segons l'advocat Marc Molins.

Entrevista a l'advocat penalista Marc Molins

0:00 / 0:00

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona